מהי תזונת הפליאו

תזונת הפליאו תופסת תאוצה. מה עומד מאחורי תזונת פליאו , מה אוכלים במסגרת תזונה זו והאם זה בכלל מומלץ?

מה זה בכלל פליאו?

דיאטה פלאוליתית ידועה גם כתזונת פליאו/ תזונה פלאוליתית/ דיאטת האדם הקדמון, היא דרך חיים תזונתית המנסה לחקות ולהתקרב ככל שניתן לאכילת מזונות האדם הקדמון טרם המהפכה החקלאית כלומר בתקופה הפלאוליתית.

בפליאו – אוכלים המון שומן רווי, ונמנעים מלחם ופחמימות.

הנחת היסוד שעומדת בבסיס של פליאו – היא שהתנאים בהם התפתח המין האנושי במשך כ- 2 מליון שנים הם הטובים והמותאמים ביותר לגוף הביולוגי שלנו. הברירה הטבעית מכריחה את המינים השונים בטבע להסתגל לסביבתם, למזג האוויר, למיקומם בשרשרת המזון ועוד. מי שמסתגל הכי טוב, שורד הכי טוב. מי שלא מסתגל – נכחד.

הגישה טוענת שעברנו מתזונה שכללה מגוון רחב של מזונות שבני האדם צדו וליקטו, שהורכבה בעיקר מבשר חיות, דגים ופירות, ירקות ואגוזים עונתיים – בני האדם עברו להתיישבויות ולערים והחלו להתבסס בעיקר על מזון מסוג אחד – דגנים. הגוף פתאום היה צריך להתמודד עם הרכב שונה לחלוטין של אבות-מזון שנכנס לו לגוף, ואת החלק הארי תפסו הפחמימות, במקום שומן כבעבר.

טענה העיקרית של גישת הפליאו – אורח חיים ותזונה המבוססים על התנאים שהיו בתקופה הפרה-חקלאית יובילו לבריאות מקסימלית בכל אחד מאיתנו. משמע, תהיו הכי בריאים, הכי חסונים וחזקים, הכי חסינים שאפשר להיות באמצעים טבעיים. הדנ”א שטמון בתוכנו, אם כי הספיק לעבור אדפטציות מסוימות בעשרת אלפים השנים האחרונות, לא שונה בהרבה מזה של האדם הפליאוליטי. בהינתן הסמנים הסביבתיים הנכונים, הגנים האלו יבואו לביטוי מלא והגוף יתפקד ויפעל כמו שהוא עוצב לפעול, כמו מכונה משומנת.

מאז המהפכה החקלאית הרבה השתנה – התחלנו לאכול מזונות שזרים לגוף (לא רק דגנים ומוצרי חלב, אלא לאחרונה גם שמנים תעשיתיים, סוכרים ומזונות מעובדים שונים), התחלנו לישון לא-סדיר, התחלנו לשבת רוב הזמן מצד אחד ולרוץ שעות מצד שני, התחלנו להכניס לגוף כימיקלים ותרופות שונות.

עוף בתנור
תמונה: shutterstock

מה כוללת תזונת פליאו?

מוצרים מהחיי

בשר, ביצים, דגים, עופות. הכוונה היא לא רק לחלקים מובחרים כמו אנטריקוט וסינטה, אלא גם הרבה חלקים אחרים, כמו: ראות, כליות, כבד, לב, שקדים, צוואר, בשר ראש, רגל ועוד. רצוי להעדיף בשר גראס-פד ודגים שנתפסו בטבע (Wild-Caught).

ירקות

מכל הצבעים, הגדלים והצורות. כמעט הכל מגיע מגידול מקומי שזה כבר טוב, אבל מי שיש לו גישה ואפשרות לקנות אורגני – עדיף. יש לא מעט ישובים שמוכרים פעם\פעמיים בשבוע סלים שכוללים את התוצרת העונתית. מילת אזהרה על GMO – ירקות מהונדסים גנטית – להימנע כמובן. וגם זהירות ממשפחת הסולניים – כמו חצילים, עגבניות – הם מכילים אלקלואידים, עוד חומר הגנה ביולוגי שגורם לדלקתיות, ואף לשיבוש מערכת העצבים (לא כולם רגישים אליהם, בדיקה עצמית נדרשת).

שמנים

בגדול, כל שמן שמורכב משומנים רווים וחד-לא-רווים נכנס אלינו לצלחת. שזה אומר: שמן זית, שמן קוקוס, חמאה, חמאה מזוקקת (ג’הי), שומן בקר מזוקק (Tallow), שומן חזיר, שמן אבוקדו, שמן מקדמיה.

פירות

כמו בירקות, עדיף ייצור מקומי ואורגני, כזה שלא הונדס גנטית. לפירות יש ערך מוסף כמו ויטמינים שונים ונוגדי חמצון (לא שיש שם הרבה), אך האדם לאורך אלפי השנים ביית אותם להכיל גם המון סוכר (פרוקטוז), אז לצרוך במתינות. מומלצים יותר פירות מסוג דובדבנים ופירות יער, שאין בהם כמעט סוכר והם עשירים בנוגדי חמצון.

מוצרי חלב

מאז שהאדם התחיל לצרוך מוצרי חלב, בעיקר באירופה, הייתה הסתגלות גנטית שאיפשרה לו לפרק את הלקטוז (חלבון החלב), אבל זו אינה הסתגלות מושלמת וכדאי לבחון את העניין באופן אישי. בכל מקרה, במוצרי חלב שהותססו ולא עיקרו\פיסטרו את האימ-אימה שלהם יש ערך רב. כמו למשל יוגורט, או שמנת, גבינות קשות, ועוד. כוונו למוצרי החלב עם האחוזי שומן הגבוהים יותר.

פחמימות ממקור בטוח

כלומר ירקות עמילניים כמו תפוחי אדמה, בטטות, גזרים, קינואה, ואפילו הדגן אורז במידה. יש בהם יחסית ריכוז גבוה של פחממות וגם חומרים מזינים נוספים, ואם אתם אתלטים שצריכים את המנה הנוספת של הפחממות לאימונים עצימים – זה המקור למה שנקרא “פחממות בטוחות”. ירקות אלה זולים וגם תופסים נפח רב בארוחה (למרות שבטטה למשל יש רק בסביבות ה-20% פחממות).

אגוזים למיניהם

אגוזי מלך, שקדים, פקאן, אגוזי ברזיל, קשיו, לוז, טחינה, צנוברים, והמלך הבלתי מעורער – המקדמיה. אגוזים הם אחלה נשנוש שאפשר לשאת איתנו במהלך היום, ישביעו אותנו בקלות שכן הם כמעט 100% שומן.

פעילות גופנית עצימה

הגישה טוענת שאנו צריכים ללכת לרוץ להרים. גישת פלאו מלווה בפעילות גופנית עצימה מאוד ( קרוס פיט, אימונים פונקצונליים בעצימות גבוהה).

ויש גם צד שני

  • אין אף מחקר מדעי שהוכיח כי נמצא קשר בין ירידה במחלות לב וכלי דם, סוכרת לבין תזונת פליאו.
  • השיטה מתאימה אך ורק אם אתה מאמץ אורח חיים שמלווה בספורט רב ואינטנסיבי דבר שאינו מתאים לכלל האוכלוסייה. תזונה זו מתבססת על כך שאנחנו קמים בבוקר והולכים לצוד ולא הולכים לשבת במשרד…
  • יש אנשים שאימצו את הגישה ופיתחו בעיות בריאותיות – לדוגמא בעיות בכליות בגלל עומס בפירוק החלבונים, שומנים בדם ועוד

מומלץ לקרוא גם:

דיאטה קטוגנית: לאכול את זה בלי מלח

דיאטת הפרדה בין חלבונים לפחמימות – האם זה באמת עובד?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות