מעשנת בהריון? חשוב שתדעי שאת מסכנת את עצמך ואת העובר שלך
אם את בהריון – זה ממש הזמן להפסיק לעשן. הנה טיפים יעזרו לך להפסיק לעשן .
אין ספק שעישון הוא דבר מזיק באופן כללי וגם בהריון. למעשה, עישון הוא אחד מגורמי הסיכון החשובים ביותר בהריון שניתן להשפיע עליהם ובכך להפחית את הסיכונים.
עישון בהריון הוא תופעה נפוצה. כ- 10% מהנשים מעשנות בהריון. עישון בהריון קשור למספר סיבוכים כמו: הפלות, לידה מוקדמת, עיכוב בצמיחת העובר, מות עובר בתוך הרחם ומוות בעריסה.
הסיבה לכך שעישון מזיק לעובר קשורה לכמה מנגנונים כמו: הפחתה בכמות החמצן העוברת דרך השליה לעובר, רעילות של הניקוטין עצמו, וכמובן חומרים רעילים רבים נוספים הנמצאים בעשן הסגריות.
השליות של נשים מעשנות הן שליות רגישות ופגיעות יותר, שכן עשן הסיגריות יכול להשפיע גם על התכווצות כלי הדם המספקים דם לשליה. בנוסף, עישון לפני הלידה ובוודאי לפני ניתוח קיסרי, מסכן גם את האמא מבחינה נשימתית.
אז מה עושים?
אם את בהריון – זה ממש הזמן להפסיק לעשן. הנה כמה עצות חשובות שיעזרו לך בתהליך:
1. אל תתביישי לפנות לעזרה
השלב הראשון במציאת פתרון הוא מודעות ובקשת עזרה. עלייך להבין שהעישון יכול להזיק לאם ולעובר ולבקש עזרה בהפסקת העישון.
לאחר שקיבלת את ההחלטה להפסיק לעשן, אם את מרגישה שאינך יכולה לעשות זאת בכוחות עצמך – יש כמה אפשרויות שיכולות לעזור. יש תכניות תמיכה והפסקת עישון על ידי גופים פרטיים או ציבוריים. אלו משלבים תמיכה פסיכולוגית ושימוש בתכשירי עזר להפחתת ההתמכרות.
2. טיפול תרופתי
כמובן שיש תכשירים שעוזרים להפסקת עישון הכוללים גם תכשירים של רפואה משלימה וגם תרופות של ממש ואפילו כאלה המכילות ניקוטין בכמות קטנה.
3. טיפול התנהגותי
במקביל לטיפול התרופתי, יש גם טיפול התנהגותי שיכול מאד לעזור. הוא בעצם מלמד איך להתמודד עם המצבים שבאופן אוטומטי גורמים לנו לרצות סיגריה. ניתן לקבל הפניה לתוכניות גמילה שונות וטיפול התנהגותי במרפאת האם או באמצעות פניה לאגודה למלחמה בסרטן.
אבל העיקר הוא ההחלטה להפסיק. ניתן להיעזר בחברים ובמשפחה לקבלת תמיכה ועזרה במאבק הזה, וגם אם זה קשה בהתחלה – זה נעשה קל יותר בהמשך.
באשר למחשבה שהלחץ הנפשי הנגרם כתוצאה מהפסקת העישון עלול בעצמו להזיק, אין לדבר בסיס מדעי. הלחץ כתוצאה מהגמילה הוא זמני בלבד וחולף ולכן אין ספק שעדיף להפסיק מאשר לעשן ולהירגע…
מומלץ לקרוא גם: