אוהבים מזון מהיר (ג’אנק פוד)? זה מה שזה עושה לגוף שלכם

המזון המהיר (הידוע גם בכינוי ג’אנק פוד) נמצא בכל מקום אבל מחקרים מראים כי הוא גורם לא רק להשמנה אלא גם לנזקים בריאותיים בטווח הארוך: סוכרת, מחלות לב, דלקות מעי ועוד.

מערכת
01.12.2017

המזון המהיר (הידוע גם בכינוי ג’אנק פוד) כשמו כן הוא – מוכן ונאכל במהירות, מרביתו מעובד והוא מכיל כמויות גבוהות של קלוריות, מלח או סוכר ליחידת אכילה, וכן מעט סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים. ערכו התזונתי של המזון המהיר נמוך, ולעיתים קרובות קשור להגדלת הסיכון לתחלואה. דוגמאות למזון מהיר ומזון מעובד ואולטרה-מעובד הם המבורגרים, צ’יפס, שניצלונים, גלידות, פיצות, חטיפים ושתיה מתוקה.

המזון המהיר מזיק לגוף בטווח הקצר והארוך:

המזון המהיר תורם להשמנה

המרקם של המזון המהיר הוא מרקם שאינו דורש לעיסה, ועל כן אוכלים אותו מהר ופחות מרגישים תחושה של שובע. דפוסי האכילה של מזון מהיר כרוכים באכילה מהירה ממוצעת של 7-10 דקות, ועל כן לא מאפשרים לשבוע. תחושת השובע מגיעה רק אחרי 20 דקות ולכן נוטים לאכול כמויות גבוהות של מזון, מעבר לצרכים הגופניים.

המזון המהיר עשיר בשילובי טעמים מוגברים שלא קיימים בטבע. חלק ממנו מוגש בליווי כמויות גדולות של רטבים, לחמניות וצ’יפס, העשירים בקלוריות, בסוכר ובשומן.

השיטה של המזון המהיר, שבה בתוספת של מעט כסף מגדילים את המנה, גורמת לאכילה של כמות קלוריות מאוד גדולה – הרבה מעבר למתוכנן. בנוסף, אכילה של מזון מהיר מלווה לרוב בשתיה מתוקה, שאף היא מכילה כמות גבוהה מאוד של קלוריות ללא כל ערך תזונתי.

כמו כן, עלות הסלט, באופן יחסי, גבוהה לעומת שאר מרכיבי הארוחה והוא איננו חלק מהארוחה לילדים ועל כן יש מיעוט של בחירה בו. כמו כן, חלק מרשתות המזון המהיר מגישות סלטים בעלי ערך תזונתי נמוך, המכילים לא מעט קלוריות הנובעות מרטבים, קרוטונים מטוגנים ועוד.

שומן בטני
קרדיט: AdobeStock

המזון המהיר גורם לחסרים תזונתיים

מעבר לסיכון בהשמנה, באכילה רבה של מזון מהיר יש גם סיכון לחסרים תזונתיים, מה שנקרא “רעב נסתר”. כלומר, חסרים של ויטמינים, מינרלים ואף חלבון בעודפי קלוריות כתוצאה מאכילה של חטיפים ומזון מהיר.

כל הרעיון של אוכל מהיר הוא לאכול מהר ללא סכין ומזלג וליד שולחן, אלא בישיבה מהירה או בעמידה בדרכים וללא סיגול של הרגלי אכילה בריאים, של אכילה משפחתית ליד שולחן.

מחקרים מראים כי הוא גורם לנזקים גם בטווח הארוך

מחקרים מראים כי אכילה מרובה של מזון מהיר גורמת להשמנה, סוכרת מחלות לב וכלי דם כולל יתר לחץ דם, כאבי ראש, פצעי בגרות, מחלות דלקתיות של המעי כגון מחלת קרוהן, הפרעות למידה והתנהגות, דכאון ועוד. 

מחקרים מראים גם כי אכילה של מזון מהיר בקרב ילדים, מרגילה אותם לאכול אוכל מהיר ולוותר על מזון בריא כגון פירות ירקות, דגנים מלאים וקטניות, ועל כן מהווה גורם סיכון משמעותי להשמנה על שלל תוצאותיה.

קרדיט: AdobeStock

אז מה הפתרון?

1.ההמלצה היא להעדיף לאכול בבית.

2. העדיפו אוכל מבושל בעיקר ממזון לא מעובד טבעי.

3. מומלץ לאכול ביחד בארוחה משפחתית ליד שולחן.

4. העדיפו תזונה הים תיכונית שמכילה: ירקות ופרי בכל ארוחה, דגנים מלאים, קטניות, לחם מדגן מלא, מוצרי חלב דלי שומן או תחליפיו, ביצים , דגים, מעט בשר ושתיה של מים, תה, קפה וחליטות.

תזונה בריאה.
תזונה בריאה. צילום: shutterstock

מומלץ לקרוא גם:

לגדל ילדים במשקל בריא: משימה אפשרית

כך תדאגו שעגלת הקניות שלכם תהיה בריאה יותר

עקבו אחרי ערוץ הבריאות

0 תגובות