השתלת שיניים – דנטלגייד על שיטות טיפול וסוגי שתלים לשיקום הפה
השתלת שיניים היא פרוצדורה רפואית מעולם שיקום הפה, במהלכה מבצעים ניתוח להחלפת שן טבעית בשן מלאכותית. מדובר בהליך כירורגי לכל דבר, אשר מטרתו לספק אלטרנטיבה לשימוש בשיניים תותבות. היתרון בניתוח להשתלת שיניים הוא שמדובר בפתרון אפקטיבי וארוך טווח לשיקום הפה.
הכתבה בשיתוף אתר דנטלגייד
מתי היא נדרשת?
השתלת שיניים היא פרוצדורה רפואית מעולם שיקום הפה, במהלכה מבצעים ניתוח להחלפת שן טבעית בשן מלאכותית.
מדובר בהליך כירורגי לכל דבר, אשר מטרתו לספק אלטרנטיבה לשימוש בשיניים תותבות. היתרון בניתוח להשתלת שיניים הוא שמדובר בפתרון אפקטיבי וארוך טווח לשיקום הפה.
השתלת שיניים עשויה להידרש במקרים של אובדן שיניים עקב מגוון סיבות, לרבות:
- עששת חריפה
- מחלות שיניים חריפות
- טראומות ופגיעות מכאניות באזור הפה והשיניים
- ריקבון, שבירה או שחיקה מואצת של השן
- מומים מולדים ופגמים גנטיים שונים
- נשירת שיניים בגיל מבוגר
מחסור בשן או בכמה שיניים עשוי לגרום לבעיות ואי נעימות משמעותית ברמה הרפואית והחברתית כאחד. אנשים שאיבדו שיניים עלולים לחוות הפרעות באכילה ובדיבור או לסבול ממבוכה שאף תגרום להם להימנע מלחייך.
הדף הבא יספק מידע חשוב על השתלות שיניים, כולל מהם סוגי השתלים הקיימים ובאילו שיטות ניתן לבצע את ההליך.
שיטות להשתלת שיניים
בשנים האחרונות, תחום רפואת השיניים ושיקום הפה והלסת הולך ומתפתח בקצב מסחרר, ובהתאם גם השיטות השונות להשתלת שיניים הולכות ומשתכללות. בשורות הבאות נפרט על כמה מהשיטות הנפוצות והיעילות ביותר להשתלת שיניים.
השתלת שיניים בשיטה הקלאסית (הדו-שלבית)
ההליך הקונבנציונלי כולל שני שלבים:
- שלב ההשתלה – במהלכו מבצעים חיתוך או חירור נקודתי ומבוקר של רקמת החניכיים באזור השן הפגועה או החסרה, ומחדירים שתל בהברגה סיבובית. על האזור העליון של השתל המוברג מניחים מעין בורג מיוחד שאוטם את השן המלאכותית.
- שלב החשיפה – לאחר תקופת המתנה של 3-6 חודשים, חושפים את השתל על ידי הסרת רקמת החניכיים שמסביבו. את השתל מכסים עם כיפה מתכתית שמטרתה לאפשר רפוי והחלמה של החניכיים באזור השתל. לאחר כשבוע, יונח כתר על השתל ליצירת טבעי.
השתלת שיניים ביום אחד (העמסה מיידית)
מדובר בשיטת מתקדמת יותר שבמסגרתה משלימים את ההליך ביום אחד בלבד. במפגש טיפולי אחד גם מחדירים את השתלים וגם מבצעים העמסה מידית, כלומר שמים את הכתרים על השיניים הזמניות.
השתלת שיניים ממוחשבת (טומוגרפיה)
טומוגרפיה היא שיטה חדשנית, מתקדמת ומשוכללת אף יותר מהעמסה מידית. בהליך זה, נעזרים בטכנולוגית דימות תלת ממדי לצורך יצירת תמונה מקיפה של שיני המטופל לצורך אבחון מדויק של המבנה האנטומי ומצבן. כך, ניתן להתאים עבור המטופל את הליך ההשתלה האופטימלי.
השתלה בשיטת All on 4/6
שיטה זו מיועדת באופן ספציפי למצבים בהם צריך להשתיל שורה שלמה או רצף של מספר שיניים, ולא ניתן לבצע את ההשתלה בעצמות הלסת מסיבות שונות. הפרוצדורה כוללת החדרת 4 עד 6 שתלים במבנה טרפזי. כמו בשיטת ההעמסה המידית, גם השתלה בשיטתAll on 4/6 ניתן להשלים ביום אחד.
מהו בעצם שתל דנטלי?
שתל דנטלי הוא מבנה ייחודי בצורת בורג שמטרתו לשמש כתחליף עבור שיניים טבעיות שאבדו או נעקרו מסיבות שונות. בתהליך השתלת השיניים, מחדירים את השתל אל תוך עצם הלסת, מקבעים אותו, ומניחים עליו כתר (שן מלאכותית) או גשר אקרילי שעליהם מלבישים את השן המלאכותית.
השתלים לרוב מיוצרים מטיטניום או זירקוניה, שנחשבים לחומרים עמידים ביותר, וזאת על מנת להבטיח שהשן המלאכותית תחזיק מעמד לאורך זמן רב.
סוגי שתלים דנטליים
עם התפתחות תחום השתלות השיניים, גם הייצור והפיתוח שתלים דנטליים משתכלל. כתוצאה מכך, קיימים כיום עשרות סוגים שונים של שתלים, כאשר לכל שתל יש ייעוד ושימוש אחר. הרופא המטפל יתאים את השתל עבור כל מטופל ומטופל, בהתאם לצורך הקליני.
להלן ארבעת הסוגים הנפוצים ביותר של שתלים דנטליים:
שתלים רגילים (Root Form)
סוג שתל זה מיועד עבור מטופלים שעצם הלסת שלהם רחבה ועמוקה. במידה ובמהלך האבחון נראה שעצם הלסת איננה מספקת על מנת להשתיל שתל Root Form, ניתן לבצע השתלת עצם.
שתלים בזאליים (Bazal)
שתל בזאלי הוא אחד מהשתלים הפופולאריים ביותר, שכן הוא נחשב למתקדם ובטיחותי מאוד. שתלים בזאליים, המכונים גם "שתלי דיסק", מתאימים למטופלים הסובלים ממחסור בעצם בלסתם התחתונה. ייחודם של השתלים הללו הוא במבנם הייחודי, המאפשר להרכיב אותם לא על ברגים אלא על מבנים דמויי דיסק.
שתלי זיגומה (Zygomatic)
אורכם של השתלים הזיגומטיים נע בין 4-7 מ"מ, וניתנים להחדרה לעצם הלחי במקום לעצם הלסת. לכן, שתלי זיגומה (זיגומטיים) מתאימים עבור מטופלים שנמצאו אצלם מחסור קיצוני בעצם הלסת, אשר במצב רגיל היה מקשה על ביצוע השתלת שיניים.
שתלי ביקון (Bicon)
שתלי הביקון הוותיקים והאמינים מיוצרים בבוסטון שבארה"ב מזה כ-30 שנה. אורכו של שתלי ביקון הוא כ-5 מ"מ בלבד, מה שזיכה אותם בשם הפשוט: "שתלים קצרים". גם הפעם שתלי Bicon קצרים מיועדים למצבים של גובה עצם לסת נמוך.
איך בוחרים מרפאה או קליניקה מתאימה?
באתר דנטלגייד תוכלו להשוות מחירי טיפול ולקבל מידע מקיף ועדכני על מגוון רחב של טיפולי שיניים מורכבים.