דיאטה קטוגנית: לאכול את זה בלי מלח

רוצים להוריד במשקל בצורה בריאה? תכירו את הדיאטה הקטוגנית (דיאטת קיטו)

אם אתם רוצים לרדת במשקל ולהתחטב, כדאי שתכירו את הדיאטה הקטוגנית. בשנים האחרונות הדיאטה הקטוגנית (או: דיאטת קיטו) תופסת תאוצה בפופולריות שלה בארץ ובעולם. הדיאטה מבוססת על התנזרות כמעט מוחלטת מפחמימות ומתן דגש מיוחד לצריכת בשרים ושומנים.

מקור הדיאטה

דיאטה קטוגנית (המכונה גם דיאטת קיטו) אמנם הפכה להיות טרנדית לאחרונה, אך המקור שלה נעוץ כבר לפני כמאה שנים. השימוש הראשוני לדיאטה היה עבור חולי אפילפסיה. נמצא כי עבור קבוצת האוכלוסייה הזו, הדיאטה הקטוגנית יעילה במיוחד בהפחתת התסמינים וטיפול בהתקפי האפילפסיה. כיום הדיאטה נחשבת למומלצת במקרים רפואים אחרים. כמו למשל, עבור חולי סוכרת.

מה ההיגיון מאחורי השיטה?

תזונה קטוגנית נועדה על מנת לשחרר אל מחזור הדם שלנו חומר שנקרא קטונים או גופי קטו. כאשר משתחררים קטונים אל מחזור הדם, הגוף נכנס למצב הנקרא קטוזיס. במצב זה, הגוף יבחר לפרק את תאי השומן שלנו במקום להשתמש ב״דלק״ המגיע מהפחמימות – כלומר, הגלוקוז. לפי עקרון מנחה זה, "קטוזיס" מעודד את הגוף לשרוף תאי שומן כחומר זמין להישרדות , במקום פירוק הגלוקוז המגיע מצריכת פחמימות קבועה. בכך, ניתן  להשיג ירידה במשקל – הגוף שורף קלוריות על מנת להפוך את תאי השומן לאנרגיה זמינה.

בנוסף, לחלבונים לוקח להם זמן רב להתפרק בגופנו והם מספקים שובע לתקופות ארוכות יותר מפחמימות שאינן מורכבות. לכן, צריכת חלבונים מוגברת תורמת רבות לתהליך שריפה הקלוריות, הפחתת תחושת הרעב ופיתוח של תחושת שובע איכותית וארוכה יותר.

חשוב לדעת שלא כל גוף מתנהג אותו הדבר. לא כל אדם שיחליט להתחיל תזונה קטוגנית מיידית יצליח להיכנס למצב קטוזיס. קיימים מקרים שבהם הגוף ידרוש תנאים שונים. יש להיוועץ עם תזונאי/ת מוסמכים על מנת לבנות את התפריט הנכון עבורכם.

מה יש לאכול?

בדיאטה הקטוגנית האוכל מורכב בעיקרו משומנים, ירקות וחלבונים. בעוד שבדיאטות ותפריטים אחרים שאינם חלק מהתזונה הקטוגנית, סך הפחמימות ממלא בדרך כלל כ-50% מהתזונה.
תזונה קטוגנית כוללת מאכלים רבים ביניהם בשרים מסוגים שונים, דגים, גבינות, ביצים, שמנים שונים שאינם מבוססי חיטה ופחמימות לרבות שמן זית, אבוקדו, טחינה, חמאה ואגוזים.

יתרונות ידועים ומרכזיים של התזונה הקטוגנית

כפי שציינו, הדיאטה בכלל התחילה כמענה כנגד התקפי אפילפסיה. לאחר מכן, כאשר נודעו היתרונות של זו גם לשריפת קלוריות ושומן יעילה יותר, היא התפתחה לדיאטה למטרות ירידה במשקל. האמת היא שיש לדיאטה עוד יתרונות לבריאותנו, והיא מעניקה מענה למצבים רפואיים שונים. דווח כי תזונה קטוגנית נכונה יכולה להפחית את פרופיל השומנים, ועל כן יכולה להשפיע על עלייה בכולסטרול הטוב והפחתה בכולסטרול הרע.

בהקשר לביצועי ספורט ופעילות גופנית, מדווח כי תזונה קטוגנית עשויה לסייע בסיבולת באימונים אירוביים. היא משפרת את יחסי השריר-שומן בגוף ועל כן ממקסמת את כמות החמצן המנוצל בגוף בעת הפעילות הגופנית. בנוסף לכך, כדאי לדעת שפחמימות קשורות קשר הדוק להתפתחות של פצעי אקנה. לכן, אימוץ של תזונה קטוגנית יכול לסייע משמעותית בהפחתת התפרצות אקנה.
כפי שכבר צוין, תזונה קטוגנית עשויה לסייע גם במצבים ספציפיים של מחלת הסוכרת, מאחר והיא תומכת באיזון רמות הסוכר בדם. יש כמובן להיוועץ עם תזונאית שמוכרת עם המצב והמחלה, על מנת להתאים את התזונה לצרכים הייחודיים שלכם.


* הכתוב במאמר זה לא נכתב על ידי גורם רפואי ואין בו להחליף כל התייעצות ספציפית וסיוע פרטני. אנו ממליצים לפנות לרופא המטפל שלכם ולגורמי מקצוע בעלי ניסיון וידע רפואי למתן ייעוץ והכוונה.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות