דיאטת הפרדה בין חלבונים לפחמימות – האם זה באמת עובד?
הדיאטנית הדס רק צימרמן עונה: האם זה בריא להפריד בין חלבונים לפחמימות?
הפרדת חלבונים ופחמימות היא אחת מהגישות לירידה במשקל בעולם הדיאטות. משמעות הדיאטה היא שלא אוכלים בארוחה אחת יחד חלבונים ופחמימות, אלא יש להתרכז בכל ארוחה באחד מהם. הדיאטה הזאת נחשבת על ידי מי שממליץ עליה כדיאטה טובה גם לירידה במשקל וגם לבריאות, אבל זה דבר שלא הוכח מחקרית.
מה עומד מאחורי הגישה הזאת?
הפרדה בין חלבונים לבין פחמימות, על פי שיטת צירופי המזון, מבוססת על ההנחה שהשילוב בין שני המרכיבים מפריע לתהליך הפירוק של המזון בגוף ולספיגה היעילה שלו, ובכך מוביל להשמנה ופוגע בבריאות.
לפי הגישה הזו, הכלל הראשון במעלה הוא ההפרדה בין חלבונים לפחמימות בכל ארוחה. לאחר שנבחרה קבוצת המזון, יש להוסיף לה ירקות חיים, מבושלים או מאודים, או להוסיף מזון מקבוצת השומנים – אבוקדו, טחינה ואגוזים. לדוגמה: לחם עם אבוקדו; פסטה, אורז או תפו”א עם ירקות; נתח בשר עם סלט.
עם קבוצת הפחמימות (הכוללת גם עמילנים) נמנים בין השאר: לחם ומאפים, פסטה, תפוח אדמה, אורז, שיבולת שועל, קינואה, תירס וגריסים. ועל פי דיאטה זו, אלה לעולם לא יאכלו ביחד עם מאכלים מקבוצת החלבון כמו: בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב וקטניות.
האם הגישה נכונה?
ישנן מספר סתירות בדיאטה זו. מרבית המזונות משתייכים בו-זמנית לכמה קבוצות מזון, דבר הסותר את הגישה. כך למשל, גבינות ויוגורטים מכילים חלבון, שומנים ופחמימות או קטניות המכילות חלבון ופחמימה, ובכך שמפסיקים לאכול אותם בעצם משנים באופן משמעותי את הרגלי האכילה מה שמביא לירידה במשקל.
השגיאה המרכזית בדיאטה זו היא התהליך הפיזיולוגי בו נבנת רקמת השריר. בניית רקמת שריר מצריכה שילוב של פחמימות וחלבונים בכל ארוחה, לאורך כל היום. אי שילוב של פחמימות וחלבון בארוחה עלול לפגוע במסת השריר ולכן אינו מומלץ לכלל האוכלוסיה ולעוסקים בסוגי פעילות גופנית ובחיטוב הגוף בפרט.
בנוסף, שילוב פחמימות (לחם, דגנים, אורז, פסטה וכו’) עם חלבון (גבינות, בשר, ביצים דגים וכו’) בארוחה חשוב להגברת תחושת השובע. אכילת פחמימות לבד תוביל לרעב מוגבר בפרק זמן קצר לאחר האכילה. בנוסף, שילוב של פחמימה וחלבון יתרום להורדת “המדד הגליקמי” (המדד לקצב עליית הסוכר בדם) של הארוחה.
לסיכום: אין סימוכין מחקריים להפרדת פחמימות וחלבונים בארוחה. זו גישה אחת מיני רבות בעולם הדיאטה. מומלץ דווקא להמשיך ולאכול מזונות מקבוצת הפחמימה בשילוב עם חלבון וירקות בכל ארוחה, לתחושת שובע, ולבניית רקמת השריר.
מומלץ לקרוא גם: