שאל את הדוקטור: איך אפשר לדעת שלילד יש תולעים במעיים?
מהן תולעים במעיים, איך נדבקים בהן, איך מעלימים אותן ולמה חשוב כל כך לשמור על היגיינה?
תולעים במעיים הן טפילים הנמצאים בחלק האחרון של מערכת העיכול (המעי הגס). קיימים סוגים שונים של תולעים. הנפוצה ביותר בישראל נקראית “אנטרוביוס ורמיקולריס". זוהי תולעת בגודל של כסנטימטר, לבנה ונראית כמו סיב או חוט דק. התולעת הנקבה נודדת בשעות הלילה מהמעי הגס לאזור פי הטבעת ומטילה שם עשרות אלפי ביצים. ביצים אלו יכולות לשרוד עד שלושה שבועות. הן נמצאות על העור באזור פי הטבעת, על הבגדים, על המצעים והמגבות ועל אצבעות הידיים ובציפורניים של האדם החולה.
איך נדבקים בתולעים?
ההדבקה נעשית לרוב בשלב הביצים. דרך מגע ידיים מלוכלכות עם הפה. אדם בריא נוגע באזור נגוע, בולע את הביצים ואלו מתפתחות בתוך מערכת העיכול שלו ומתחיל מעגל הדבקה חדש. הדבקה בתולעים קיימת בכל הגילאים, אבל נפוצה בעיקר אצל ילדים, מאחר וילדים מודעים פחות להיגיינה.
מהם התסמינים כתוצאה מהדבקה?
המחלה המתפתחת מאותן תולעים נקראית “אנטרוביאזיס”. היא לרוב מאוד מציקה, אך אינה מסוכנת. התלונה העיקרית היא גירוד באזור פי הטבעת, בעיקר בלילה. הגירוד יכול לגרום לפציעה וזיהום של העור, ובבנות, התולעת יכולה לנדוד גם לאזור השופכה והנרתיק ולגרום לגירוד באזור זה. לעיתים ילדים יתלוננו בנוסף על הגירוד גם על כאבי בטן. האבחנה נעשית על סמך תיאור המקרה, ובדרך כלל אין צורך בבדיקת מעבדה כלשהי.
איך מטפלים בתולעים במעיים?
הטיפול הרגיל הוא תרופתי דרך הפה (כדור או סירופ). מומלץ לתת אותו לכל בני הבית, כולל ההורים, ולא רק לילד החולה. נהוג לתת שתי מנות חד פעמיות בהפרש של שבועיים כדי לכסות גם תולעים וביצים שחמקו מהטיפול הראשון. בנוסף, מומלץ לכבס מצעים ותחתונים בטמפרטורה גבוהה ולעשות מקלחות בוקר, עם שטיפה וסיבון של אזור פי הטבעת.
כדי למנוע הדבקה חוזרת, חשוב לשמור על הרגלי היגיינה הכוללים רחיצת ידיים במים ובסבון וגזירת ציפורניים.
מומלץ לקרוא גם: