הילד משלשל ומקיא? אולי הוא סובל מדלקת המעי (גסטרואנטריטיס)

ד"ר אופיר בר און מסביר מהי דלקת במעי אצל ילדים ותינוקות ואיך מטפלים.

מה זה גסטרואנטריטיס?

גסטרואנטריטיס (דלקת המעי) נגרמת מחיידקים, וירוסים וטפילים שנכנסים דרך הפה, ויורדים עד למעיים. זה קורה בגלל הגיינה לא טובה (כלומר ידיים לא נקיות שנכנסות לפה), או על ידי בליעה של מזון או שתיה מזוהמים. גסטרו-אנטריטיס היא אחת המחלות הנפוצות ביותר בארץ ובעולם, במיוחד בילדים, אך גם במבוגרים.

מהם התסמינים של המחלה?

מאפייני המחלה הם כאבי בטן, הקאות ושילשולים, ולעיתים גם חום. השילשול הוא לרוב מיימי, אבל יכול להיות רירי או אפילו דמי, וכן עלול להיות בעל גוון ירוק. לכל אחד מהסימפטומים הללו יש משמעות מעט שונה.

איך מאבחנים?

לצורך אבחנה, במיוחד כשיש מחלה ממושכת, יש לתת דגימת צואה לבדיקת תרבית, בהפניית רופא מטפל. לצורך הדגימה, אוספים כמות קטנה של צואה בכלי מיוחד שנשלח לבדיקת מעבדה. יש עשרות זנים שונים של חיידקים (וירוסים/טפילים) שעלולים לגרום למחלה, אבל המעבדות מחפשות, לרוב, רק את החיידקים החשובים, כלומר כאלה שעלולים לגרום לסיבוכים, וכאלה שצריך לטפל בהם עם תרופות אנטיביוטיות. לא כל המיקרו-אורגניזמים דורשים טיפול.

איך מטפלים בגסטרואנטריטיס? הכי חשוב – שתייה מרובה!

ברוב המקרים גסטרואנטריטיס היא מחלה שחולפת לבד, תוך כמה ימים בודדים, ללא צורך בטיפול כלשהו. עם זאת, לפעמים המצב קצת מסתבך. הסיבוך הכי נפוץ והכי חשוב הוא התייבשות. החולה מאבד נוזלים בהפרשות הגוף, ולרוב גם ממעט בשתייה בגלל תחושה כללית רעה, כולל הקאות. במקרים קיצוניים צריך להגיע לבית החולים ולקבל נוזלים דרך הוריד, אך לרוב ניתן למנוע זאת על ידי שתיה מרובה. מים זה הכי טוב. יש גם תמיסות מוכנות של מים מיוחדים המתאימים להחזר מלחים וסוכר. בכל מקרה, כדאי לשתות כמויות קטנות (כדי לא לעורר הקאה), שוב ושוב, כל הזמן.

לגבי אוכל, ההמלצות הקלאסיות אומרות שלא חובה לעשות שינוי תזונתי משמעותי בזמן המחלה. אפשר לאכול הכל, כמעט כרגיל. מצד שני, בעיקר בתחילת המחלה, התיאבון ממילא יהיה קצת ירוד, אז לא חובה לאכול בכוח, אבל לא לשכוח שכן חובה להקפיד על שתיה מרובה של מים, וברגע שיש קצת התאוששות, מזון דווקא עוזר להחלמה.

ומה לגבי פורמולות תמ”ל (תרכובת מזון לתינוקות)?

יש הגורסים כי בזמן מחלה שילשולית ממושכת, כדאי להפחית פורמולות המכילות לקטוז (סוכר החלב), בגלל שהדופן הפנימית של מערכת העיכול חולה, והלקטוז עלול לגרום לגירוי של המעיים ולהחמרה בשלשול. במצבים כאלה אפשר לנסות פורמולות דלות לקטוז (לכל החברות יש פורמולות מיוחדות כאלה), זה עשוי לעזור. אבל בכל מקרה, עד מהרה כדאי וצריך לחזור לתזונה מלאה/רגילה. ובמיוחד להקפיד על פחמימות וחלבון. לפעמים החזרה לשגרה תיקח כמה ימים, ולפעמים יותר מכך. צריך סבלנות.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות