בצל שאלוט vs בצל לבן
כל מה שרציתם לדעת על בצלצלי שאלוט
נתחיל מזה שבצל השאלוט בעברית תקנית נקרא בצלצל. ומעבר לשמו החמוד, הוא גם גאווה ישראלית (אמנם גאווה של ארץ ישראל הקדומה אבל עדיין גאווה).
את שמו הנפוץ יותר “השאלוט” ושם החיבה “בצל אשקלון” הוא קיבל בשל מוצאו, ככל הידוע לנו באשקלון של ארץ ישראל הקדומה. משם. עם השנים, הוא הגיע לכל העולם ואז שמו השתבש מאשקלון ל”אשאלוט” בצרפתית ו”שאלוט” באנגלית.
ועוד עובדה מעניינת היא ש”השאלוט” גדל בפקעת בדומה לשום ורק כשהוא מגיע לשווקים ולחנויות מפרקים את הפקעת וכל שן, שהיא בעצם בצלצל, נמכרת בנפרד.
ההבדל בין בצל השאלוט לבין הבצל הרגיל הוא, ראשית כל, בגודלו. בצלי השאלוט כמובן קטנים יותר מבצל לבן. לכן כשאני צולה בצלים ורוצה להגיש אותם שלמים, אני אעדיף את בצלי השאלוט על פני הבצלים הלבנים הרגילים.
למרות שבצל השאלוט דומה בצבעו לבצל הסגול, אני אעדיף את השאלוט על דודו הסגול, בהגשת בצלים שלמים בגלל מראהו שהוא עדין יותר ואסטטי יותר.
ההבדל השני והא החשוב יותר, הוא הטעם: טעמו של בצל השאלוט הוא עדין יותר. הוא בעל חריפות עדינה מאוד ומעקצצת רק במעט . לעומתו, הבצל הלבן, חריף יותר ומעקצץ מאוד בפה.
בצל השאלוט ישאיר פחות טעם לוואי בפה, לעומת זאת הבצל הלבן משאיר יותר טעם לוואי ולזמן ארוך יותר. השאלוט נוטה אפילו למעט מתקתקות בגלל הסוכרים שיש בו ומאותה סיבה בדיוק אני אוהב לצלות אותו ולקרמל אותו בשלמותו.
בכל הקשור לתיבול של מנות טרטר, סשימי ובשר נא אני אעדיף תמיד את השאלוט כי הוא מלווה את הדג הנא ולא מאפיל עליו בחריפות או עקצוץ יתר בפה.
כשרוצים לאכול את הבצל חי או שמחפשים טעמים עדינים יותר, אז נעדיף את השאלוט. אבל כשעושים מרק, ציר, קדירה או כל דבר אחר שדורש יותר טעם “בצלי”, אז נשתמש בבצל הלבן, שכדרך אגב, משמש בעיניי גם כ”פיתה” המושלמת לניגוב חומוס ובזה בצלצל השאלוט לא יוכל להתמודד מולו.
מומלץ לקרוא גם: