שלא יידבק לכם: איך מכינים אורז?
באיזה סוג אורז כדאי להשתמש ואיך נדאג שיצא לנו אורז אחד אחד, שלא נדבק לסיר.
הכנת אורז כמו שצריך זהו אחד מסודות המטבח הגדולים ביותר :).
עד היום סבתא שלי לא שוכחת לי את הריזוטו שהכנתי לה לפני הרבה שנים. אחרי שהשקעתי וניסיתי להרשים וערבבתי את הריזוטו במשך 20 דקות שלמות, הגשתי לסבתא שלי את המנה. התגובה הראשונה שלה היתה שלא הצליח לי האורז והוא לא יצא אחד, אחד כמו שצריך.
אילו סוגי האורז מומלצים להצלחה מסחררת?
מומלץ להשתמש באורז ארוך כמו בסמטי או יסמין שמאופיינים באחוזי עמילן נמוכים יותר . זאת לעומת האורז הקצר כמו אורז לסושי או אורז דביק שבהם אחוזי עמילן גבוהים מאוד ולכן הם יידבקו אחד לשני.
אז איך מכינים אורז אחד, אחד שלא נדבק לסיר?
אפשר לנסות כמה דרכים ויש כמה אמונות לגבי בישול האורז, חלקן תפלות וחלקן לא: החל מההאמונה שצריך לכסות את הסיר במגבת או חתיכת נייר בין המכסה לסיר כדי שהאדים לא יברחו מהסיר, דרך האמונה שאסור לפתוח את הסיר לכל אורך הבישול וגם לא 5 דקות אחרי וכלה בעוצמת האדים הספציפית והסיר שרק הוא מתאים לאורז. לי אישית אגב, יש סיר אחד כזה שאני מכין בו אורז ותמיד מצליח לי. אז קודם כל אם יש לכם אמונות כאלו, בין אם הן נכונות או בין אם לא, כל עוד זה עובד איתן, אז למה לשנות?!
למרות כל אלה, יש כמה דגשים כשמכינים אורז
1.הכל צריך להיות חם. על כל כוס אורז, כוס ושלושת רבעי מים רותחים.
2. מרתיחים מים בקומקום או בסיר בצד לפי הכמות הרצויה. בסיר מחממים מעט שמן ואז שופכים לתוכו את האורז, מחממים אותו מעט תוך כדי ערבוב. מתבלים אותו במלח ופלפל . אחרי שהאורז חם, שופכים עליו את המים הרותחים. מערבבים, מנמיכים את האש לאש נמוכה, מכסים ושמים טיימר לרבע שעה. אחרי רבע שעה מכבים את האש ומשאירים את הסיר לנוח למשך חמש דקות. אחרי חמש דקות כל מה שצריך לעשות זה לפתוח את הסיר ולערבב היטב.
3. מה לגבי אורז מלא? מתחילים בבישולו בסיר עם הרבה מים רותחים, ממש כמו פסטה. אח"כ מסננים ואז מתחילים את הבישול כמו אורז רגיל. חשוב לקחת בחשבון שהאורז לא ייצא אחד, אחד, אלא דביק יותר, בגלל כמות העמילן הגבוהה יחסית שנמצאת בקליפה שלו.
4. גם לסוג האורז יש משמעות רבה. אני מעדיף להשתמש במקרה הזה באורז בסמטי שכאמור משתייך למשפחת האורז הארוך, בגלל כמות העמילן הלא גבוהה שבו. גם אורז יסמין יעבוד כאן נהדר.
5. חשוב לעקוב אחרי ההוראות של האורז. אם שמים יותר מדי מים, האורז לא יצליח לספוג זאת וייצא דביק. אם פותחים את הסיר מוקדם מדי או מערבבים תוך כדי את האורז, גורמים לעמילן לצאת ממש כמו בריזוטו ומתקבל אורז דביק.