טונה במים או בשמן? ומה לגבי טונה בשמן זית? כך תעשו את הבחירה הנכונה לכם

האם זה נכון שערכה הקלורי של הטונה בשמן גבוה בהרבה מזה של הטונה במי מלח? ומה מהשתיים בריאה לנו יותר? שברנו כמה מיתוסים על טונה בקופסאות שימורים – ולהלן המסקנות

הכתבה בשיתוף וילי פוד

קרדיט תמונה: freepik

בשנים האחרונות עלתה המודעות לצריכת מזון בריא, מזין ועתיר חלבון – והרי ידוע שהטונה מלאה בערכים תזונתיים, יעילה לבריאות הלב ומסייעת לירידה במשקל. טונה גם עשירה באומגה 3 שמסייעת בהורדת הכולסטרול, אשלגן המסייע בהורדת לחץ הדם, ויטמינים שעוזרים בחיזוק המערכת החיסונית, בבנייה וחיזוק העצמות ובשמירה על עור בריא – ונוגדי חמצון שמגנים עלינו מפני מחלות. לכן, עבור רובנו השאלה האמיתית היא לא האם מומלץ לצרוך טונה – אלא איזה מסוגי הטונה הוא המומלץ ביותר לצריכה: טונה במי מלח או טונה בשמן? התשובה אינה חד משמעית כי לכל בחירה שתעשו יתרונות משלה.
לפני שנעסוק בהבדלים, נציין שבניגוד למה שנהוג לחשוב (והרי באנו פה לשבור מיתוסים) – קופסאות השימורים לא מכילות חומרים משמרים ולכן הערכים התזונתיים של הדג – הוויטמינים, המינרלים וחומצות השומן החיוניות – נשמרים במלואם בקופסת השימורים.

טונה במי מלח

לטונה במי מלח יש יתרון בולט על המתחרות: כמות מופחתת של קלוריות. קופסת נתחי טונה בהירה במי מלח של "וילי פוד" מכילה 104 קלוריות בלבד ל-100 גרם, לעומת קופסאות נתחי טונה בהירה בשמן צמחי, בשמן קנולה ובשמן זית של "וילי פוד" שמכילות בין 147 ל-159 קלוריות ל-100 גרם. אצל חברות אחרות טונה בשמן עשויה גם להגיע ל-200 קלוריות ל-100 גרם, כ-50 אחוזים יותר מקופסת טונה במי מלח של "וילי פוד". כשזה מגיע לסך השומנים בגרם, טונה במים מכילה 0.9 גרם שומנים ל-100 גרם טונה בעוד טונה בשמן (על כל סוגיה) מכילה בין 4.1 ל-5.8 גרם שומנים ל-100 גרם טונה. נתונים אלו הופכים את הטונה במי מלח ליעילה יותר בשמירה על המשקל.

טונה במי מלח של "וילי פוד" מכילה פחות קלוריות

יתרון נוסף של הטונה במי מלח הוא בחומצת השומן החיונית – אומגה 3. לכל סוגי הטונה יש חומצות שומן מסוג אומגה 3 המסייעות להתפתחות הקוגניטיבית ותפקוד המוח. תזונה עתירת אומגה 3 מפחיתה את הסיכון למחלות לב כליליות, ללחץ דם גבוה, למחלות דלקתיות ולסרטן. אולם, מחקר מצא שבטונה בשמן האומגה 3 נספגת אל השמן וכשאנו פותחים את הקופסא ומרוקנים חלקית את השמן – אנו מאבדים מן האומגה 3 החיונית כל כך לגוף שלנו. בטונה במי מלח, לעומת זאת, הטונה שומרת על האומגה 3 בתוכה, כלומר חומצות שומן אלו לא מועברות אל המים אותם אנו מנקזים עם פתיחת הקופסה. בשר הטונה במים משקף את השומן הטבעי שבדגי הטונה וכולל מעל 27 אחוזים של חומצות שומן מסוג אומגה 3. בנוסף, בנוזלי השימור בטונה בשמן נמצאו אחוזי אומגה 3 נמוכים באופן משמעותי (כ-5 אחוזים).
 
יש שיגידו כי טעמה של הטונה במי מלח פחות טוב מטונה בשמן, אך אחד הפתרונות שמציעים מומחים הוא להוסיף מעט שמן זית לטונה. אם כך, מדוע פשוט לא לבחור מראש בקופסת הטונה בשמן זית? כי בהוספה ידנית, אתם אלה ששולטים בכמות שמן הזית שבחרתם להוסיף למנה שלכם – ויכולים גם לבחור בשמן איכותי האהוב עליכם במיוחד. מה גם שיש אנשים שמעדיפים להרגיש את טעם הטונה והוא בהחלט מורגש יותר בקופסאות הטונה במים.

למגוון מתכונים עם טונה >>

טונה בשמן

אנחנו לא הולכים להקל על הבחירה שלכם: גם לטונה בשמן יש מגוון יתרונות. השמן שבקופסאות הטונה – בין אם הוא שמן צמחי, שמן קנולה או שמן זית – מעניק לטונה מרקם חלקלק וטעם עשיר יותר. מלבד שדרוג טעמו של דג הטונה, יש המוצאים בשמן של הטונה תחליף ראוי לשמן שאתם בדרך כלל מוסיפים למנה שלכם, במיוחד כשמדובר בשמנים טובים כמו אלו של "וילי פוד". למשל, נתחי טונה בהירה בשמן זית כתית מעולה יכול בקלות להחליף את תוספת שמן הזית לסלט. במקרה כזה, אותו חיסכון קלורי שמעניקה לנו הטונה במים לא מהווה משמעות.

טונה בשמן זית איכותי של "וילי פוד"

בנוסף, סוגי הטונה בשמן של "וילי פוד" מכילים פחות נתרן (בין 161 ל-191 מ"ג ל-100 גרם מוצר) לעומת טונה במי מלח (246 מ"ג ל-100 גרם מוצר) ולכן בריאים יותר לאנשים הנוהגים לצרוך מלח בכמויות גבוהות מהנדרש בתזונה היומית שלהם – מה שבדרך כלל מאפיין את רובנו.

שמן הזית גם ידוע ביתרונותיו הבריאותיים בזכות כך שהוא מכיל חומצות שומן חד בלתי רוויות ונוגדי חמצון שונים. בין היתר הוא תורם לבריאות הלב והמוח, לריפוי דלקות ולהפחתת הסיכון לסרטן. בשמן הזית ובשמן קנולה יש נוכחות גדולה יותר של חומצת שומן אולאית, לה תכונות נוגדות חמצון היעילות בהגנה על הגוף מפני השפעתן המחמצנת של הרדיקלים החופשיים בגוף.

בטונה בשמן קנולה של "וילי פוד" יש חומצת שומן אולאית, לה תכונות נוגדות חמצון היעילות בהגנה על הגוף

מסקנות – אז באיזה טונה לבחור?

לכל סוג טונה יתרונות משלו. כשזה מגיע לטעם ולצריכה נמוכה של נתרן, זו בהחלט הטונה בשמן שמקבלת נקודות זכות על מתחריה, אולם אם מדובר בחיסכון קלורי ובצריכה מרבית של אומגה 3, זו בהחלט הטונה במי מלח שזוכה בנקודות. ההבדלים בערכים התזונתיים בין סוגי השמנים אינם משמעותיים ולכן זה לגמרי עניין של העדפה אישית, מלבד כמובן היתרונות הברורים של שמן הזית. המסקנה היא פשוט ליהנות מהכל – כי למה בעצם חייבים לבחור?

בתיאבון!

כל מידע רפואי המופיע בכתבה זו הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות

    אולי יעניין אותך גם

    אולי יעניין אותך גם:

    בתי בד ישנים ומודרניים

    פותנה ג'אבר | 06.05.2024

    פסטה מק אנד צ'יז

    עומר מילר | 06.05.2024