נזלת אצל ילדים: מתי ללכת לרופא?
נזלת היא מצב שגרתי אצל ילדים, אך אם היא ממושכת או בעלת ריח, אל תתעלמו ממנה.
נזלת בילדים לרוב הינה ביטוי של מחלה זיהומית עם וירוס כלשהו. זה קורה בעיקר בתקופת הסתיו-חורף, אז יש המון וירוסים שונים שיכולים לגרום לקצת חום, קצת שיעול, וגם לנזלת. בהתחלה, הנזלת היא נוזלית ושקופה, אבל ככל שהמחלה מתקדמת, האופי של הנזלת יכול להשתנות ולהפוך להיות סמיך יותר ובעל צבע ירקרק. השינוי הזה קורה תוך ימים בודדים. לפי הספרות הרפואית, אין משמעות כלשהי לשינוי הזה בנזלת. כלומר, לא מדובר בסימן רע, אלא בהתקדמות טבעית ורגילה של מחלה ויראלית. מחלה ויראלית כזאת אמורה לחלוף תוך שבוע עד שבועיים, לרוב ללא כל טיפול.
יחד עם זאת, יש שני מצבים נפוצים, העלולים לגרום לנזלת ירוקה, סמיכה ובעלת ריח חריף, ומצבים אלה דורשים הליכה לרופא:
מצב ראשון הוא סינוסיטיס – הסינוסים הם חללים בעצמות הגולגולת. הם נפתחים מאוד לאט במהלך שנות חייו הראשונות של הילד. עד גיל 4, חלקם כבר פתוחים ועלול להתפתח בהם זיהום. חיידקים או וירוסים יכולים להיכנס לסינוסים הללו ולגרום לזיהום ולדלקת בתוכם, מה שנקרא סינוסיטיס. המאפיינים של סינוסיטיס הם חום, גודש אפי עם נזלת סמיכה, שהיא לעיתים גם מסריחה. הרבה פעמים יתווסף לזה גם כאב ראש או כאב בפנים. כאשר יש חשד לסינוסיטיס – חובה ללכת לבדיקת רופא, ונהוג לתת טיפול תרופתי (אנטיביוטיקה, אנטי היסטמינים).
מצב נוסף שחשוב לשלול במקרה של נזלת סמיכה מסריחה, בעיקר אם היא מגיעה מנחיר אחד, זה גוף זר. ילדים הם שובבים והרפתקנים ויש להם נטייה מוכרת וידועה לדחוף דברים לנחיריים. גוף זר כזה, שיכול להיות חתיכת אוכל (כמו אפון או שעועית), או חתיכת משחק פלסטית, נתקעים באף וגורמים לזיהום מקומי, עם תגובה מקומית הכוללת הפרשת נזלת מוגלתית מסריחה. במצב כזה, חובה לגשת לרופא ילדים להיבדק. הסתכלות ישירה עשויה להדגים את הגוף הזר, ואז יהיה צורך להוציאו. ההוצאה תיעשה או במרפאה רגילה או על ידי רופא אף אוזן גרון.
מומלץ לקרוא גם:
הילד סובל משיעול טורדני – מה עושים?