טיפ של דיאטנית: איך להעלות במשקל בצורה בריאה וטבעית?
הדיאטנית הדס רק צימרמן, מסבירה על הדרכים להתמודדות עם תת משקל והשמנה בדרך בריאה וטבעית.
למרות שרוב העולם המערבי נאבק עם נושא ההשמנה והקושי בירידה במשקל, קיים גם אחוז קטן באוכלוסיה שנמצא במשקל נמוך מהנורמה וצריך להעלות במשקל על מנת להימצא במשקל תקין.
איך אדע אם אני במשקל תקין?
המדד המקובל היום הוא Body Mass Index, שמחשב יחס בין גובה ומשקל. חישוב BMI מיועד לאבחון עודף משקל או תת-משקל. הנוסחה היא משקל הגוף חלקי הגובה במטר בריבוע. כאשר הטווח התקין לגילאי 18-65 הוא בין 18.5-25.
במידה ובחישוב ה- BMI, התוצאה המתקבלת היא מתחת ל- 18.5 – קיים צורך לעלות במשקל.
תת משקל טומן בחובו סכנות בריאותיות
חשוב לציין, שבתת-משקל קיימים סיכוניים בריאותיים. מערכת החיסון עלולה להיות חלשה ופגיעה יותר לזיהומים. מצב של תת-משקל מוביל לחסר בוויטמינים ובמינרלים. תת-משקל עלול לגרום לאנמיה ולנשירת שיער. אצל נשים עלול תת-משקל קיצוני לגרום להפסקת הווסת וסיבוך אפשרי במהלך ההיריון.
איך לטפל בתת משקל?
באופן כללי, הטיפול באדם הסובל מתת-משקל הוא להגדיל את הערך התזונתי של מזונו ובכך להבטיח שסך הקלוריות שאדם זה אוכל יהיה גדול מסך הקלוריות שהוא שורף לשם ביצוע המטלות היומיות. זאת אומרת – אם הגוף של אדם בתת-משקל צריך 1,500 קלוריות על מנת להתקיים – אמליץ להוסיף לו כ- 500 קלוריות נוספות לתפריט היומי, זאת אומרת, סה”כ כ- 2,000 קלוריות.
איך להעלות במשקל?
ישנן שתי דרכים להגדיל את סך הקלוריות: העשרת התפריט במזון עתיר קלוריות והגדלת נפח הקיבה.
דבר ראשון, הייתי ממליצה להעשיר את התפריט היומי במאכלים מקבוצת השומן. בין השאר: אגוזים, שקדים, טחינה, שמנת וגלידות. היתרון הוא שמזונות אלה עשירים בקלוריות ואינם תופסים הרבה מקום בקיבה. הם לא יגרמו לתחושת מלאות שמאפיינת אנשים בתת משקל עם נפח קיבה קטן. שייק המכיל גלידה, סילאן, אגוזים, טחינה הוא דרך נפלאה וטעימה להעשרה קלוריות והיא המכילה הרבה ויטמינים ומינרלים. לא הייתי ממליצה להעשיר את התפריט בג’אנק פוד (המבורגר,פיצה, בורקסים). הם אולי יעשירו את התפריט מבחינה קלוריות, אך ערכם התזונתי ירוד. הם אינם מכילים ויטמינים ומינרלים שהגוף זקוק להם.
הדרך הנוספת היא הגדלת נפח הקיבה: מידת הרעב והשובע תלויה בנפח הקיבה. נפח קטן יגרום לתחושת מלאות מוקדמת, מה שמקשה על הגדלת כמות המזון. אם אנחנו רוצים לעלות במשקל בצורה בריאה וטבעית נצטרך להגדיל את נפח הקיבה. הקיבה היא שריר שגדל וקטן בעקבות כמות המזון שבו. לכן אם אנחנו רוצים להגדיל את נפח הקיבה, צריך לאכול ארוחות בתדירות גבוהה, כל שלוש שעות, גם אם לא רעבים. אפילו לשים תזכורת, על מנת שבעתיד נפח הקיבה יגדל ונוכל בארוחה אחת לאכול כמות קלוריות גדולה יותר. בנוסף את השתייה מומלץ לדחות לסיום הארוחה כדי לא להתמלא בנוזלים.