אטופיק דרמטיטיס: דרכים לטיפול בדלקת עור אצל ילדים

ד"ר אופיר בר-און, מומחה לרפואת משפחה מסביר כיצד ניתן לטפל בדלקת עור אצל ילדים.

מהי אטופיק דרמטיטיס?

אטופיק דרמטיטיס, או אקזמה, בשמה השני, היא מחלת עור מאד נפוצה בילדים. עד 30% מהילדים סובלים או יסבלו ממנה מתישהו בשנות חייהם.
המחלה אופיינית במשפחות עם נטייה למחלות אטופיות, כגון אסתמה, נזלת אלרגית ורגישויות למזון. המכנה המשותף בכל המצבים האלו הוא נטייה אלרגית, או בשפה הרפואית “נטייה אטופית”, ולכן קוראים למחלה  אטופיק דרמטיטיס. דרמטיטיס זה “דלקת של העור”, ואטופיק דרמטיטיס זה דלקת של העור על רקע אלרגי. יש כאלה שקוראים למחלה “אסתמה של העור”, בגלל הנטייה של המחלות האלו ללכת יחד.

מהם הגורמים לאטופיק דרמטיטיס?

הגורם לאטופיק דרמטיטיס, כמו מחלות אלרגיות רבות, הוא תגובתיות יתר של המערכת החיסונית בעור: תגובה מוגזמת לגירויים על פני העור – אלרגנים וחיידקים. התגובה המוגזמת הזאת גורמת לדלקת קבועה או חוזרת של העור, ופגיעה בשלמות העור: העור נהיה יבש, אדום ופצוע. הילד מגרד, מחמיר את הפציעה, וכך נוצר מעגל שחוזר על עצמו.

המיקום האופייני לפריחה, בילדים קטנים ממש, הוא בעור הפנים והקרקפת, מאחורי אפרכסות האוזניים ובקפלי הצוואר. דווקא אזור החיתול בדרך כלל בריא. בילדים יותר גדולים המיקום האופייני הוא בקפלי העור – במרפקים, ברכיים וכדומה.

המחלה היא גלית, כלומר מחמירה ומשתפרת לאורך השנה, ולאורך חייו של הילד. יש תקופות טובות יותר, ויש תקופות טובות פחות. גורמים סביבתיים כמו מזג אויר, לחות וכדומה משפיעים.

מהם הטיפולים באטופיק דרמטיטיס?

להקפיד על שימון העור

הטיפולים באטופיק דרמטיטיס הם רבים ומגוונים, ותלויים בדרגת החומרה. ראשית, היות שיובש עורי הוא מאפיין בסיסי של המחלה, יש להקפיד על שימון העור. כל הזמן. אפילו בתקופות בריאות לכאורה. ישנם מוצרים רבים בבית המרקחת המשמשים למטרה זו. תחפשו את המוצר המתאים לכם, מבחינת תועלת, וגם מחיר. יש מוצרי שמן לאמבטיה, והם מומלצים. יש גם קרמים שונים, לא תרופתיים, שהתפקיד שלהם לדאוג ללחות תקינה בעור. שוב, למנוע עור יבש וסדוק.

משחות סטרואידליות

השלב הבא, במיוחד בזמן החמרות, הוא שימוש במשחות סטרואידליות. נזכיר שמדובר במחלה שהבסיס שלה הוא תגובתיות יתר של מערכת החיסון, ולכן סטרואידים מומלצים ומתאימים. סטרואידים מרגיעים קצת את תגובתיות היתר של המערכת החיסונית. לא צריך להיבהל מהמילה סטרואידים. מדובר על משחות מקומיות, עם תופעות לוואי מינימליות. לפעמים, בשימוש אינטנסיבי ארוך טווח, יכולה להיות תגובה מקומית, כמו הבהרה קלה של העור, אבל זה לא מסוכן, ולא צריך למנוע שימוש בתרופה, במידה ויש צורך.

ניתן לחלק את המשחות הסטרואידיליות לכמה דרגות עוצמה. כדאי, כמובן, להתחיל בדרגות הנמוכות/הקלות, ולקוות שזה יספיק. ואפשר, לפי הצורך, לאט לאט, לקבל מרופא משחות בעלות עוצמה גבוהה יותר, עד שמגיעים לאפקט הרצוי.
במקרים בהם המשחות הסטרואידליות לא עוזרות, רופא הילדים או רופא העור יכול להמליץ על משחות אחרות. אלה אמנם משחות לא סטרואידליות, אך גם הן עם אפקט מרגיע/מעכב תגובתיות היתר של מערכות החיסון. אם טרם ניסיתם, יש להתייעץ עם הרופא שלכם, ולבדוק אותן.

טיפולים סיסטמיים

מעבר לכל אלו, יש טיפולים סיסטמיים: תרופות נגד אלרגיה המרגיעות את הרצון לגרד, וכך נוצר פחות נזק מקומי. לעיתים, במצבים קיצוניים, אנשים הסובלים מאטופיק דרמטיטיס קשה, נזקקים לסטרואידים דרך הפה.
במידה ויש זיהום באזורי הגוף המגורדים/הפצועים, כמובן שכדאי גם לשקול טיפול אנטי-חיידקי מקומי (עם משחה אנטיביוטית משולבת עם משחה סטרואידלית), ולפעמים אפילו אנטיביוטיקה דרך הפה.
צריך לזכור שחיידקים הם אולי הגורם הראשוני לנזק בעור, ובוודאי שהם עלולים לגרום להחמרה כאשר העור כבר פצוע.

לסיכום: אטופיק דרמטיטיס היא מחלת עור נפוצה בילדים, והיא דורשת טיפול מתמשך. שימון עורי קבוע, ולפעמים גם משחות סטרואידליות ומשחות אנטיביוטיות.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות