מה עושים כשהילד רוצה רק שניצל ולא מסכים לאכול ירקות ופירות?
האם זה מסוכן? מה עושים כשהילד רוצה רק שניצל ולא אוהב ירקות?
הורים רבים נתקלים בבעיה הזו, הילד מבקש לאכול כל יום שניצל ולא מסכים לאכול ירקות ופירות. האם זה יכול לפגוע בו בריאותית? רופא ילדים מסביר.
מהי תזונה נכונה לילדים?
ההמלצות הקלאסיות לתזונת ילדים מתבססות על כמה קבוצות מזון, כגון פחמימות/דגנים/קטניות, פירות/ירקות, חלבונים, כולל מוצרי חלב, בשר/עוף, ביצים ועוד. בהמלצות גם מדובר על אכילה של כמות נכונה מכל קבוצה כחלק מהתפריט היומי. ילד שיאכל ממש לפי ההנחיות יקבל את כל הרכיבים החשובים לצורך שמירה על בריאות טובה, וגדילה תקינה.
אבל המציאות מוכיחה שרוב ילדים, בכל הגילאים, לא צורכים מזון לפי ההנחיות. רבים מהם אוכלים יותר מקבוצת מזון אחת, כגון פחמימות; כמעט לא אוכלים מקבוצת הפירות והירקות; וכן אוכלים קבוצות אחרות, אבל בצורה לא נכונה, למשל, אוכלים בשרים עתירי שומן או שאוכלים מוצרי חלב מלאי סוכר.
לצד קבוצות המזון חובה גם להזכיר את השתייה המתוקה שפעמים רבות ילדים והורים לא שמים לב אליה, כי “היי, זה רק שתיה”, אבל במשקאות הממותקים האלו מסתתרת כמות אדירה של סוכר וקלוריות ריקות.
אז מה עושים?
ובכן, רוב מה שהילדים אוכלים נשלט בידי ההורים. בדרך כלל ההורים הם אלה שקונים את האוכל הביתה, וההורים הם אלה שמכינים את הארוחות בבית, וגם את הכריכים לבית הספר.
הנה כמה טיפים שיכולים לעזור:
- הקפידו לקנות הביתה מגוון מוצרים בכל קניה, וגם להוסיף מוצרים חדשים מדי פעם. ואז, בצורה תומכת וחיובית, לעודד את הילד לנסות דברים חדשים. שוב ושוב. זה לא קל, ולרוב התשובה תהיה שלילית, אבל בסבלנות ובהתמדה, אפשר להצליח.
- תנו דוגמא אישית לילדים בנושא האוכל.
- שבו ליד השולחן ולא ליד הטלוויזיה.
כך או כך, לא סביר שתזונה “חד-גונית” של שניצל ופירה כל ערב תפגע בילד. סכנה של תת-תזונה על רקע אכילה סלקטיבית אופיינית בעיקר בשנתיים הראשונות לחיים. המזל הוא שבגיל הזה ההורים עדיין קצת בשליטה.
לסיכום – ילדים צריכים לאכול תזונה מגוונת כדי לשמור על בריאות תקינה. יחד עם זאת, תזונה מונוטונית יחסית איננה בהכרח מהווה סכנה. ובכל זאת, מומלץ להורים להתמיד ולנסות לעודד את הילדים לאכול מכל קבוצות המזון, בכמויות סבירות. במידה ואתם מרגישים חוסר בטחון בנושא, אפשר להתייעץ עם תזונאית, וכמובן גם עם רופא הילדים שלכם.
מומלץ לקרוא גם:
כך תגרמו לילדים סרבניים לאכול ירקות ופירות (ולמה זה כל כך חשוב?)