כשאוכל וחדשנות נפגשים: כך תעשיית הפודטק הישראלית כבשה את העולם

ודאי נתקלתם כבר במושגים מענף הפודטק כמו "בשר מתורבת", "בשר מודפס" ו"חלבון אלטרנטיבי", אך האם ידעתם שהתעשייה המחברת בין טכנולוגיה למזון בישראל היא בין המובילות בעולם? כך יראה עתיד המזון שלנו

הכתבה בשיתוף AEG

הטכנולוגיה המתקדמת של השנים האחרונות – אם זה בתחום הרובוטיקה, ההנדסה או הבינה המלאכותית – מעורבת לא מעט בתעשיית המזון עם שלל פיתוחים משמעותיים המתרחשים בזירה זאת – שחלקם הוצגו בכנס CES 2024 העולמי עליו הרחבנו בעבר. החיבור המתבקש בין מזון לטכנולוגיה הניב את ענף הפודטק העונה על מגוון צרכים מרכזיים, מציע פתרון ראוי לאתגרים בריאותיים וסביבתיים המעסיקים את כולנו, וצפוי בעתיד לשנות לחלוטין את אופן צריכת המזון שלנו ואפילו את הטעמים הכל כך מוכרים שלו. אתם ודאי כבר שמעתם על "בשר מתורבת" או "בשר מודפס" – אז בדיוק על זה אנחנו מדברים.

פודטק הוא תחום במדעי המזון והתעשייה העוסק בפיתוח טכנולוגיות שונות המאפשרות לשפר את איכות המזון ואת אופן גידולו, שימורו והפצתו. לא מדובר רק בצורך לחדש. בשני העשורים האחרונים אנו עדים לפיתוח חלופות מזון אלטרנטיביות שמיועדות לשמור על האיזון האקולוגי המופר. לתעשיית הפודטק יש שאיפה מאוד ברורה להאריך את תוחלת החיים שלנו ולחיות חיים בריאים יותר. הטכנולוגיה אם כך מגויסת על מנת לשפר את אמצעי גידול המזון, לפתח דרכים לחלוקה יעילה יותר של המזון הכלל עולמי , למזער את חוסר הביטחון התזונתי בעולם שנגרם עקב עימותים בין מדינות וגדילת אוכלוסין – וכן לצמצם את הנזקים האקלימיים שנגרמים כתוצאה מתהליכי ייצור מזון שונים, כמו מתעשיית גידול הבקר. כלומר "הפודטק" נוצר משילוב של הידלדלות משאבי הטבע וחומרי הגלם, לצד האידיאולוגיה לשמור על בעלי החיים ומודעות לכך שצריכת מזון מן החי לא תמיד בריאה לנו כשהיא עתירה באנטיביוטיקה והורמונים (בנוסף כמובן לרגישות למוצרי חלב שרק הולכת וגוברת בקרב אוכלוסיית העולם). כל אלו הביאו את תעשיית המזון להשתמש בפתרונות טכנולוגיים לייצור תחליפי מזון בריאים יותר שאינם פוגעים בנו, בבעלי החיים ובסביבה.
 

זה אולי לא יפתיע אתכם לשמוע שתעשיית הפודטק בישראל צברה תאוצה בשנים האחרונות – והיא מבין המתקדמות בעולם. ישראל היא למעשה המדינה השנייה בעולם במספר חברות הסטארט אפ בתחום הבשר המתורבת, כשכ-40 אחוזים מההשקעות העולמיות בתחום הפודטק הופנו לחברות ישראליות. היא גם השנייה במספר המשקיעים בתחום תחליפי החלבון בעולם אחרי ארה"ב.

אז את מי יש לנו פה?
חברות ישראליות המוכרות בענף הפודטק הן ה"פיוצ'ר מיט", יצרנית הבשר המתורבת וה"רידפיין מיט" העוסקת בהדפסת תלת ממד של נתחים דמויי בשר על בסיס חומרים מן הצומח. גם חברות ישראליות מסורתיות כמו תנובה, טרה ושטראוס לוקחות חלק בענף הפודטק, משקיעות כספים ומסייעות לחברות פודטק בראשית דרכן. תנובה השקיעה במפתחת החלב המתורבת ReMilk, קוקה־קולה ישראל (בעלת מחלבת טרה) השקיעה במתחרה של "רימילק", Wilk (לשעבר BioMilk), ושטראוס השקיעה במפתחת הבשר המתורבת הישראלית Aleph Farms. גם קבוצת "טיב טעם" ו"מיטק" חתמו ממש לאחרונה על מכתב כוונות לשיתוף פעולה בפיתוח וייצור מוצרי בשר מתורבת.

בצעד פורץ דרך, חברת Aleph Farms קיבלה בתחילת השנה אישור מקדים ממשרד הבריאות לשווק בשר בקר מתורבת בישראל. המוצר שהוא נתח בשר שגודל במעבדה מתאים של פרה מחוץ לגוף החיה הוא הבקר המתורבת הראשון שאושר למכירה בעולם. האתגר המורכב ביותר בטכנולוגיית הבשר המתורבת הוא צמצום עלויות הייצור, כך שמחירו של הבשר החדש יתקרב לזה של הבשר המקורי ויוכיח כדאיות כלכלית. מבלי להוות תחרות, הוא לא יצליח לחדור משמעותית אל השוק ויישאר מוצר בוטיק. הסיבה שתהליך הייצור של בשר מתורבת כה יקר היא החלבונים שאחראים לעידוד חלוקה והתמיינות של תאים למטרת הגידול. אחת החברות הישראליות שהחליטה להתמודד עם אתגר יוקר תהליך הייצור היא "ביובטר", כשהטכנולוגיה החדשנית שהחברה פיתחה עשויה להוביל להוזלה משמעותית של ייצור חלבוני הגדילה הללו. ביובטר משתמשת בעלי טבק כחוות גידול חקלאיות וטבעיות של גורמי גדילה המפחיתות את ההשקעה הנדרשת הנוכחית בתשתיות הייצור הקיימות.

בישראל ישנן מספר חברות מובילות בתעשיית הפוטדק ברמה העולמית, כשבנוסף לאלו שהוזכרו כאן למעלה, ראוי לציין גם את ה"סופרמיט", "אבר אפטר מיט", "בליבר מיט" ו"סטייקהולדר". כל אלו עוסקות בפיתוח בשר מתורבת. גם חברת הפודטק החיפאית IMAGINDAIRY, המייצרת לתעשיית המזון חלב שלא מגיע מן החי, דיווחה כי קיבלה את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לשיווק מוצריה בארה"ב. החברה מייצרת חלבוני חלב אשר זהים לחלבוני חלב פרה בטעם, במרקם ובערכים התזונתיים שלה, ומשמשים ליצירת מוצרי חלב כגון גבינה, יוגורט וגלידה – ללא לקטוז והורמונים.


לאחרונה פורסם גם כי חברת הפודטק Day 8 שנחשבת לחלוצה בתחום החלבון אלטרנטיבי, סיימה גיוס פרה-סיד של 2.5 מיליון שקל ותצטרף לפורטפוליו החברות של The Kitchen, חממת הפודטק של שטראוס. גם חברת Yo Egg הישראלית זכתה למענק מרשות החדשנות ומשווקת ביצים טבעוניות – או כפי שהיא מכנה אותן "ביצות" – למסעדות ברחבי העולם, ואכן אף תרנגולת לא לקחה חלק בייצור שלהן. החברה הציבה לעצמה מטרה לבצע מהפכה קולינרית בשוק העולמי עם פיתוח ביצה המבוססת על חלבוני חומוס וסויה שנראית זהה לחלוטין לביצה מן החי.

עם ההתקדמות הנרשמת בענף הפודטק רק בחודשים האחרונים, נראה שזה עניין של זמן עד שנוכל ליהנות ממוצרי חלב ובשר שאינם מן החי וטעימים לא פחות מהמקור.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות