כל מה שרצית לדעת על אמצעי מניעה לנערות
אלו אמצעי מניעה מומלצים לנערות? מתוך התכנית “מחלקת נשים” עם ד”ר רונית אלמוג.
מדוע חשוב לשוחח עם נערות על קיום יחסי מין ואמצעי מניעה?
היום מתחילים בני הנוער לקיים יחסי מין בגיל צעיר יותר מבעבר. לכן חשוב מאוד לשוחח עם נערות מתבגרות על יחסי המין ועל אמצעי המניעה. יש הורים רבים שמביך ולא קל להם לשוחח על כך עם בנותיהם, אך זוהי חובתם ללמד את הבנות מה הן צריכות לעשות כדי לשמור, קודם כל, על הבריאות של עצמן. בשיחות עם נערות כדאי לשדר פתיחות, כדי שהן ידעו שתמיד יש להן לאן לפנות ועם מי לדבר.
אילו אמצעי מניעה מומלצים לנערות?
כשנערה מתכננת להתחיל לקיים יחסי מין, יש להסביר לה מהן האפשרויות הקיימות עבורה כדי למנוע הריון.
ישנם אמצעי מניעה חוצצים, כמו קונדום, שהיעילות שלו במניעת הריון היא פחותה בהשוואה לגלולה, אבל הקונדום הוא אמצעי המניעה היחיד שמגן מפני מחלות מין.
אמצעי המניעה השכיח ביותר בקרב נשים צעירות בישראל הוא הגלולה למניעת הריון. הגלולה היא אמצעי מניעה הורמונלי, המונע הריון ביעילות מאוד גבוהה, קרוב למאה אחוז. יש מגוון רחב מאוד של גלולות, מתוכן יתאים רופא הנשים את הגלולה לנערה באופן ספציפי.
קיימים גם אמצעי מניעה הורמונליים אחרים. אלו מתאימים יותר לנערות השוכחות לקחת גלולות באופן יומיומי, לדוגמה, מדבקה או טבעת. בשני המקרים מדובר בדיוק באותם ההורמונים הקיימים בגלולה, אך ההורמונים הללו נספגים לדם שלא דרך מערכת העיכול, אלא דרך העור במקרה של מדבקה, ודרך הנרתיק במקרה של טבעת (את הטבעת הנרתיקית הנערה מחדירה לבדה לנרתיק).
האם קיימות סכנות בנטילת גלולות למניעת הריון?
לפני שנערה מתחילה ליטול גלולות למניעת הריון, על הרופא שלה לוודא שהיא אינה נמצאת בקבוצת סיכון לקרישיות יתר בדם, כלומר נטייה לפתח קרישי דם בתוך כלי הדם.
קרישיות יתר אינה מצב שכיח, אך עלול להיות מסוכן מאוד. נערות עם קרישיות יתר אינן יכולות לקחת גלולות המכילות הן אסטרוגן והן פרוגסטרון. הפתרון עבורן הוא שימוש בגלולות המכילות פרוגסטרון בלבד, או התקנת התקן תוך רחמי, אותו מתקין רופא בלבד. בחירת אמצעי המניעה, במקרה זה, תעשה אך ורק בשיתוף עם הרופא ותוך הכרת מצבה הרפואי של הנערה.
מומלץ לקרוא גם:
אילו אמצעי מניעה קיימים וכיצד הם פועלים?