גלולות למניעת היריון: כל היתרונות, הסיכונים ותופעות הלוואי
רופאת הנשים , ד"ר אסנת ולפיש , עם כל מה שרצית לדעת על גלולות למניעת היריון
ננצל את ההזדמנות לתת קצת רקע על גלולות למניעת היריון- איך הן פועלות, היתרונות והחסרונות בשימוש בהן והסוגים השונים הקיימים.
מהן גלולות למניעת היריון?
גלולות הן צורת מניעת הריון יעילה ובטוחה עם יתרונות נוספים לשימוש מעבר למניעת הריון.
הגלולה מכילה גם אסטרוגן וגם פרוגסטרון. הפרוגסטרון – בעיקר מונע הריון, זאת על ידי מניעת ביוץ והפיכת רירית הרחם, ריר צוואר הרחם, והחצוצרות, לעוינים להריון, האסטרוגן – מפחית את הדימומים הלא סדירים ומסדר את הדימום.
האם שימוש בגלולות לאורך שנים הוא מסוכן?
לאורך השנים המינון של ההורמונים בגלולה, ובייחוד של האסטרוגן, הלך וירד. עם הירידה במינון, פחת החשש מתופעות הלוואי והסיכונים. היום, כל אישה בכל גיל, ככל שהיא בריאה ואינה מעשנת, יכולה להשתמש בגלולות למניעת הריון עד גיל המעבר. בנטילה נכונה מוקפדת ומסודרת, הגלולות מאד יעילות. עם זאת, במקרה והאישה שוכחת או מפספסת מדי פעם לקחת את הגלולה, עלולה להיות ירידה ביעילות מניעת ההיריון וגם לדימום לא סדיר.
מדוע בחלק מחפיסות הגלולות יש 4 גלולות לבנות, ולא בצבע, כמו השאר?
ישנם מספר ימי הפסקה בין חפיסת גלולות אחת לחפיסה הבאה. בימי ההפסקה, עקב נפילה ברמת ההורמונים בדם, מופיע דימום קל דמוי וסת.
בזמן ההפסקה אפשר ליטול גלולות הנקראות ‘פלצבו’ (אינבו), כלומר גלולות דמה. (אלה הן 4 הגלולות הלבנות). הן לא מכילות חומר פעיל. לחילופין – ניתן לא לקחת כלום ופשוט לזכור מתי יש להתחיל את החפיסה החדשה.
שימו לב כי אין צורך בהכרח לעשות הפסקה כל חודש למספר ימים ולקבל דימום דמוי ויסתי. אפשר למשל לקחת שלוש חפיסות ברצף ורק אז לעשות הפסקה למספר ימים ולקבל דימום.
למי אסור ליטול גלולות למניעת היריון?
יש קבוצות של נשים שאינן מתאימות לשימוש בגלולת בשל הסיכונים הנלווים. בקבוצות אלו נכללות נשים מעשנות מעל גיל שלושים וחמש, נשים עם יתר לחץ דם כרוני, נשים עם רקע של שבץ או מחלת לב ועוד. לכן, חשוב מאד להיבדק על ידי רופא נשים לפני התחלת נטילת הגלולות, כדי לוודא שלאישה מותר להשתמש בהן ושהיא מבינה כיצד נוטלים ומה עושים אם מפספסים.
האם יש תחליף לגלולות למניעת היריון?
הגלולות למניעת היריון משווקות היום לא רק בצורת כדורים קטנטנים לבליעה. הן משווקות כיום גם בצורת מדבקות שבועיות או טבעת עדינה, המוחדרת לעומק הנרתיק. היא משחררת משם את ההורמונים ומוחלפת פעם בחודש. כל אישה יכולה לבחור את הדרך הנוחה לה ביותר.
האם יש לגלולות למניעת היריון יתרונות נוספים?
לגלולות יתרונות רבים נוספים בנוסף למניעת היריון: הן מפחיתות דימום ויסתי, מסדרות את הדימום החודשי, מפחיתות שיעור ואקנה (חצ’קונים), מפחיתות את הסיכוי להיווצרות ציסטות שחלתיות ואפילו מפחיתות סיכון למספר ממאירויות כמו סרטן השחלות ועוד.
מהם הסיכונים ותופעות הלוואי של הגלולות למניעת היריון?
תופעות הלוואי כוללות לעתים: בחילה, רגישות בשדיים, ודימומים לא סדירים. אולם תופעות אלה מופיעות בעיקר בחודשים הראשונים לשימוש ונעלמות. חלק מהנשים מדווחות על ירידה בחשק המיני – זוהי דווקא נקודה לא כל כך מדוברת, אבל קיימת.
באשר לסיכונים – הגלולה מעלה מעט את הסיכוי להיווצרות קריש דם במערכת הורידית של גופינו. לכן הרופאים נמנעים מלתת את הגלולות לנשים שהן בסיכון לאירוע כזה, מכל מיני סיבות.