תופעת אנג’לינה ג’ולי: “גם אני נשאית הגן לסרטן השד והשחלה – מה לעשות?”

האם מומלץ לבצע כריתת שד מניעתית נגד התפרצות סרטן השד? ד"ר אסנת וולפיש עונה.

אלה, בת 38, שואלת: אני נשאית של הגן לסרטן השד והשחלה. בעקבות המעשה הנועז של אנג’לינה ג’ולי וכל ההד שהיה מסביב, אני פתאום חושבת שאולי באמת כדאי גם לי לבצע את תהליך כריתת השד ולמנוע את התפרצות המחלה. אשמח לשמוע קצת על ההליך. האם זה מומלץ?

תשובה:
שלום אלה היקרה ותודה על אומץ הלב שלך בשאלה הזו.
אני אתן קצת רקע עבור הצופים שלא יודעים במה מדובר: הגן שאת מדברת עליו והגן שיש לאנג’לינה ג’ולי הוא גן שנקרא BRCA – ראשי תיבות של Breast Cancer ׁ(סרטן השד), ויש לו שני סוגים: BRCA1 ו- BRCA2. בערך 15% מהנשים שמאובחנות עם סרטן שד משפחתי הן נשאיות של הגן הזה, ממש כפי שקרה אצל אנג’לינה ג’ולי. יש עוד כמה מוטציות אחרות בגנים, שגם הן מגדילות את הסיכון לסרטן שד, אבל הן הרבה פחות שכיחות ולכן לא נרחיב עליהן.

המוטציה הזאת בגן BRCA עוברת בתורשה דומיננטית, כלומר, לכל ילד יש סיכוי של 50% לרשת את הגן מההורה שלו, כמו שאנג’לינה ירשה מאמא שלה שירשה מסבתא שלה (אפשר לרשת את הגן גם מאב, אם הוא נשא שלו). מי שנשאית של הגן הפגום הזה, יש לה סיכון מוגבר ללקות בסרטן השד, בגיל צעיר יחסית, וכן בסרטן השחלה, ולצערינו בעוד מספר סרטנים באיברי גוף אחרים, אם כי בסיכון מופחת לעומת שד ושחלה.

לגבי הטיפול בנשאיות, אנחנו יודעים היום מספר עובדות. אנחנו יודעים שכדאי להסיר את החצוצרות והשחלות סביב גיל 35-40, לאחר שהסתיימו הלידות והדבר מפחית מאד את הסיכון לסרטן. אנחנו גם יודעים שחשוב לעשות מעקב תכוף וקפדני של השדיים, לזיהוי מוקדם של סרטן וכן שכדאי לשקול כריתת שדיים מניעתית או טיפול הורמונאלי מסוים נוגד אסטרוגן. אגב, גם גברים נשאים חייבים להיות במעקב קפדני של השדיים ובלוטת הערמונית.

האם כדאי לבצע כריתת שדיים מניעתית?

קבלת ההחלטה על כריתת שדיים מניעתית היא החלטה כבדה ביותר ואינדיוידואלית ביותר. חשוב להסביר שנעשה פה בעצם שיקול של אורך חיים מול איכות חיים. כריתת השדיים, שחלות וחצוצרות מפחיתה באופן משמעותי את הסיכוי לסרטן (אפילו מפחיתה ב- 90% לפי חלק מהמחקרים) ולכן מאריכה חיים, אבל לא מעלימה לגמרי את הסיכון.
בנוסף יש את המחיר האישי שהאשה משלמת עם הניתוחים הללו: כריתת שחלות מכניסה את האשה, למעשה, באופן מיידי למנפאוזה, כלומר גיל הבלות, על כל המשתמע מכך, כולל היעדר פריון, תסמיני חוסר אסטרוגן, וירידה בחשק המיני.
כריתת שדיים יכולה לפגוע מאד בדימוי הגוף של האשה וגם לפגוע בחיי המין. בניתוח כריתת השדיים עצמו, חשוב להסיר את כל רקמת השד אבל ניתן להשאיר את העור שמעל ואפילו את הפטמה, ולבצע, באותה ההזדמנות, ניתוח קוסמטי לשיחזור השדיים עם תוצאות יפות.

ומה לגבי כריתת השחלות?

חשוב מאד ומומלץ לבצע את התהליך לאחר סיום הקריירה הפריונית ובכך להפחית מאד את הסיכון לסרטן שחלות. חשוב לציין שבעוד שמעקב אחרי סרטן שד אפשרי באמצעות סונר, ממוגרפיה ו- MRI, מעקב אחר סרטן השחלות הוא קשה יותר ומוגבל ולעיתים מתגלה רק כשהסרטן כבר בשלב מתקדם. בנוסף, חשוב לציין שהיום אנחנו יודעים שמותר לטפל בנשים שעברו כריתה מניעתית של שדיים ושחלות בטיפול הורמונאלי חלופי. בכך אפשר להקל מאד על תסמיני הבלות בלי להעלות את הסיכון לסרטן.

כריתת שד מניעתית היא החלטה לא פשוטה של אורך חיים מול איכות חיים. אמנם אנג’לינה עשתה את זה אבל כל אחת מאיתנו היא שונה ומגיבה שונה לטיפול המאד דרמטי הזה. גם אם את בוחרת לבסוף לא לבצע את הניתוח הזה, חשוב מאד לעשות מעקב קפדני ככל שניתן, כדי שאם חלילה יאובחן סרטן – הוא יאובחן בשלב מוקדם ככל שניתן. אני ממליצה מאד להכנס לפורום או קבוצת תמיכה של נשים כמוך, שעברו ושלא עברו כריתת שדיים, ולשמוע עדויות יד ראשונה. זה יכול לעזור בקבלת ההחלטות.

מומלץ לקרוא גם:

המלצות למניעה ולאבחון מוקדם של סרטן השד

מה עושים כשיש סיפור משפחתי של סרטן השד?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות