המלצות למניעה ולאבחון מוקדם של סרטן השד
לוקחות את הבריאות בידיים: המלצות והנחיות למניעה ולאבחון מוקדם של סרטן השד מטעם האגודה למלחמה בסרטן
סרטן השד היא מחלת הסרטן השכיחה ביותר בקרב נשים ברחבי העולם. ההערכה היא שבכל שנה מתגלים 1.7 מיליון מקרים חדשים שלה. גם בישראל, זו המחלה השכיחה ביותר בקרב נשים, ומדי שנה מאובחנות יותר מ-5,000 חולות חדשות. כ-90% מהחולות עשויות להחלים ממחלתן הודות לגילוי המחלה בשלב מוקדם. שמירה על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית, משקל גוף תקין, תזונה בריאה, הגבלת אלכוהול והימנעות מעישון, יכולים להפחית את הסיכון לחלות.
לרגל חודש המודעות הבינלאומי לסרטן השד, אשר מצוין בישראל ובעולם במהלך חודש אוקטובר, מפרסמת האגודה למלחמה בסרטן המלצות והנחיות למניעה ולאיבחון מוקדם של סרטן השד וקוראת לנשים לעודד נשים אחרות לקבל אחריות על בריאותן ולשתף אותן במידע בנושא.
הגבירי את הפעילות הגופנית
יותר ויותר מחקרים מוכיחים כי קיים קשר בין פעילות גופנית לירידה בסיכון לחלות בסרטן השד, בעיקר אחרי גיל המעבר. הערכה היא שחוסר בפעילות גופנית גורם ל-16-10% ממקרי סרטן השד. הקשר בין פעילות גופנית ובין הפחתת הסיכון לסרטן השד חזק יותר כאשר הוא מתקיים במשך כל החיים, אולם הוא יעיל גם אם הפעילות הגופנית מתחילה בכל שלב אחר בחייך. כיום ידוע כי פעילות גופנית יעילה גם בהפחתת הסיכון לחזרת המחלה, למי שהתמודדה עם סרטן השד.
איך להתמיד בפעילות הגופנית?
- עשי זאת בדרך שלך – בחרי פעילות גופנית שאת אוהבת ושלבי אותה באורח החיים שלך.
- התייחסי לזמן האימון כאל פגישה מיוחדת וצייני זאת ביומנך – כפי שאת קובעת פגישת עבודה או בילוי עם חברים.
- נסי לכלול בשגרת החיים שלך גם פעילות גופנית מתונה – הליכה מהירה, עלייה במדרגות בכל הזדמנות אפשרית, טיול עם הכלב, ירידה מהאוטובוס תחנה אחת לפני התחנה הקבועה וכדומה.
- התחילי לאט – עשי כפי יכולתך ובהדרגה נסי להגביר את העצימות, את זמן הפעילות ואת התדירות. מומלץ להגיע ל- 30 דקות פעילות גופנית לפחות ארבע פעמים בשבוע.
- נסי לתאם הליכה משותפת עם חברה – כך תרוויחי שני דברים: מחויבות לפעילות וזמן איכות עם החברה.
- היעזרי בתגמולים וחיזוקים – עבור כל יעד שתשיגי, פנקי את עצמך במשהו מיוחד: חזיית ספורט חדשה, טייץ צבעוני, בקבוק מים רב שימושי וכדומה.
בחרי בתזונה בריאה
מחקרים לא הוכיחו קשר וודאי בין סוגי מזון מסוימים לבין הסיכון לחלות בסרטן השד, אך נמצא כי תזונה בריאה ומאוזנת יכולה להפחית את הסיכון לחלות בסרטן השד. תפריט יומי מאוזן המשלב ירקות ופירות, אכילת דגנים מלאים והגבלת בשר אדום ובשר מעובד, יגדילו את הסיכוי שלך ליהנות מבריאות טובה ומאנרגיה רבה יותר.
איך להקפיד על תזונה בריאה?
- שני בהדרגה את ההרגלים ובחרי בתזונה הכוללת את כל אבות המזון.
- הימנעי מאכילת מזונות עתירי קלוריות, עשירים בסוכר, בשומן ובמלח.
- דאגי שהצלחת שלך תהיה תמיד צבעונית – ירקות ופירות מוסיפים צבע לצלחת, ולכל צבע – יתרונות בריאותיים משלו.
- בדקי את ההרכב התזונתי על גבי תוויות המזון ושימי לב לרשימת הרכיבים, לתכולת השומן, הסוכר ולגודל המנה.
- המעיטי בצריכת בשר אדום ומזון מעובד, מעושן, מטוגן ומשומר.
- שתי מים והגבילי צריכת משקאות ממותקים בסוכר ובממתיקים מלאכותיים.
שמרי על משקל גוף תקין
עודף משקל וחוסר פעילות גופנית אחראים ל- 33-25% ממקרי סרטן השד. שמירה על ערכי מדד מסת גוף (BMI) שבין 18.5 ל-24.9 חשובה להפחתת הסיכון של נשים לחלות בסרטן השד. הוכח מחקרית שעודף משקל (מדד מסת גוף של 25 או יותר) או השמנת יתר (ערך BMI של 30 או יותר) הם גורמים מהותיים המובילים לסיכון גבוה להופעת סרטן שד לאחר גיל המעבר.
איך לשמור על משקל גוף תקין?
- בני אסטרטגיית בריאות, הכוללת פעילות גופנית ותזונה מאוזנת היטב.
- אכלי את כמות המזון המתאימה לגופך כדי לשמור על משקל תקין.
- שמרי על ה-BMI שלך ברמות שבין 18.5 ל- 24.9 לאורך כל חייך הבוגרים (באינטרנט תמצאי מחשבוני מדד מסת גוף פשוטים לשימוש).
- מדדי את היקף מותניים שלך – היקף המותניים הוא כלי יעיל להערכת שומן בטני – היקף מותניים גבוה מ-80 ס”מ (לנשים), מהווה גורם סיכון.
- פני לדיאטנית קלינית מוסמכת אם את מתקשה להתמודד עם השינוי התזונתי בכוחות עצמך.
הפחיתי ככל האפשר את גורמי הסיכון
מחקרים רבים מצביעים על גורמי סיכון הקשורים במחלות הסרטן – עישון, שתיית אלכוהול, חשיפת יתר לשמש וחשיפה לחומרים הידועים כמסרטנים. במחקרים נמצא כי עישון מקצר את תוחלת החיים בכ- 10 שנים! הימנעות מעישון סיגריות, ומוצרי טבק בכלל, תפחית את הסיכון לחלות. גם צריכת אלכוהול על בסיס קבוע (יותר מכוסית ליום) נמצאה כגורמת לעליה בסיכון להתפתחות של סוגי סרטן. הימנעי מאימוץ דפוסי התנהגות אלו, העלולים להגביר את הסיכון שלך לחלות. גורם סיכון נוסף, שעלול להעלות במעט את הסיכון לחלות, הוא טיפול הורמונלי חלופי הניתן להקלת תסמיני גיל המעבר לכן חשוב להתייעץ עם רופא הנשים על יתרונות וחסרונות הטיפול.
בצעי בדיקת ממוגרפיה
ממוגרפיה היא בדיקת הדמיה הנחשבת היום לשיטה הטובה ביותר לזיהוי גידול סרטני בשד בשלב מוקדם, לפני שניתן לזהות אותו במישוש. הבדיקה מומלצת לכל אישה מגיל 50 ומעלה אחת לשנתיים. לנשים בסיכון גבוה, מומלצת הבדיקה מגיל 40 אחת לשנה, או בהתאם להמלצות הרופא.
הקפידי על שגרת בדיקות
- הכירי את שדייך – אם את מבחינה בשינוי או בדבר חריג בשד, כגון התקשות או גוש, הפרשה מהפטמה או ציור ורידים מוגבר שנוצר בעור השדיים – פני מיד לרופא המשפחה ודרשי לברר את טיבו.
- בצעי בדיקה תקופתית אצל רופא מומחה לבדיקת שד.
- אם קרובת משפחה שלך (אם או אחות) חלו בסרטן שד, הקפידי על ביקורות מעקב קבועות אצל כירורג שד וחשוב שתבצעי ייעוץ ובירור גנטי.
- נשאיות המוטציה הגנטית 1/2BRCA ונשים בקבוצות סיכון נוספות, זכאיות פעם בשנה לסריקת MRI, בהתאם להמלצות משרד הבריאות (כל הבדיקות כלולות בסל הבריאות).
עודדי נשים אחרות לקבל אחריות על בריאותן
הבחירות שאת מבצעת כיום, יכולות להשפיע על בריאות השד שלך בעתיד. התחילי לבצע בחירות אחראיות בחיי היומיום ושתפי בכך את חברותייך והנשים הקרובות אלייך כדי שיצטרפו אליך.
המידע באדיבות האגודה למלחמה בסרטן. מידע נוסף ניתן לקבל בטלפון שמספרו 1800-599-995
מומלץ לקרוא גם:
פרופ' קרסו עם ד"ר מירי סקלייר לוי: חשיבות אבחון צפיפות השד לגילוי מוקדם של סרטן שד