רופא ילדים מסביר: מה חשוב לדעת על חיסון תינוקות בגיל שנה?

ד"ר אופיר בר און מסביר אילו חיסונים ניתנים בגיל שנה, ומפריך כמה שמועות שנפוצו סביבם.

הורים רבים חוששים מהחיסון הניתן לתינוקות בגיל שנה. מדובר בחיסון שיש בו הרבה דעות שונות, חלקן מדעיות מבוססות וחלקן “ריגשיות/אידיאליסטיות”. ויש גם הרבה דיסאינפורמציה, שלא לומר מיתוסים ושקרים.

למה נותנים חיסונים? 

כיום, אנחנו חיים בעולם שבו כבר לא רואים הרבה מחלות, ולא את הסיבוכים שלהם, וזה בזכות החיסונים.
ילדים פעם היו חולים מאד, סובלים מאד, ואפילו נפטרים בגלל מחלות זיהומיות, חיידקיות או ויראליות. בארצות מתפתחות, זה קורה עד היום.
בכמה עשרות השנים האחרונות חיסונים כמעט העלימו מהעולם שלנו מחלות רבות. שכיחות התחלואה והתמותה של רוב המחלות שיש כנגדן חיסון ירדה ב- 99% ביחס לתקופה שלפני החיסונים.
כמובן שכולנו, מהאזרח הפשוט ועד הרופאים והחוקרים במשרד הבריאות, צריכים להיות חכמים וזהירים, לנטר באופן רציף את יעילות החיסונים ולעקוב אחרי תופעות לוואי, אם יש. אבל כולנו גם צריכים להיות חכמים ולהיזהר משמועות.

מהו החיסון הניתן בגיל שנה? 

במהלך שנת החיים הראשונה, תינוקות מקבלים סדרת חיסונים לפי “שגרת החיסונים” המקובלת של משרד הבריאות, כפי שנהוג ברוב ארצות העולם.

החיסון של גיל שנה מורכב מכמה חיסונים:

  • המנה הרביעית של החיסון ה”מחומש”, שמכיל חמישה מרכיבים: דיפתריה, טטנוס, שעלת, חיסון כנגד וירוס הפוליו וחיסון כנגד חיידק ההמופילוס (הגורם למגוון מחלות, כולל דלקת קרום המוח).
  • המנה שלישית של החיסון כנגד חיידק הפנוימוקוק, שגם הוא גורם למגוון מחלות בגיל הילדות, ובכלל.
  • המנה הראשונה של חיסון ה- MMRV כנגד חצבת, חזרת, אדמת, ואבעבועות רוח. מדובר בחיסון חי מוחלש עם הרבה שמועות סביבו. החיסון הזה נחשב לחיסון ה”מפחיד” כי נקשרו בו סיפורים של תופעות לוואי, כולל אוטיזם.

רופא בריטי, בשם ד”ר אנדרו וייקפילד, פירסם ב- 1998 מאמר על מחקר שערך על הופעת אוטיזם בילדים קצת אחרי גיל שנה, כלומר קצת אחרי קבלת החיסון. זה גרם לפחד, ולירידה משמעותית במתן החיסון הזה. אבל, לאחר כמה שנים, ממש לא מזמן, התברר שהמחקר היה הונאה, מזוייף וקנוי. בצעד חריג מאד, החוברת בה פורסם המאמר משכה וביטלה אותו.

צריך לזכור שסמיכות הזמנים בין קבלת החיסון לבין הופעת מחלה, לא מעידה על קשר נסיבתי. אבחנה של אוטיזם או בעיות התפתחותיות אחרות מתרחשת לרוב סביב גיל שנה עד שנה וחצי. וזה, כאמור, ממש לא קשור לחיסון.

החיסון כן גורם למחלת חום שבעה עד עשרה ימים לאחר קבלתו. אבל זה מובן וברור- אנחנו “מדביקים” את הילד בכמה וירוסים ביחד, ואז הגוף שלו נלחם בהם. אבל לא ידוע על תופעות לוואי משמעותיות אחרות.

לסיכום: חיסונים שינו את העולם לטובה. בזכות החיסונים יש פחות תחלואה ותמותה. צריך להיזהר משמועות. ו… במקרה של חיסונים, כן לעולם חוסן!

מומלץ לקרוא גם:

חוששת לתת לתינוק שלך חיסונים? כך תקלי עליו ועליך

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות