לא לשמור בבטן: מה עושים כשיש בעיות במערכת העיכול?

סובלים מגזים, שלשולים, מעי רגיז או בעיה אחרת במערכת העיכול? הנה כמה המלצות חשובות שיעזרו לכם לשפר את המצב.

בעיות עיכול הן מטרד נפוץ במיוחד בחברה המערבית. כאבי בטן, נפיחות בבטן, עיכול לקוי וגזים, הפכו לחלק מהשגרה היומית של רבים מאיתנו.
הבעיות הנפוצות ביותר הקשורות במערכת העיכול הן שלשולים, עצירות, מעי רגיז, דלקות מעי, צרבות וכיבי קיבה.

מהן הסיבות העיקריות לבעיות במערכת העיכול?

1. תזונה לקויה

תזונה הרוויה בסוכרים ובפחמימות פשוטות, צריכת ממתיקים מלאכותיים, צריכת קפאין ואלכוהול, הימנעות מצריכת סיבים תזונתיים ואכילת כמות גדולה מדי של מזון.

2. אורח חיים לא בריא

עישון, חוסר בפעילות גופנית, חוסר בשינה, אכילה לפני השינה ומתח נפשי.

3. אלרגיה ורגישות למזון

רגישויות יכולות להיגרם עקב חוסר בלקטז (אנזים האחראי על פירוק סוכר החלב) או משום שמערכת החיסון מזהה את המזון בטעות כחומר מסוכן ולכן פועלת נגדו.

4. זיהומים ויראליים

זיהומים הפוגעים במערכת העיכול ומובילים למחלות רבות כמו תת פעילות של בלוטת התריס, סוכרת או בקע סרעפתי.

לא לשמור בבטן: מה עושים כשיש בעיות במערכת העיכול?
תמונה: shutterstock

איך מטפלים?

כדי לטפל מן היסוד במחלות הקשורות במערכת העיכול, מומלץ לעבור אבחון רפואי ולבנות תוכנית טיפול מתאימה, הכוללת לעיתים גם תרופות.

ישנן מספר המלצות שיעזרו לכם למצוא את מקור הבעיה וכן יסייעו בשיפור המצב באופן מיידי:

1. איתור אלרגיה או רגישות למזון

במקרים רבים בעיות עיכול נובעות מאלרגיה למזון או מרגישות לו. מומלץ להסיר כמה מזונות לתקופה מסוימת, כדי לבדוק את השפעתם: מוצרי חלב, מוצרים המכילים גלוטן (לחם פסטה), דבש, פירות הדר, פירות ים, בוטנים, אגוזים, שוקולד, ביצים, קפאין ודגים.
ב’דיאטת אלימנציה’ כזו, שבה מסירים מזונות מהתפריט היומי ומשלבים אותם בהדרגה חזרה, ניתן לאתר ביתר קלות רגישות למזון. אלרגיה למזון, לעומת זאת, יש לבדוק אך ורק במרפאות הרלוונטיות.

2. הוספת חיידקים ידידותיים (פרוביוטיקה)

חיידקים פרוביוטים מחזקים את המעי באמצעות טיפול במזהמים החודרים לתוכו. מחקרים הראו שהוספה של חיידקים טובים מפחיתים גזים, נפיחות ואי נעימות במערכת העיכול. חיידקים פרוביוטיים ניתן למצוא ביוגורט טבעי המועשר בחיידקים אלו, או לרכוש תוסף תזונה בחנויות הטבע.

3. הפחתת מתח נפשי

בעיות עיכול רבות נובעות מאורח חיים לחוץ, ובעיקר נשים סובלות מהפרעות על רקע כזה. במערכת העיכול קיימים תאים רבים של מערכת העצבים, ולכן מתח נפשי ישפיע על מערכת העיכול. איתור הסיבות למתח הנפשי וטיפול בהן יתרום להסדרת פעולות העיכול בגוף.

לסיכום

חשוב לערוך בירור מקיף על מנת למצוא את מקור הבעיה במערכת העיכול, תוך בדיקת רגישות למאכלים כמו לקטוז וגלוטן. בנוסף, מומלץ לערוך בדיקה להליקובקטור פילורי, חיידק השוכן במערכת העיכול ועלול לגרום לבעיות רבות כמו צרבות, כיב בקיבה ודלקת כרונית במעי. כמו כן, כדאי להוסיף פרוביוטיקה לתזונה היומית וכמובן להקפיד על פעילות גופנית, לשחרור מתחים ולחצים.

מומלץ לקרוא גם:

בדיקת רגישות למזונות כחלק מהאבחון התזונתי בתסמונת המעי הרגיש

מה ההבדל בין רגישות ללקטוז לבין אלרגיה לחלב

צואה שחורה, עצירויות או שלשולים? בדיקת קולונוסקופיה יכולה להציל את חייכם!

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות