מה ההבדל בין רגישות ללקטוז לבין אלרגיה לחלב

 חשוב להבחין בין אי סבילות ללקטוז הגורמת כאבים ואי נוחות לבין אלרגיה לחלב העלולה להיות קטלנית. ד"ר אופיר בר און מסביר את ההבדלים.

מה זה אומר רגישות/ אי סבילות ללקטוז?

רגישות או אי סבילות ללקטוז הינה תופעת בה הגוף אינו מסוגל לפרק את מולקולת סוכר החלב הנקראית “לקטוז”. הלקטוז נמצא בחלב ניגר ובמוצרי חלב ומפורק במערכת העיכול על ידי אנזים שנקרא “לקטאז”.

ישנם שלושה מצבים שיכולים לגרום לאי פירוק של הלקטוז:
1. חסר באנזים הלקטאז – מצב נדיר ומולד.
2. תת פעילות של אנזים הלקטאז – מצב שכיח היכול להופיע בכל גיל.
3. תת פעילות זמנית של אנזים הלקטאז – מצב הנגרם לאחר מחלה זיהומית של מערכת העיכול (גסטרואנטריטיס). הזיהום על ידי החיידק, הוירוס או הטפיל גורמים לנזק בדופן הפנימית של מערכת העיכול, כולל פגיעה באנזים הלקטאז. זו הסיבה שפעמים רבות לאחר מחלות שלשוליות יש רגישות זמנית למוצרי חלב.

במצב בו האנזים אינו פועל, מולקולת הלקטוז נשארת בגוף וגורמת לכאבי בטן, גזים, שלשולים, נפיחות, ולפעמים אפילו להקאות. מדובר ברגישות בעיכול בלבד ולא באלרגיה והטיפול הוא הימנעות ממוצרים המכילים לקטוז. כאשר עולה החשד לרגישות ללקטוז, יופנה החולה לבדיקות הבוחנות סבילות ללקטוז – בדיקת דם או בדיקת רמן המימן בנשימה.

מה זה אלרגיה לחלב?

אלרגיה לחלב היא מחלה הקשורה למערכת החיסון. מדובר על אלרגיה לאחד מחלבוני החלב, לרוב קזאין. מערכת החיסון מזהה את אחד מחלבוני החלב כ”אויב”. ברגע שצורכים אותו, נוצרת תגובה חיסונית לא צפויה ולא רצויה של הגוף. התגובה מופיעה תוך כמה דקות מרגע החשיפה לחלב. יכולים להיות לה ביטויים רבים כולל קוצר נשימה, פריחות, דמעת, נזלת והלם אנפילקטי. זאת הסיבה שילדים הידועים כסובלים מאלרגיה לחלב בצורה חמורה מסתובבים עם מזרק אדרנלין (מזרק אפיפן). 

כאשר עולה החשד לאלרגיה,, הרופא יפנה את החולה לבדיקת אלרגיה. הבדיקות מתחלקות לשלושה סוגים: בדיקות עוריות, בדיקות שאיפה ובדיקות דם.

חשוב לשים לב להבדלים

חשוב להבחין בין אי סבילות ללקטוז לבין אלרגיה לחלב.

אדם הסובל מאי סבילות ללקטוז יכול לאכול מוצרי חלב, אך הוא יסבול מתופעות לוואי במערכת העיכול, כאבים ואי נוחות. אלרגיה לחלב, לעומת זאת, היא תגובה של מערכת החיסון לאחד מהחלבונים הנמצאים בחלב. הטיפול באלרגיה לחלב הוא הימנעות מוחלטת מחלב ומוצריו.

את שני המצבים אפשר לאבחן. במידת הצורך, רופא הילדים יפנה לבירור אצל רופא גסטרו או אצל אלרגולוג.

עוד באותו נושא:

אי סבילות ללקטוז ואלרגיה לחלב: מה ההבדל ואיך מתמודדים?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות