אי סבילות ללקטוז ואלרגיה לחלב: מה ההבדל ואיך מתמודדים?

כל מה שרציתם לדעת על אי סבילות ללקטוז ואלרגיה לחלב.  

שאלה לדיאטנית: אני נורא אוהבת גבינות, שמנת, חמאה ופשוט חלב, אבל כבר הבנתי שהגוף שלי פחות אוהב את זה, אז עברתי למוצרי חלב שנחשבים לבריאים ורזים – יוגורטים וגבינות רק מתחת ל- 5% שומן. עדיין אני מרגישה לפעמים את האי נוחות בבטן. כדי להמשיך לאכול מוצרי חלב אני צריכה לרדת ממש ל- 0% שומן?”

הדס רק צימרמן, דיאטנית קלינית, משיבה:
אחלק את התשובה לשני חלקים, הפן הרפואי והפן הבריאותי.
בפן הרפואי – ציינת שהגוף שלך “פחות אוהב” את מוצרי החלב בעלי אחוז השומן הגבוה, וגם כשעברת למוצרי חלב בעלי אחוז שומן נמוך – עדיין נשארה אותה אי נחות בבטן. ייתכן שהבעיה אינה באחוזי השומן אלא שאת סובלת מאי סבילות ללקטוז.
אי סבילות ללקטוז הינה תופעה בה הגוף שלך אינו מסוגל לפרק את מולקולת סוכר החלב שנקראת “לקטוז”, המורכבת משני סוגי סוכרים. קיים אנזים מסויים ששמו לקטאז, והוא אחראי על פירוק סוכר החלב, וברגע שהאנזים אינו פועל – נשארת מולקולת הלקטוז בגוף, וגורמת לכאבי בטן, גזים, שלשולים, נפיחות, ולפעמים אפילו להקאות.

חשוב להבחין בין אי סבילות ללקטוז, לבין אלרגיה לחלב. באי סבילות ללקטוז, אנחנו יכולים לאכול מוצרי חלב, אך זה ילווה בתופעות לוואי במערכת העיכול, בכאבים ובאי נוחות. אלרגיה חלב, לעומת זאת, היא תגובה של מערכת החיסון לאחד מהחלבונים הנמצאים בחלב. התסמינים הם פריחה בעור, הקאות, ושלשולים – והטיפול הוא הימנעות מוחלטת מחלב ומוצריו.

הפן השני הוא הפן הבריאותי – אם את בריאה, ואי הנוחות בבטן אינה קשורה לרגישות ללקטוז, מעבר לגבינות עד 5% שומן יהיה נפלא. גבינות שמנות, חמאה ושמנת מכילות אחוזי שומן גבוהים, ובעיקר שומן רווי, שהוא השומן הפחות בריא, שנוטה להצטבר בעורקים, ובכך להגדיל את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מעבר למוצרי חלב של 5% שומן ומטה, יעזור בהפחתת הסיכון למחלות אלה.
בנוסף, במחקר נמצא כי אכילת מוצרי חלב עד 5% שומן עוזרת ומשפרת את לחץ הדם, ומונעת השמנה.

אז מה עושים עכשיו? עכשיו נותר לנו לראות היכן הבעיה, ולנסות לטפל בה. במידה וגילית שאת סובלת מאי סבילות ללקטוז – שאת הבדיקה הזו עושים בבמבחן נשימה, מעבר לגבינות מתחת ל- 5% שומן לא יעזור לטיפול באי נוחות במערכת העיכול. גם בגבינות בעלות אחוז שומן נמוך, קיימת כמות לקטוז גבוהה. סוכר החלב נמצא בעיקר בחלב ניגר, שמנת, גבינות רכות, ולכן לא משנה מהו אחוז השומן. דווקא גבינות קשות יותר – כמו גבינה צהובה, קוטג’, גבינה בולגרית מכילות כמות קטנה יותר של לקטוז.

ההמלצה שלי היא להוציא את כל מוצרי החלב לשבוע אחד ולראות אם יש הקלה. בשלב הבא לנסות לשלב מוצרי חלב עם כמות לקטוז נמוכה כמו גבינה צהובה וקוטג’. שימי לב, כי אנזים הלקטאז פועל טוב יותר בשעות הצהריים בהם כבר יש לנו פעולה של מערכת העיכול, ורמת חומציות גבוהה יותר. זו הסיבה שהרבה אנשים מדווחים כי אם הם שותים קפה עם חלב או שוקו בוקר – זה מיד שולח אותם לשירותים, לעומת שתיית הקפה בצהריים שהיא קלה יותר לעיכול.

במידה ואת בריאה לחלוטין – העדיפי בכל מקרה גבינות רק עד 5% שומן. זה בהחלט מומלץ בריאותית ואין צורך לעבור ל- 0% שומן.

מומלץ לקרוא גם:

אחת ולתמיד: האם סויה בריאה לנו?

מדוע חלב עיזים עדיף על חלב פרה?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    1 תגובות

    • 1

      חלב וגבינות מהצומח זה אחלה פתרון, מלא אצלי בעבודה עברו לזה בגלל רגישויות לחלב או לקטוז.
      אני אישית לא אוכלת מוצרי חלב מטעמי אי סבילות לצער בעלי חיים, אבל זה סיפור אחר. אכפתיות לשונה ממני זה לא לכל אחד.

      חלב וגבינות מהצומח זה אחלה פתרון, מלא אצלי בעבודה עברו לזה בגלל רגישויות לחלב או לקטוז. אני אישית לא אוכלת מוצרי חלב מטעמי אי סבילות לצער בעלי חיים, אבל זה סיפור אחר. אכפתיות לשונה ממני זה לא לכל אחד.
      פרנג'ליקה says: