הלם קרב: כל מה שרצית לדעת על הפרעה פוסט טראומטית (PTSD)
הפסיכיאטר, ד"ר ערד קודש, מסביר על התסמינים והטיפול בהפרעה פוסט טראומטית. מתוך התכנית "לחיות".
מאת: ד”ר ערד קודש
מהי הפרעת פוסט טראומה (PTSDׂ)?
הפרעה פוסט טראומטית, הינה הפרעה הנוצרת בעקבות חשיפה לאירוע חיים מאיים, המעמיד את האדם בסיכון לשלמותו הגופנית או הנפשית של האדם או הקרובים לו. ההפרעה מאופיינת בקבוצות של תסמינים הכוללים:
1. שיחזור האירועים מחדש: זיכרונות חוזרים וחודרניים מהמאורע, הכוללים חוויות חושיות כמו שיחזור המראות, הריחות הקולות. לעיתים האירוע משתחזר בחלימה, בצורת חלומות מסויטים המשחזרים את האירוע. צורה אחרת של שיחזור האירוע היא פלשבקים, בהם האירוע עולה מחדש, בזמן ערות. לעיתים הם יכולים להגיע לעוצמה של הזיות ריח, ראיה ושמיעה. במצב זה האדם כאילו נשאב מחדש לאירוע וחווה את האירוע מחדש.
2. תסמינים הכרוכים בתגובה פיזיולוגית בעת חשיפה לגירויים פנימיים או חיצוניים, המסמלים או המזכירים היבט במאורע, כמו: דופק מהיר, הזעה, הסמקה, לחץ דם גבוה, רעד.
3. קבוצה נוספת של תסמינים היא ההימנעות העקבית מגירויים הקשורים לטראומה. האדם יכול להימנע מלהגיע למקום בו התרחש האירוע, להימנע מללכת בשעות שבהם התרחש האירוע, להימנע ממגע או מקרבה (כאשר הטראומה הייתה קשורה לתקיפה מינית, לדוגמה). , מעגלי ההימנעות מובילים למעין לקונות בתפקודו של האדם, מגבילים אותו ומונעים ממנו מלתפקד תפקוד מלא וחופשי. הם עלולים להוביל לנכות קשה. לעיתים נוצרת קהות חושים, צמצום טווח הרגשות, האדם אינו מצליח לחוש הנאה, אינטימיות, אהבה.
4. תסמיני עוררות מוגברת: קושי להירדם או להמשיך לישון, אי שקט, התפרצויות זעם, קושי בריכוז, רגישות מוגברת לרעש. בניגוד למה שחושבים, התמונה אינה נוצרת ממש לאחר האירוע (זאת בניגוד לתגובה חריפה למצב דחק) אלא לאחר מספר שבועות. לפעמים היא נוצרת, זמן רב לאחר האירוע, עקב חשיפה חוזרת למצב המזכיר את האירוע מעורר הדחק. המהלך של ההפרעה יכול להתפתח למצב ממושך עם פגיעה ניכרת בתפקודו של האדם ולמוגבלות ניכרת.
מה גורם לפוסט טראומה (PTSD)?
גורמי ההפרעה רבים ומגוונים: החל מתאונות דרכים, חשיפה לאירוע ביטחוני (כמו פיגוע, מצבי קרב), תקיפות מיניות וחשיפה לאסונות. חלק מהגורמים להפרעה הם בלתי נמנעים.
הטיפול בהפרעת פוסט טראומה (PTSD):
הטיפול משלב תרופות להשקטת התסמינים, ביניהם: תרופות שינה, תרופות נוגדות חרדה, תמיכה נפשית ממושכת, ולמידת אסטרטגיות לצמצום מעגלי ההימנעות.
במצבי הימנעות יבצעו חשיפה הדרגתית לגורם הדחק: לדוגמא: באם מדובר בתאונת דרכים, תבוצע חזרה הדרגתית לנהיגה תוך תרגול של תרגילי הרפייה והגדלת טווח הנהיגה.
לסיכום, במקרה של חשד להפרעת פוסט טראומה, חשוב ביותר לפנות מוקדם ככל שניתן לגורם מטפל. לא להישאר עם המצוקה לבד. לדבר יש משמעות חשובה במניעת הפיכת התגובה לאירוע טראומטי ולהפרעה כרונית שעלולה ללוות את הנפגע שנים ארוכות.
מומלץ לקרוא גם: