אל תתביישי לבקש עזרה! אחת מתשע נשים סובלת מדיכאון אחרי לידה

הפסיכיאטר ד"ר ערד קודש מסביר מהו דיכאון אחרי לידה וכיצד מטפלים בו.  

מאת: ד”ר ערד קודש

מהו בעצם דיכאון אחרי לידה ואיך מזהים?

לאחר לידה שכיחים שינויים במצב הרוח. לרוב התמונה היא של רגישות רגשית, עייפות, נטייה לבכי. זוהי תופעה המוכנה עגמומיות שלאחר הלידה והיא צפויה ולא מצריכה טיפול. מה שיכול לעזור זה הכלה ושיתוף פעולה הדוק של היולדת עם מערכת התמיכה שלה, בן אן בת הזוג, והמשפחה המורחבת. לידה הוא אירוע משמח אולם טעון משמעות נפשית וקושי פיזי ולכן צריך להיערך אליו מבעוד מועד.

לעומת זאת, לעתים מתפתחת תמונה דיכאונית לאחר הילדה, הנמשכת זמן רב מעבר לאותה עגמומיות והיא גם עמוקה יותר. זהו דיכאון שלאחר לידה. לא מדובר במצב נדיר, אחת מכל תשע נשים צפויה לסבול מדיכאון לאחר לידה.

כיצד מטפלים בדיכאון אחרי לידה?

ההתייחסות לדיכאון לאחר לידה צריכה להיות כמו כל דיכאון. כלומר התערבות שיכולה ולעיתים גם צריכה לערב טיפול תרופתי וטיפול בשיחות. נשים הסובלות מדיכאון קודם, או הפרעה דו-קוטבית (מאניה דפרסיה) חשופות יותר לפתח דיכאון שלאחר לידה. חשוב לתת לדבר מחשבה מבעוד מועד אפילו עוד טרם הכניסה להריון.

האם דיכאון אחרי לידה משפיע על ההנקה?

כמובן שלהתערבות התרופתית יש משמעות בשל ההנקה. השאלה היא האם להתחיל טיפול לאחר הלידה, במצבים בהם התפתח דיכאון לאחר הלידה? כיום הגישה כי תרופות נוגדות דיכאון מסוימות מאפשרות הנקה במקביל לטיפול תרופתי. הרבה נשים הסובלות מדיכאון לאחר לידה מתקשות להניק בשל האנרגיה הנדרשת לפעולה הזו. עצם ההנקה או השאיבה, הצורך בפעולה חוזרת מספר רב של פעמים במשך היום, קשה לנשים שסובלות מדיכאון כמו כל פעולה אקטיבית אחרת שנחווית כקשה במיוחד ללוקים בדיכאון. לכן לעיתים הדילמה של הנקה וטיפול תרופתי מסתיימת מעצם ההחלטה להפסיק להניק.

האם דיכאון אחרי לידה עלול לסכן את היולדת?

חשוב להדגיש כי ישנו מצב חירום נדיר יותר הנקרא פסיכוזה שלאחר לידה. מצב זה מעמיד את הילוד והאם בסכנה של ממש. אלה המקרים הנדירים של נשים שרצחו את תינוקותיהם או ששמו קץ לחייהן. מצבים אלה הם נדירים ביותר ומצריכים טיפול במסגרת אשפוזית והרחקת הילוד מהאם. רוב רובן של הנשים הסובלות מדיכאון שלאחר לידה לא ייפתחו תמונה זו. נהפוך הוא, נשים הלוקות בדיכאון מרגישות אשמה כבדה על כך שתפקודן נפגע בשל הדיכאון. הן מרגישות עייפות, חסרות הנאה, מתקשות בטיפול השוטף בתינוק ואין להן כל כוונה לפגוע בילדיהן. לעיתים מתפתחת חרדה מפני האפשרות של האם לאבד שליטה ולפגוע בתינוק, אך אין כל כוונה לביצוע כל מעשה שיזיק לתינוק. הפחד כאן הוא מהחשש לאבד שליטה, דבר המתגבש לכדי מחשבה מטרידה הגורמת מצוקה עזה ומחייבת התייחסות במסגרת הטיפול. ניתן לומר כי מדובר במחשבה טורדנית המלווה את הדיכאון ותחלוף עם חלוף הסימנים.

לסיכום, לידה היא אירוע משמעותי ומשמח שלעיתים מתלווה אליו דיכאון. זיהוי סימנים בזמן והתחלת טיפול ללא השתהות תחזיר את היולדת למסלול התקין של אימהות מספקת ומאושרת.

מומלץ לקרוא גם:

לא ישנים טוב בלילה? אולי אתם סובלים מהפרעה פסיכיאטרית

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות