לא ישנים טוב בלילה? אולי אתם סובלים מהפרעה פסיכיאטרית
להפרעות שינה יש קשר הדוק עם הרווחה הנפשית שלנו. כך תוכלו לטפל בהן.
הקשר בין הפרעות שינה להפרעות פסיכיאטריות
הפרעות שינה הן ברומטר רגיש למצוקה ולתחלואה פסיכיאטרית. אין הפרעה פסיכיאטרית שאינה מתבטאת בשינה.
השינה הינה פונקציה פיזיולוגית בסיסית של האדם המבטאת בריאות כללית. אורך השינה הינו מאפיין אינדיבידואלי, ממש כמו תכונה. יש מאריכי שינה שצריכים 8 שעות שינה על מנת לחוש רעננות ויש כאלה שזקוקים ל- 6 שעות בלבד לשם רעננות. זהו מאפיין בסיסי, שיכול להשתנות לאורך ההזדקנות. לעיתים הפרעות שינה הינן התסמין המקדים הפרעה נפשית וזאת בשל הרגישות של מבנה השינה להפרעות במערכת העצבים המרכזית.
מה מאפיין הפרעות שינה?
לשינה יש מבנה מחזורי קבוע ומוגדר. הפרעות שינה יכולות להתבטא במיקום השנה על ציר הזמן, באורך שעות השינה ובמהלך השינה עצמו.
- קשיי הירדמות, מה שנקרא אינסומניה מוקדמת, יכולים להיות סמן לדיכאון ולחרדה.
- יקיצה מוקדמת, או מה שקרוי אינסומניה מאוחרת, יכולה להיות ביטוי לדיכאון או למניה.
- הארכת שעות השינה, היפרסומניה, יכולה להיות ביטוי של דיכאון לא טיפוסי.
- יקיצות תוך כדי שינה מאפיינות דיכאון.
- התעוררות תוך כדי שינה בבעטה, התקף חרדה שלא מלווה בסיוט לילה – יכול להוות סמן להפרעת חרדה.
- סיוטי לילה מאפיינים הפרעה פוסט טראומטית, בה משוחזר האירוע הטראומטי תוך כדי השינה.
- יש מצבים שבהם השינה מתחילה להתפזר על פני היממה. במצבים של דמנציה, לדוגמה, יכול להיות היפוך יום לילה וכן נטייה לנמנומים רבים. מצב זה יכול לגרום לשחיקה של המטפל מאחר והחולה ערני בלילה.
כמובן שיש הפרעות שינה נוספות שאינן קשורות ישירות לתחלואה פסיכיאטרית אך יכולות להוביל לתסמינים פסיכיאטריים. הפסקות נשימה מתוך שינה, מובילות לשינה לא מספקת ולהופעת תסמינים דיכאוניים.
טיפול בהפרעות שינה
הטיפול בשינה חייב להיות חלק בלתי ניפרד מהטיפול הפסיכיאטרי, הן במעקב אחר נסיגת תסמיני ההפרעה הפסיכיאטרית, המתבטאת בשיפור באיכות ובאורך השינה, והן כסמן מקדים להופעה מחודשת של ההפרעה.
אחד הדברים החשובים בטיפול בהפרעות בשינה הוא היגיינת השינה, דהיינו כל מה שכרוך בהרגלי השינה: מניעת אכילה כשעתיים טרם השינה, מיטה נוחה, תאורה מתאימה, הימנעות מצפייה בטלוויזיה בחדר השינה, הימנעות מפעילות ממריצה בסמוך לשינה, הימנעות מפיצולי השינה וצבירת שעות השינה ללילה ועוד. אלה חייבים להישמר בקפידה.
חשוב לזכור כי הופעת הפרעת שינה משנית להופעת משבר נפשי, אינה מחייבת בהכרח טיפול בתרופות שינה. הטיפול הבסיסי בהפרעה יוביל, בדרך כלל, להחזרת מבנה השינה שהקדים את ההפרעה. לעיתים משלבים תכשירים בעלי אפקט משרה שינה כחלק מהטיפול על מנת לקטוע את מעגל השינה המופרע.
מומלץ לקרוא גם:
הפרעת חרדה: כשמנגנון ההישרדות משתבש