מי הבוס? הגיע הזמן להתחיל לנהל את הדיכאון שלך
הפסיכולוגית יעל לי עם עצות פרקטיות להתמודדות עם דיכאון קל.
דיכאון הוא, ללא ספק, המגיפה של ימינו. תסתכלו על מי שיושבים קרוב אליכם. שניים מכל צד. הסטטיסטיקה אומרת שאחד מכם סבל, סובל או יסבול מדכאון במהלך חייכם. אחד מחמישה.
לא מדובר על דכאון כבד, קליני אם תרצו, אלא על נטייה למלנכוליה, פסימיות, דמוי עצמי נמוך, היעדר אמונה שהכל יבוא על מקומו בשלום, שיהיה בסדר, קושי ליהנות, שינה לא טובה, נטיה להסתגרות, ובעיקר איזה חוסר שקט מתמיד, תחושה שמשהו לא טוב, שמשהו לא בסדר.
היום, אנחנו מתייחסים לדכאון כאל מצב כרוני, שצריך לנהל אותו. כמו סוכרת או לחץ דם גבוה למשל.
הרפואה עדיין לא מצאה מענה הולם לדכאון היומיומי, הקל יחסית, שרבים כל כך סובלים ממנו. גם התרופות האנטי דכאוניות, לכל-היותר מטשטשות את העוקץ של הדכאון, אבל לא פעם גם את החויה שלי את עצמי. ולכן, בפסיכיאטריה היום לא מדברים על ריפוי של דכאון קל, אלא על ניהול שלו.
אז מה זה אומר לנהל את הדכאון שלכם? הנה כמה דוגמאות:
1. תזונה עשירה באומגה 3
תזונה עשירה באומגה 3 ובחומרים שמעלים את רמת הסרוטונין בדם, הוכחה במחקרים רבים כיעילה להקלה בדכאון קל. על אומגה 3 דובר כבר המון (דגי מים עמוקים) אבל אוכל שמעלה סרוטונין? אז חוץ מפסטה ושוקולד, ידעתם שגם… חומוס מעלה סרוטונין? בתיאבון.
2. פעילות גופנית
פעילות גופנית אירובית סדירה נלחמת בדיכאון קל. יצירה של תנועה בגוף והעלאת המטבוליזם, גורמים לשחרור תדיר של אנדורפינים, החומר שמשתחרר במח ומייצר תחושה של הנאה ושל נעימות.
3. מוסיקה.
לא המוסיקה המלאנכולית של יום ששי בצהרים, אלא מוסיקה מקפיצה, שמחה, קצבית, שמכניסה את המטאבוליזם שלנו לקצב חי, מהיר, כמו פעימות לב בהתרגשות טובה, גם היא מסייעת להילחם בדיכאון קל.
4. שינת צהרים.
הדכדכת שולחת אותנו לשנ”צ ממושך, כזה שבחורף מתעוררים ממנו בחושך. אז לא לזה הכוונה, אלא לשינה של מקסימום ארבעים דקות, לא יותר. זה מספיק למלא את המצברים. שינה לזמן ארוך יותר מזה – עלולה להחריף את הדכדכת. אם ישנים בחורף בצהריים, חשוב לעשות זאת מוקדם מספיק, כדי שנתעורר כשעדיין יש אור מלא בחוץ.
5. חשיפה לאור
חשיפה לאור היא חשובה ואפילו חיונית למלחמה בדכדוך. להיות ערים ביום, ולישון בלילה. אם אתם ינשופים, תשקלו לשנות את השעון הביולוגי שלכם.
6. קשר אנושי
קשר אנושי קרוב וחם, או במלים אחרות: אינטימיות היא אלמנט חשוב ביותר במניעת דכדוך. אינטימיות עם חברה, עם חבר, עם בן משפחה, באינטרנט, בפגישות פנים מול פנים, איפה ואיך שהולך. קשה להגזים בחשיבות של קשר בחיינו, כי חוץ מחמצן אוכל ושינה, הצורך הבסיסי ביותר שלנו, הוא בקשר אנושי.
מומלץ לקרוא גם: