מחזור לא סדיר: למה זה קורה ומה עושים?
המחזור שלכן לא מגיע בזמן? רוב הסיכויים שמדובר בבעיה חולפת. ואם הבעיה נמשכת? גשו לרופא לבירור הסיבה.
דימום רחמי לא סדיר (דימום המגיע שלא בזמן), הוא תופעה שכיחה המהווה שליש מהסיבות לפניה למרפאה גינקולוגית. ברוב המכריע של המקרים מדובר בבעיה חולפת ולא מסוכנת, בייחוד באשה בריאה עם וסתות סדירים קודם לכן. ועדיין, אי סדירות בדימום מחייבת בירור על מנת לחפש את הסיבה, שיכולה להיות כזו המחייבת טיפול רפואי. הדבר הראשון שצריך לעשות זה לשלול הריון, או טיפול הומונאלי מסוג כלשהו, שאז זה הבסיס לפתרון.
הסיבות האפשריות לדימום רחמי לא סדיר כוללות: חוסר איזון הורמונאלי שיכול לגרום להיעדר ביוץ, בעיה מבנית ברחם כמו למשל שרירנים או פוליפים, בעיות בקרישת הדם, תהליך זיהומי או דלקתי וגם ממאירות (בסבירות מאד נמוכה).
איך מבררים מה הגורם?
דבר ראשון על ידי בדיקה גניקולוגית. בבדיקה הגינקולוגית הרופא יעשה בירור מקיף על תולדות החולה (אנמנזה) וינסה לאתר את מקור הדימום (פי הטבעת, שתן, או נרתיק). לאחר מכן, הוא ימשש את הרחם והשחלות ויסתכל על צוואר הרחם בנסיון לאתר סימני זיהום ובעיות במבנה הרחם, צוואר הרחם או הנרתיק. במידת הצורך, הרופא יורה על המשך בירור שיכול לכלול בדיקות דם (ספירת דם, תפקודי קרישה, שלילת הריון), אולטרסאונד אגן, בדיקת משטח צוואר הרחם או דגימת רירית הרחם.
מה עושים במידה והרופא מאבחן שהכל תקין?
ישנן כמה אופציות:
1. הרופא יבקש מהמטופלת להמתין שהדימום יסתדר מעצמו. צריך לקחת בחשבון שישנם חודשים בהם הדימום לא סדיר. זה יכול לקרות בגלל מצב נפשי, או חוסר איזון הורמונאלי שגורם לכך שלא יהיה ביוץ, או לחלופין שהביוץ יתאחר, וכל המחזור החודשי משתבש בשל כך. הבשורה הטובה היא, שזה מסתדר מעצמו.
2. אם הדימום לא מסתדר מעצמו, רופא הנשים יבחר לטפל באמצעות כדורי הורמונים כגון גלולות (המכילות אסטרוגן ופרוגסטרון) או כדורי פרוגסטרון בלבד כדי לסדר בחזרה את המחזור החודשי. לעיתים הטיפול הוא זמני, ולעיתים נדרש טיפול קבוע או ארוך.
3. פעמים רבות הסיבה וסתות לא סדירים נובעות מביוצים לא סדירים ומרוחקים, הקשורים קשר הדוק לעודף משקל. לפיכך, מומלץ לרדת במשקל ולהקפיד על שילוב של תזונה מאוזנת ובריאה עם פעילות גופנית קבועה. כך בהדרגה המשקל ירד והמחזור החודשי ילך ויעשה סדיר.
רק בריאות!
מומלץ לקרוא גם: