מחלה שכיחה אך ברת טיפול: אל תתנו לדיכאון להרוס לכם את החיים
איך מטפלים בדיכאון? הפסיכיאטר, ד"ר ערד קדוש, מסביר.
דיכאון מוגדר על ידי מומחים רבים כמגפה של המאה ה- 21. על פי נתונים שונים, הנאספים מדי שנה בארץ ובעולם, נראה כי ממדי המחלה מתרחבים משנה לשנה. בישראל אחד מכל שישה בוגרים סובל מדכאון, וכשליש מהישראלים הסובלים מדכאון נחשבים לסובלים מדכאון חמור.
מקובל לראות דיכאון כמחלה שבמהלכה חווה האדם שינוי מהותי במצב רוחו ובדרך בה הוא רואה את עצמו ואת העולם סביבו. זוהי הפרעה ייחודית שנעה בטווח שבין הפרעה קלה וקצרה לבין הפרעה ממושכת וחמורה, שעלולה אפילו לסכן חיים.
דיכאון אינה רק הפרעה במצב הרוח ולכן אין להתבלבל בין דכדוך או עצבות לבין דיכאון. מדובר בהפרעה נרחבת הפוגעת בצורה משמעותית באיכות ובאורח חיי החולה.
ההפרעה פוגעת במישורים רבים: מצב רוח ירוד, האדם חש היעדר הנאה מפעילויות שגרמו לו עונג בעבר, יש ירידה באנרגיה וביכולת ההנעה לפעילות, תפקודים פיזיולוגיים כמו שינה ותיאבון נפגעים, לרוב הם פוחתים אך לעיתים מוגברים. גם התפקוד הקוגניטיבי נפגע זמנית, יש האטה בחשיבה ובריכוז. במצבים קיצוניים מופיעות מחשבות ייאוש עד למצב של מחשבות אובדניות.
דכאון היא במחלה שכיחה יחסית. קבוצת הגיל המצויה בסיכון גבוהה יותר הינה גילאי 30-44. הוא מופיע בשכיחות גבוהה יותר בנשים מאשר בגברים. ישנה עונתיות בהופעת הדיכאון: בעונות המעבר, אביב וסתיו, יש עלייה בשכיחות המחלה.
הטיפול בדיכאון
כאשר אדם סובל מדכאון, חשוב להתחיל טיפול מוקדם ככל שניתן. ברוב המצבים רופא המשפחה יכול להיות כתובת מתאימה, אך במצבים שבהם התמונה מורכבת יותר – כדאי לפנות לפסיכיאטר.
הטיפול בדיכאון כולל טיפול תרופתי (נוגדי דיכאון) ושילוב של טיפול בשיחות. יש מגוון רחב של תרופות בטוחות ויעילות שיכולות לתת מענה לבעיה. אבל חשוב לזכור שהשפעתן איננה מיידית. חשובה כאן הסבלנות וההתמדה בטיפול. הפסקת טיפול בטרם עת עלולה להוביל להופעת גל דיכאוני נוסף.
השילוב של שיחות טיפוליות ותרופות היא נוסחה מצוינת אבל לא מספקת. לאורח חייכם יש קשר ישיר למניעה וטיפול בדיכאון. ספורט הוא חיוני מאוד בהקשר זה. הליכה של 30 דקות 3 פעמים ביום יכולה לספק ולהשלים את הטיפול בדיכאון ולסייע אף במניעתו. גם תזונה נכונה הינה חלק משמעותי בטיפול, בעיקר לאור הפגיעה בתיאבון והחשש לירידה במשקל.
לסיכום, דיכאון היא אכן מחלה שכיחה הגורמת פגיעה משמעותית בתפקודו של האדם, אך הבשורה היא שפנייה לגורם טיפולי ובניית תכנית טיפולית מותאמת אישית יעילות ומאפשרות להביא בתוך פרק זמן קצר יחסית להקלה ובהמשך להחלמה מלאה.
מומלץ לקרוא גם: