איך להרגיע מתח וחרדה ביעילות?

אתם לא חייבים לחיות עם החרדה ולסבול. הנה כמה עצות פרקטיות שיעזרו לכם להתמודד עם החרדה.

יש לכם חרדה ממטוסים, חרדה חברתית או שאתם חרדים ממקומות סגורים? כדי לטפל בחרדה ולשפר את איכות החיים שלכם, כדאי להבין מה בעצם ההבדל בין חרדה לפחד. אז פחד הוא תוצר טבעי של הגוף, והוא חשוב ביותר להישרדות שלנו. הוא עוזר לנו  להתמודד מול אתגרים פיזיים או מנטליים, והוא נטוע עמוק בשורשים האנושיים שלנו. מערכת העצבים האוטונומית שלנו מגיבה לאיומים חיצוניים, וגורמת לגוף שלנו להיות ער להם. באמצעות תחושת הפחד, אנחנו נכנסים למצב של "הילחם" או "ברח" וכך יכולים להגן על עצמנו.

אלא שבניגוד לפחד, החרדה מופיעה גם כאשר אין איום ממשי, או שהתסמינים שלה מופיעים באופן מוגזם לעומת האיום האמיתי. החרדה כוללת תסמינים שונים כמו האצת דופק הנשימה, כאבי שרירים וקשיי שינה, מחשבות טורדניות, תחושת חוסר אונים ובדידות.

תמונה: shutterstock


השלכות החרדה הממושכת

חרדה ממושכת ללא טיפול עשויה להפוך לבעיה כרונית, שגובה מאיתנו מחיר נפשי כבד, להוביל לקושי הסתגלותי ובעיקר לגרום לנו לסבל. הגוף של אדם חרד נמצא כמעט תמידית במצב ״כוננות״, כך שהחרדה משפיעה רבות על רמת התשישות והעייפות שאנו חווים. חרדה ממושכת ללא טיפול עשויה להתגבר עם הזמן ולגרום לנו לליקויים בשיקול הדעת. כך למשל, אדם שחרד מטיסה, ימנע מטיסות כל חייו. בנוסף לכך, חרדה עלולה לפגוע במערכת החיסונית שלנו, ובמקרים קיצוניים אפילו להוביל להתפרצות מחלות ונזקים בריאותיים, דוגמת התקף לב, שבץ מוחי ועליה בלחץ הדם.

תמונה: shutterstock

איך מתמודדים?

החדשות הטובות הן שאיש לא חייב לחיות עם חרדה. בעידן המודרני שאנו חיים בו, שמעודד פיתוח וחדשנות אין קץ, יש כל כך הרבה דרכים טבעיות ורפואיות להתמודדות מול תופעת החרדה, ולצמצם אותה באופן משמעותי. הנה כמה דברים שאתם יכולים לנסות עוד היום.

טיפול פסיכולוגי

טיפול פסיכולוגי דינאמי (טיפול מסורתי) יכול לסייע עמוקות בהבנת תופעת החרדה, הכלה חיצונית של המצב ותמלול של התופעות והסיבות. כך ניתן להתמודד עם החרדה ברמה היום יומית. ניתן לנסות סוג טיפול נוסף שנקרא טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, שעוזר לטפל בחרדה באופן קצר טווח וממוקד יותר. טיפול זה שם דגש על ההשפעות הפיזיולוגיות שלה, לרבות התקפי חרדה לא רצויים או הפרעות ocd והתפתחות טקסים ומחשבות טורדניות אובססיביות.
בחירת טיפול פסיכולוגי נכון עבורכם הוא בהחלט צעד ראשון חשוב לשיפור איכות החיים שלכם.  

טיפול תרופתי

במקרים רבים, מומלץ לשלב את הטיפול הפסיכולוגי עם טיפול תרופתי מתאים של נוגדי חרדה. על פי רוב, התרופות הן מסוג SSRI שמסייעים להרגעת התופעות הפיזיולוגיות של החרדה. הטיפול התרופתי בלבד לא ישים קץ למקור הבעיה, אך הוא בהחלט יכול להיות גורם מסייע להתמודדות עם הסימפטומים – ובדיוק מסיבה זו השילוב בין הטיפול התרופתי לפסיכולוגי הוא המענה הכולל ביותר שהרפואה מציעה היום להתמודדות מול מצבים שונים של חרדה.

מדיטציה ושינוי תזונתי והתנהגותי

קיימות דרכים טבעיות יותר להתמודדות עם חרדות, כמו למשל תרגול מדיטציה. מחקרים מראים כי מדיטציה מורידה משמעותית את רמות המתח והחרדה. בנוסף, צריכה של מזונות בריאים ומזינים יכולה גם היא להפחית את רמות החרדה. מחקרים מראים כי שילוב של תזונה חכמה וצריכת ויטמינים נחוצים מסייעים רבות להפחתת החרדה. מומלץ לשלב גם פעילות גופנית על מנת לסייע לשחרור אנדרופינים שמסייעים להעלאת מצב הרוח והפחתת מצבי מתח וחרדה.

תמונה: shutterstock


* הכתוב במאמר זה לא נכתב על ידי גורם רפואי ואין בו להחליף כל התייעצות ספציפית וסיוע פרטני. אנו ממליצים לפנות לרופא המטפל שלכם ולגורמי מקצוע בעלי ניסיון וידע רפואי למתן ייעוץ והכוונה.

מומלץ לקרוא גם:

לא ישנים טוב בלילה? אולי אתם סובלים מהפרעה פסיכיאטרית

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות