שעתן היפה של כוסות הרוח

טיפול בכוסות רוח הפך בשנים האחרונות פופולרי מאוד בעיקר בקרב סלבס וספורטאים. יצאנו לבדוק- איך הוא עובד? למה הוא עוזר? והאם הוא יעיל?

כשמייקל פלפס קפץ לבריכה האולימפית בריו לפני יומיים כדי להתחרות במקצה ה- 4×100, הרבה צופים הבחינו בעיגולים סגולים שעיטרו את כתפיו. הנקודות האלו הן תוצאה של טיפול בכוסות רוח.
השיטה מעולם לא הוכחה כיעילה, אבל אי אפשר להתווכח עם זה שהפכה לטיפול האלטרנטיבי המוביל היום בקרב ספורטאי העלית.

איך זה עובד?

הטיפול נהוג ברפואה הסינית כבר אלפי שנים ונעשה בו שימוש גם במזרח התיכון. הוא מצריך כלים פשוטים: כוס זכוכית או פלסטיק ומשאבת ואקום. ואקום מכני לא תמיד נחוץ, לעיתים מספיקה כוס מחוממת על העור. הטיפול עצמו פשוט: במהלכו מצמידים את הכוסות לאזור הנדרש בגוף ויוצרים תת- לחץ בחלל הכוס באמצעות משאבת הואקום. האפקט מביא לשאיבה של העור ורקמותיו אל תוך הכוס. פעולת היניקה הזו יוצרת שטף דם, שמעיד על פגיעה בנימי הדם שבעור, אבל הסימנים נעלמים לאחר מספר ימים.
על פי הרפואה הסינית המסורתית היניקה מסייעת לזרימת הדם ולפתיחת הצ’י, “אנרגיית החיים” של הגוף. השיטה משמשת גם היום לטיפול בהתכווצויות שרירים, ובשלבים הראשונים של הצטננות. ספורטאים טוענים שהטיפול מסייע לריפוי, התאוששות, זרימת דם ושיכוך כאב.

נראה שפלפס משתמש בטכניקה זמן מה. כבר לפני שנה הוא פרסם תמונות באינסטגרם שלו בעת טיפול. ופלפס הוא לא הספורטאי האמריקאי היחיד מעוטר כתמים. הכתמים הסגולים נצפו על שחיינים נוספים במשלחת האמריקאית וגם על אלכסנדר נאדור, המתעמל האמריקאי.

האם הטיפול בכוסות רוח יעיל?

מחקרים רפואיים מערביים שנעשו על כוסות הרוח ספקניים לגבי יעילות הטיפול. “ראיות מדעיות לא תומכות בטיפול כמרפא סרטן או כל מחלה אחרת”, קובעת האגודה האמריקנית למלחמה בסרטן. “דיווחים על טיפול מוצלח עם כוסות רוח הם בעיקר נקודתיים ולא מתוך מחקרים.”
עם זאת, במחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת PLOS ONE עולה כי ייתכן ולטיפול בכוסות רוח יש קצת יותר מאפקט פלצבו. חוקרים אוסטרליים וסיניים סקרו כ- 135 מחקרים שנעשו על כוסות הרוח ופורסמו בין השנים 1992 ל- 2010 . הם הגיעו למסקנה כי שימוש בכוסות רוח יכול להיות יעיל כאשר הוא משולב עם טיפולים אחרים, כמו דיקור או תרופות, בטיפול מחלות ומצבים שונים, כגון: הרפס זוסטר, אקנה, שיתוק פנים וקשחת חוליות צווארית. אבל החוקרים מודים שלרבים מהמחקרים בסקירה שלהם תתכן הטיה מסוימת, ולכן קיים קושי בהסקת מסקנות ברורות.

לא ברור מה מושך ספורטאים להשתמש דווקא בטיפול האלטרנטיבי הזה. ייתכן וזה נובע מכך שלרבים מהם אמונות טפלות, ואם זכו להצלחה פעם אחת, הם מפחדים להפסיק. כמובן, ייתכן שהשיטה אכן מסייעת להם. בסופו של דבר, עם הצלחה אי אפשר להתווכח.

מומלץ לקרוא גם:

סובלים מאקנה? פסוריאזיס? אסתמה של העור? נסו דיקור וצמחי מרפא

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות