טיפים לעזרה ראשונה במקרה של כוויה
כוויה היא אחת הפציעות השכיחות בישראל. מה חשוב לעשות ומה אסור לעשות במקרה שמישהו נכווה בקרבתנו.
כוויה היא פגיעה בעור ולעתים גם ברקמות שתחתיו. היא נגרמת ממגע עם משטח חם, או בשל התחשמלות, שיזוף יתר או מגע עם חומר כימי. זו אחת הפציעות השכיחות ביותר בעולם, וגם בישראל.
ישנם ארבעה סוגים של כוויות
כוויה מדרגה ראשונה – זו הכוויה השכיחה מכולם, הנגרמת בדרך כלל משהיית יתר בשמש. היא פוגמת בשכבה החיצונית של העור, האפידרמיס, וגורמת לאדמומיות של העור וכאב עז.
כוויה מדרגה שניה – נגרמת משריפה או חשיפה לאש חיה. היא פוגמת באפידרמיס ובחלק מהשכבה הפנימית יותר של העור, הדרמיס. היא גורמת לצבע עור ורוד ולכאב עז ביותר.
כוויה מדרגה שלישית – נגרמת בשל חשיפה ממושכת וישירה לאש. היא פוגמת בכל שכבות העור, שהופך שחור. היא אינה מכאיבה כיוון שגם קצות העצבים נהרסים ואינם מעבירים תחושת כאב.
כוויה מדרגה רביעית – נגרמת בשל משך שהייה ארוך תחת אש בוערת. היא פוגעת גם בשרירים ובעצמות ונחשבת לכוויה הקשה ביותר.
הסכנות העיקריות כתוצאה מכוויות הן איבוד חום וזיהום, עקב הפגיעה בשכבת ההגנה הראשונית של הגוף, העור. במתן עזרה ראשונה במקרים של כוויות, יש חשיבות לפעולות שמבצעים בסמוך למועד הפגיעה, פעולות אלו יכולות להשפיע באופן משמעותי על תהליך ההחלמה ועל מניעת הסיכונים הנלווים.
אז מה חשוב לעשות אם מישהו בקרבתנו נפגע מכוויות?
ראשית, כבו את האש והרחיקו את הנפגע ממקור הפגיעה, למניעת החמרה של המצב. במקביל, הזעיקו את מגן דוד אדום בטלפון 101 או את שירותי ההצלה במדינה בה אתם נמצאים. הקפידו למסור את הפרטים בבירור: טלפון, כתובת מלאה ושם.
שנית, עד לפינוי הרפואי, אם הכוויה היא מדרגה ראשונה או מדרגה שניה, הרטיבו את האזור באמצעות מים זורמים או סטריליים בלבד. בדרגות כווויה חמורות יותר, הטיפול יכול להתבצע רק בבית חולים.
במידה והנפגע מחוסר הכרה – התחילו בהחייאה.
ומה אסור לעשות?
אל תמרחו על אזור הכוויה קרמים ואל תכסו אותה בבדים או תחבושות מכל סוג שהוא.
הדרך הטובה ביותר לטפל בכוויות היא למנוע את היווצרותן. המנעו מחשיפה מוגזמת לשמש, הזהרו בקרבת אש והתמגנו כנגד התחשמלות. אם בכל זאת נכוותם, או מישהו בסביבתכם, הגיעו לבדיקת רופא שישקול אם יש צורך באישפוז או יסתפק בטיפול בקרם סילברול, המונע זיהומים או באלוורה המאיצה ריפוי של העור.