באילו מצבים מומלץ לצרוך תרופות נוגדות דיכאון ואיזה?
תרופות נוגדות דיכאון פותחו על מנת לטפל במצבים נפשיים מגוונים. בראש ובראשונה, הן ידועות בתפקידן בהפחתת דיכאון. חשוב לדעת כי תרופות ממשפחה זו יכולות בהחלט להקל גם במצבים אחרים, בהפרעות נפשיות ורגשיות מכל מיני סוגים. באופן כללי, התרופות הללו יוצרות איזון, כאשר חסר איזה שהוא איזון בכימיקלים במוח. כלומר, הדגש הוא על חומרים המשפיעים על מצבי הרוח. ההחלטה להשתמש בתרופות נוגדות דיכאון לא מתקבלת בקלות ראש. יש להביא בחשבון סימנים וסימפטומים שונים, להתייחס לחומרה שלהם ולאיכות החיים הכוללת של המטופל או המטופלת. בשורות הבאות נציג כמה מצבים שבהם השימוש בתרופות נוגדות דיכאון, כדוגמת ציפרלקס (Cipralex) ואחרות, יוכל לעזור.
הכתבה בשיתוף Medico
סימנים מרכזיים למצבי דיכאון
אשר שוקלים האם לקחת תרופות נוגדות דיכאון, צריך להביא בחשבון תסמינים שמעידים על המצב הנפשי. לרוב, מומלץ להיוועץ בנושא עם איש מקצוע כגון רופא משפחה או פסיכיאטר, אבל סימני העזר שלהלן יכולים לתת אינדיקציה ראשונית. הנה כמה סימנים חשובים, שעשויים להצביע על כך שתרופות נוגדות דיכאון יוכלו לעזור:
- אם חווים לאורך זמן תחושות של עצב עמוק, תחושה של חוסר תקווה, ריקנות נפשית וכדומה, לאורך פרק זמן מתמשך ללא הקלה, זה עשוי להיות סימן לדיכאון שהוא מעבר למצב רוח ירוד. תרופות נוגדות דיכאון יכולות לעזור.
- אם חווים ירידה ניכרת בהנאה מפעילויות שפעם גרמו להנאה, זהו אחד הסימנים האפשריים לדיכאון. אם מזניחים תחביבים, פעילות חברתית, לימודים או עבודה, אלה סימנים למצב נפשי ירוד.
- שינויים באיכות השינה, כגון נדודי שינה מצד אחד או ריבוי מוגזם של שעות שינה מצד שני, עשויים להיות סימנים להפרעה במצב הרוח או לדיכאון.
- ירידה במשקל או עליה במשקל, ללא דיאטה מכוונת, עשויים לסמן התפתחות של בעיה רגשית ודיכאון.
- אם מגלים קושי בריכוז, חוסר יכולת לקבל החלטות, זיכרון ירוד, ואין סיבה פיזיולוגית לכך, חשוב לבדוק זאת ואף לשקול תרופות נוגדות דיכאון.
- אם נוטים להרגיש חוסר ערך עצמי, תחושת אשמה רצינית או שני הדברים יחד, אלה יכולים להיות סימני דיכאון.
- למרות שמדובר בעניין רגשי, דיכאון מתמשך עשוי לבוא לידי ביטוי במגוון תסמינים פיזיים. זה יכול להתבטא בעייפות, כאבים בשרירים, כאבי ראש, בעיות עיכול ועוד.
- מחשבות אובדניות מתמשכות וניסיון אחד או יותר לפגיעה עצמית הם ללא ספק סימנים שעלולים להצביע על דיכאון קשה שמצריך טיפול הכולל תרופות.
תרופות נוגדות דיכאון, לדיכאון קליני (דיכאון מז'ורי)
בלשון היום יום, משתמשים לעיתים במונח דיכאון, גם כאשר מדובר במצב רוח ירוד שחולף מעצמו. לעומת זאת, דיכאון קליני, שנקרא גם דיכאון מז'ורי הוא משהו אחר. זהו סוג של דיכאון שבגינו נהוג להמליץ על טיפול בתרופות נוגדות דיכאון. התרופות משמשות כאשר הסימפטומים המאובחנים מביאים לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי.
תסמינים שאת חלקם ציינו קודם, למשל עצב מתמשך, חוסר עניין בפעילויות מהנות, קשיי שינה וריכוז וכיוצא באלה מלווים קשיים רגשיים לא פשוטים. תרופות נוגדות דיכאון נועדו להקל על תסמינים אלה, להביא לשיפור במצב הרוח וביכולת התפקוד.
דיכאון קליני מטופל פעמים רבות על ידי תרופות ממשפחת SSRI. הן ידועות כבעלות מעט תופעות לוואי ויעילותן על רוב האנשים טובה למדי. יש לציין כי אלו לא התרופות היחידות שאפשריות ואם המטופלים חווים תופעות לוואי או שאין השפעה מספקת, ישנן תרופות אחרות שיכולות להתאים.
תרופות נוגדות דיכאון לסובלים מהפרעות חרדה
תרופות נוגדות דיכאון נמצאו כבעלות יעילות טובה גם בטיפול בהפרעות חרדה שונות. התרופות שמסייעות בהפחתה של תסמיני חרדה, יכולים לעזור גם נגד התקפי פאניקה או תחושה של דאגה חריגה ומתמשכת. השימוש בתרופות נוגדות דיכאון לסובלים מחרדות קשות נחשב למקובל כאשר התסמינים מתמשכים, כרוניים ומפריעים לתפקוד היום יומי. בדומה למצבי דיכאון קליני, יכולות לבוא בחשבון תרופות ממשפחות שונות. לרוב נהוג להתחיל עם תרופות ממשפחת הSSRI-, אולם אפשר לנסות גם חלופות אחרות.
תרופות נוגדות דיכאון לסובלים מהפרעה אובססיבית קומפולסיבית
לעיתים דיכאון וקשיי תפקוד קשים מלווים אנשים שסובלים מצורות של הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (ידועה כ-OCD). נמצא כי תרופות נוגדות דיכאון מסייעות בהתמודדות עם מחשבות אובססיביות והתנהגויות כפייתיות. התרופות מורידות משמעותית את התסמינים ועוזרות לתפקוד היום יומי.
תרופות נוגדות דיכאון לסובלים מפוסט טראומה
פוסט טראומה (מצב שידוע כ-PTSD) יכול גם הוא להיות מטופל על ידי תרופות נוגדות דיכאון ממינים שונים. אנשים שסובלים מפוסט טראומה על רקע כזה או אחר, מרבים לדווח על פלאשבקים, הימנעות ממצבים שונים, דיכאונות ועוד. תרופות נוגדות דיכאון מסייעות במקרים רבים לאזן את מצב הרוח, לנטרל הפרעות שינה ולהפחית תסמינים נוספים.
לסיכום תרופות כגון ציפרלקס ואחרות, אשר מוגדרות בתור תרופות נוגדות דיכאון, יכולות לסייע במגוון מצבים בעלי רגע רגשי נפשי. רופאים נוהגים להמליץ עליהם במצבי דיכאון, על רקע תסמיני חרדה מתמשכים, לסובלים מהפרעות כגון OCD או מצבים פוסט טראומתיים. מכיוון שישנן משפחות שונות של תרופות, במידה ותרופה מסוימת לא כל כך עזרה, יתכן מאוד שתרופה חלופית תסייע טוב יותר.
כל מידע רפואי המופיע בכתבה זו הינו אינפורמטיבי בלבד ואין לראות בו בדרך כלשהי יעוץ רפואי ו/או המלצה לטיפול ו/או תחליף לטיפול.