“אן” – שעועית מתוקה – הסרט שישאיר אתכם רעבים לעוד
הסרט “אן”, דרמה יפה ועדינה על סבלנות וסובלנות וסרט הפתיחה של מסגרת ‘מבט מסוים’ בפסטיבל קאן 2015
הסרט מתאר את סיפורו של סנטארו, מנהל מסעדה קטנטונת שמוכרת רק דוריאקי; פנקייקים קטנים ממולאים בממרח שעועית אדום מתוק בשם אן. יום אחד מופיעה במסעדה אישה מבוגרת בשם טוֹקוּ. היא רוצה להציע את עצמה כטבחית. סנטארו מהסס, אך כשהוא טועם את ה”אן” של טוקו הוא לא יכול לסרב. עד מהרה העסק הקטן פורח, ועם הזמן סנטארו וטוקו גם פותחים את ליבם וחושפים פצעים נושנים ביניהם מתגלה מחלתה של טוקה ומסע ההתמודדות עמה. הסרט עוסק בחברה שאינה בנויה באופן שמאפשר לחלומות שונים להתגשם ואף לעיתים בחברה שבולעת את התקוות שלנו ונוגע בנקודות ובבסיס שהופכים אותנו לבני אנוש.
“אן” עוסק במפגש בין שתי נשמות המתחברות כדי להתמודד עם המכשולים של החיים ובין היתר, בשאלה – כמה פעמים עלינו למעוד לפני שנוכל להגיע לגן העדן?
ראיון עם היוצרת נעמי קוואסה:
איך עלה הרעיון לעבד את הספר “אן” שיצא בשנת 2013 ביפן?
למעשה הסופר השתתף בסרט שלי משנת 2012 כשחקן. נסענו לפסטיבל קאן ביחד כשהסרט השתתף בתחרות הרשמית שם וכשהיינו שם הוא סיפר לי ברפרוף על הסיפור של “אן”. כשהוא סיים את תהליך הכתיבה הוא שלח לי את הספר. קראתי את הספר ונמשכתי לדרך המיוחדת שלו לתאר את הבלתי נראה בחיים. קולנוע הוא מדיום בו אנחנו מחברים מציאות עם מה שניתן לראות אבל באותה עת אני מאמינה שהקולנוע יכול להביא גם את הנוכחות של הדברים הבלתי נראים בחיים ולהציג אותם לנו לצופים.
כמה אישי הסרט הזה עבורך? ואיך עיבדת את הספר לתסריט?
כשכתבתי את התסריט נעלתי את עצמי בספריה השייכת למרכז “טאמה זנשוהן” הלאומי שהוא סנטריום הנמצא בפאתי טוקיו למצורעים ומצורעים לשעבר. ביליתי גם זמן מה בטיולים ביערות המקיפים את הסנטריום, דיברתי עם חולים לשעבר שעדיין גרים בסנטריום, כך הצלחתי להביא מציאות אמיתית לתסריט שלי ולהפוך את התיאורים הספרותיים למשהו יותר קולנועי עם נראוּת. במובן האישי ראיתי בדמות של טוקה את סבתי האהובה שנפטרה לפני שלוש שנים.
שלושת גיבורי הסרט הם אנשים בודדים שמסיבות שונות אינם שייכים לחברה. איך זה משתנה במהלך הסרט?
קודם כל אף אחד לא יכול לחיות לבד. זה מה שאני חושבת עלינו כבני אדם. כמו כן, מרביתנו חווינו מידה כזו או אחרת של כישלון בחיינו. לעיתים כישלון כזה יכול להיות שינוי דרמטי בחיים של אותו אדם. יחד עם זאת, לכל אחד מאיתנו יש את היכולת והכוח להמשיך בחיים לא משנה מה קורה. אני מאמינה שזה מובנה בתוכינו באופן טבעי. בסרט אנחנו יכולים לראות את הדמות הראשית טוקה, שמרבית חייה “נלקחו” ממנה, אבל היא למדה דברים רבים מן הסיטואציה בה חייתה והיתה מצויה. בעזרתה מצליחות שתי הדמויות האחרות בסרט לעשות צעד אחד קדימה, גם אם מדובר בצעד קטן מאד בחייהן, עדיין מדובר בצעד קדימה.
האם את מאמינה שדברים פשוטים כמו מתכון יכולים לשנות חיי אדם?
כן, אני מאמינה בזה. אם להיות כנה, אני מאד אוהבת לאכול ולא עומדת בפני מאכלים טעימים מיוחד. אוכל גורם לי הנאה רבה וגורם למחשבותיי לשוטט. אני מאמינה שאיש לא יכעס אם הוא יאכל מאכלים טובים.
אודות נעמי קוואסה
קוואסה (ילידת 1969), ננטשה ע”י הוריה וסבהּ וסבתהּ, גידלו אותה, חוויה אליה התייחסה בשניים מסרטיה.
היא סיימה לימודי צילום בבית הספר לצילום באוסקה בו לימים כיהנה גם המרצה ובנוסף להיותה במאית היא גם כותבת ופרסמה שני רומנים.
קוואסה ביימה תשעה סרטים עלילתיים באורך מלא, שבעה סרטים דוקומנטריים קצרים ושבעה סרטים דוקומנטריים ארוכים. שבעה מסרטיה הוצגו בפסטיבל קאן.
בשנת 1997 זכה בפרס מצלמת הזהב לסרט ראשון ובשנת 2007 זכתה בפרס הגדול של חבר השופטים. סרטיה הוצגו בפסטיבלים החשובים ביותר ברחבי העולם וזכו בשלל פרסים.
בימוי: נעמי קוואסה Naomi Kawase
תסריט: נעמי קואסה על פי הספר “אן” מאת דוריאן סוקאוה Durian Sukegawa
צילום: שיגקי אקיאמה Shigeki Akiyama
עיצוב: קיקו היה Kyoko Heya
שחקנים:
טוקה: קירין קיקי Kirin Kiki
סנטרו: מסטושי נגאסה Masatoshi Nagase
וואקנה: קירה אושידה Kyara Uchida
בעלת חנות הדוריאקי: מיוקו אסדה Miyoko Asada
יושיקו: אטסוקו אשיהארה Etsuko Ichihara
יפן / צרפת 2015 , 113 דקות
יפנית תרגום לעברית ואנגלית