נפתחה מסעדת הבינה המלאכותית הראשונה בעולם – וכולם שם רובוטים

המסעדה הראשונה בעולם שבמטבח שלה יש רק רובוטים נפתחה בפסדינה, קליפורניה. במקום תמצאו רובוט אחד שהופך המבורגרים על הגריל ורובוט אחר שמטגן צ'יפס

הכתבה בשיתוף AEG

החזון הבולט של הוליווד שבני אדם ורובוטים יחיו זה לצד זה מתגשם. בכמה מהסרטים ההוליוודים השותפות הזאת היא מתכון לאסון, אך בפסדינה, דרום קליפורניה, נראה שזה דווקא עובד מצוין. בעיר נפתחה מסעדת הבינה המלאכותית הראשונה בעולם, כשבמטבח שלה עובדים אך ורק רובוטים.

המסעדה האוטונומית הראשונה בעולם, CaliExpress, המופעלת בידי בינה מלאכותית, נפתחה מוקדם יותר השנה כשאלו שעומדים מאחורי המיזם השאפתני הזה הם חברת האחזקות Cali Group, חברת Miso Robotics לאוטומציה של מסעדות, שהשיקה בעבר את מכונת הטיגון הראשונה בעולם המופעלת בינה מלאכותית ו-PopID, חברת טכנולוגיה המשתמשת בביומטריה לצורך הזמנה – שיתוף פעולה משולש שהצליח להרים את הפרויקט הייחודי הזה.

המסעדה משתמשת בכמה מהטכנולוגיות החדשניות ביותר הקיימות כיום בשוק כדי לבצע אוטומציה מלאה של כל תחנות הטיגון והגריל שלה. במסעדה יש רובוט שהופך המבורגרים על הגריל ורובוט שני שמטגן ציפס. שני הרובוטים יכולים להכין כמות גדולה של אוכל במעט מאוד זמן: הרובוט "פליפי" יכול להכין יותר מ-100 קילוגרמים של צ'יפס בשעה, כשרובוט הגריל יכול לבשל בערך 100 קציצות המבורגר בזמן הזה. אף מכונה לא צריכה לקחת הפסקה או לתאם מחליף כדי לצאת לחופשה. "אנחנו לא מצליחים להביא מספיק אנשים לעבוד על הטיגון והגריל במטבח", אמר בעל העסק ויק אולאך, "אלה עבודות קשות והאוטומציה הזו עוזרת לפתור את הבעיה הזאת".


את Flippy, רובוט הצ'יפס, ניתן למצוא גם ברשתות כמו White Castle ו"ג'ק אין דה בוקס". רוב אנדרסון, מייסד שותף של Miso Robotics, סיפר שהחברה התחילה לעבוד על האוטומיזציה לפני 6 שנים. "'פליפי' ממש יעיל במשימות שחוזרות על עצמן כמו הפעלת מערכת הטיגון בסביבות מסוכנות אלו", אמר אנדרסון. CaliExpress לא משתמש רק בשפים רובוטים. מערכת ההזמנות במסעדה מופעלת על ידי בינה מלאכותית ומשתמשת בתוכנת זיהוי פנים המופעלת על ידי Pop ID כדי לעקוב אחר בחירת האוכל והתשלום. יוצר הטכנולוגיה אומר שהמערכת אינה משמשת למעקב.


"למיטב ידיעתנו, זוהי המסעדה הראשונה בעולם שבה ההזמנה וכל תהליך הבישול אוטומטיים לחלוטין", אמר ג'ון מילר, מנכ"ל Pop ID וחבר מועצת המנהלים של Miso Robotics, בהודעה לעיתונות. "החיבור בין הטכנולוגיות השונות הללו ליצירת המסעדה האוטונומית ביותר בעולם הוא שיא של שנים רבות של מחקר, פיתוח והשקעה בקבוצה של חברות מהפכניות".


"זה לא טרמינטור, אלה לא רובוטריקים. זה רובוט ידידותי ועוזר", אמרה אלנה אביט, סגנית נשיא לפיתוח מוצרים ב-Miso Robotics. הסועדים במסעדה יוכלו לצפות ברובוטים מכינים את ההזמנות המותאמות אישית שלהם, במה שהחברה מכנה "חוויה פסאודו-מוזיאונית".

ב-CaliExpress יש שני עובדים אנושיים בלבד שתפקידם לסייע בעבודת הגימור והאריזה למנות, להציע שירות אנושי חם במידת הצורך ולסייע במידה וחלה תקלה באחד הרובוטים. "שני הרובוטים מושכרים וטכנאים עוקבים אחריהם 24/7. הטכנאים יכולים להשתלט על הבישול אם משהו משתבש אצל הרובוטים. אם מסיבה כלשהי 'פליפי' לא עובד, הם יכולים לבטל את המחסום ולבשל ידנית כפי שעושים בדרך כלל", אמר אנדרסון.


במדינה שבה שכר המינימום לעובדי המזון המהיר יעמוד בקרוב על 20 דולר לשעה (כ-74 שקלים), להעסיק פחות עובדים אנושיים עשויי להוות בונוס למעסיקים – אם כי אלו בשורות פחות טובות למחפשי עבודה. "זה אמנם מפחית את כמות המשרות, אבל הטכנולוגיה יצרה גם משרות חדשות כמו שמירה והפעלה של הטכנולוגיה הזאת", אמר אולאך. "כמו כן, יש עדיין בני אדם שאורזים את האוכל", אמרה אביט, "אנחנו כן רוצים שמישהו יסדר, יארוז את האוכל ולמעשה יהיה הפנים הידידותיות ללקוח".

ריץ' האל, מנכ"ל Miso Robotics, מחזק את דבריהם ומבטיח שהמסעדה היא לא "אבדון רובוטי קודר" – אלא להיפך: "קבלת הזמנות ובישול רובוטי המופעלים על ידי בינה מלאכותית מאפשרים לרשתות הגדולות שמזינות את אמריקה לשפר משמעותית את האיכות, העקביות והמהירות", אמר האל, "'פליפי' הוא סיפור הצלחה מדהים ועכשיו כולם בדרום קליפורניה יכולים לבוא, להתרשם ולטעום בעצמם".

מחקר שפורסם מוקדם יותר השנה על ידי חוקרים ב-MIT מצא שרק כמות קטנה של עבודות יכולה להתבצע ע"י AI, נכון לשלב זה. ברוב המקרים זה לא הגיוני מבחינה כלכלית להשתמש ב-AI כדי לבצע את העבודה הדרושה. עם זאת, דו"ח ממשלתי מדצמבר 2023 מיתג את הבינה המלאכותית כאיום על היציבות הפיננסית. מחקר אחד מצא ש-82% מהמשרות במסעדות יכולות להתבצע על ידי רובוטים, נתון מעודד בתעשייה שלעתים קרובות נאבקת במחסור בכוח אדם.

בעל העסק ויק אולאך הוסיף כי הוא מקווה שהרובוטים לא רק יעוררו רושם, אלא גם ישפיעו לטובה על טעם ואיכות המנות במסעדה. "עכשיו כל בורגר מתבשל בדיוק באותו אופן בכל פעם, כך שאין מקום לטעויות. אצל הרובוטים הכל מדויק", הוא הוסיף. מוזמנים להתרשם עוד באתר המסעדה.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות