אמנות, אמונה ואווירה: טיול בסמטאות צפת

אווירה של קדושה, סמטאות עתיקות ויפות, קברי צדיקים וכליזמרים המנגנים מוזיקה יהודית

אין זה קשה במיוחד לסגל לעצמך גישה רוחנית בלבה של אחת מארבע ערי הקודש בישראל, ערש לידת התורה הקבלית. כשהגעתי לביקור השנתי שלי בצפת, עיר הספוגה באווירת קדושה ויפהפייה כמו תמונה, דאגתי לבקר בין סמטאותיה העתיקות, בין בתי הקשתות שלה הבנויים מאבן צפתית בינות עצים ירוקי עד ובין קברי הצדיקים הסמוכים אליה, הממוקמים בעמוקה ובביריה.

יפה כמו תמונה: צפת 

צפת זוהי עיר שיושביה אנשי רוח, אמנות ותיירות, הממתיקה סודות מהעבר. אלא שלא מדובר באווירת הקדושה המיסטית בלבד שהופכת אותה לאטרקטיבית למטייל – גם האוויר הגלילי הצח בעיר הגבוהה חודר במלואו לריאות ומפיח חיים. נופי הגליל המונחים למרגלותיה שופעים בכתמי ירוק ותכול, וכיפת החרמון הצחורה מעטרת את קו הרקיע ביום חורף בהיר.

הסמטאות של צפת אפופות מיסטיקה ומסתורין והרחובות העקלקלים והמתפתלים על הגבעות שלה צופנים הפתעות למטייל המתחיל. כך, למשל, במהלך שיטוטי ברחובות הבחנתי בבתי הכנסת הקטנים שניגונים וזמירות בקעו מהם ואף בירכתי לשלום את חסידי האר”י הקדוש לבושי הלבן שהתהלכו מחויכים לצידי. ואילו כרזות הרחוב הצבעוניות הזמינו אותנו ללמוד נומרולוגיה ואסטרולוגיה קבלית או את רזי ספר הזוהר מפיו של רב ששמו הולך לפניו המגיע במיוחד לעיר.

גירוי מוזיקלי

בהמשך הסתנן לאוזניי צליל של נעימה צוענית, ובפנייה לסמטה הבאה הבחנתי בכלייזמר המפליא בניגוניו על קלרינט משופשף שקרץ לי בעינו. צמד ילדים מנומשים ומגודלי פאות רצו מחצר סמוכה, סבבו אותו וצהלו תוך הנפות ידיים קצביות במופע מחול מאולתר לכבודי, ואז נעלמו כלעומת שבאו. הייתה זו עוד תמונה צפתית, אופיינית לצהרי היום.

הגירוי המוזיקלי כמו פתח בפני צוהר נסתר יחד עם המלמולים ביידיש של אברכים צעירים שליטפו את אוזניי הסקרניות. החלטתי להעמיק בתוך הרובע היהודי, שם הבחנתי בבתי הכנסת העתיקים שלהם תקרה מוגבהת. העבר העשיר ניבט מהצבעים הדהויים של העיטורים המיוחדים ומספרי התורה העתיקים שעדיין היו שמורים בין כותליהם.

קרית האמנים ברובע הערבי של צפת
Photo:Gellerj / CC BY-SA 3.0

קרית האמנים

לאחר מכן החלטתי לשים פעמי אל הרובע הערבי, שם קמה קריית האמנים. בתוך הבתים המרהיבים צצו גלריות מרשימות, ותמונות וחפצי חן מילאו את חלונות הראווה. ביניהן, בחנויות הצרות, שקדו האמנים המקומיים על מלאכת ידם והציעו תפילין מעוטרים, כיפות רקומות וכלי כסף תוצרת יד לכל מזדמן.

כשנכנסתי לאחת החנויות, מוכרת חרושת קמטים ומאירת עיניים טפחה על כתפי בחום ואמרה: “לא חשוב המחיר חביבי, שלם כמה שיש” – העיקר שייעשה שימוש באמנות שלה. אך אל דאגה: התחושה השלטת בצפת היא שכאן לא עובדים בשביל כסף, אלא בשביל מצווה.

מלונותיה של צפת שמרו על צביונה העתיק, ומי שמעוניין להגיע לביקור של יותר מיום אחד יכול לשהות במלון רימונים, הממוקם בלב מושבת האמנים. המלון בנוי על חאן טורקי עתיק ששוחזר, ובין חדר האוכל לבריכת המלון נמצא גן פסלים מקסים שממרפסותיו נשקפים יערות צפת בהם קברות צדיקים ומקובלים.

שומרים על הצביון העתיק

אפשר גם לבקר במוזיאונים המרתקים של צפת המספרים את קורותיה, במצודה הצלבנית הענקית ולטעום מהפסטיבלים הססגוניים הנערכים בה, שהופכים אותה לחגיגה של צבעים מראות ואווירה.
כך למשל, אפשר להצטרף לפסטיבל הכליזמרים הבינלאומי המסורתי, חגיגת מוזיקה נשמה יהודית המתקיימת כל קיץ כבר כמעט 30 שנה בעיר.

תמונה ראשית: Beny Shleich / CC BY-SA 3.0

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות