החורבה היפה בעולם נמצאת ברמת הגולן

על פסגה רמה בשערי הגולן ניצב תל החורבות של מבצר עתיק, המתגאה בהיסטוריה מרשימה ובמיקום אסטרטגי מכובד. מני נחמן יצא לטיול אל העבר במבצר נמרוד

בשערי הגולן, על פסגה רמה, ניצב תל חורבות של מבצר עתיק, לו קרא הסופר מרק טווין: “תל החורבות היפה ביותר בעולם”. כאן נלחמו אבירים בחניתות ארוכות מול פרשים מוסלמים עטורי כאפיות וחרב מעוקלת בידם. במסדרונות המבצר נולדו קרבות ירושה בין בניו של סלאח-א-דין. מזימות ותככים לתפיסת השלטון נוצרו מאחורי כל פינה. וכאן גם עורבבו סודות האיסלאם והנצרות, האיובים והטמפלרים.

Photo: MathKnight / CC BY-SA 3.0

קלעת נמרוד שבשערי גולן הוא אתר ארכיאולוגי מרשים מתקופת ימי הביניים, ובו שרידי מבצר גדול אשר נבנה ושודרג במרוצת השנים על ידי צבאות איובים וממלוכים. המבצר, ששלט בימי קדם על הדרך החשובה בניאס-דמשק, ממוקם בשלוחה צרה למרגלות הר החרמון, כשלושה קילומטרים מדרום-מערב ליישוב נווה אטי”ב.

במשך שנים רבות סברו החוקרים כי מבצר נמרוד בשערי הגולן אינו אלא מבצר צלבני, שהוקם כבר בשלהי שנות ה-20 של המאה ה-12 בזמן שהצלבנים שלטו בעיר בניאס. מחקרים חדשים הוכיחו כי המבצר הוקם לראשונה על ידי הערבים האיובים 100 שנים מאוחר יותר. עם כניעת הצלבנים ועזיבתם את הארץ, ירד הצורך במבצר והוא הפך לבית כלא, חדריו למרתפי עינויים, עד שלבסוף נעזב וחרב עם השנים.

יתוש ויתושה בלי בושה

כיום נקרא המבצר על שם הגיבור התנ”כי נמרוד. השם הומצא על ידי הדרוזים, שהגיעו לאיזור זה לפני כ-150 שנה. היות והדרוזים לא ידעו למי לשייך המבצר העצום ומי בנה אותו, החליטו לתת לו את שמו של נמרוד, אחד מגיבורי האיסלאם. על פי המסורת הערבית, היה נמרוד היה נינו של נוח, גיבור מקראי וצייד מעולה.

האגדה מספרת על הצייד נמרוד כי אללה הענישו והחדיר יתוש לראשו, אשר העביר אותו על דעתו. פשעו של נמרוד היה כי התרברב שהוא יכול לגבור על כל החיות, ובקלות רבה ניצח אריה, נמר וחזיר בר שנשלחו להילחם בו. התכנסו כל החיות לאסיפת חירום. הציע היתוש שיטילו עליו להכניע את נמרוד. צחקו עליו כל החיות ואמרו: “אם האריה, הנמר וחזיר הבר נכנעו, אתה הקטן תצליח?”. אך היתוש התעקש ודרש להילחם.

גייס היתוש את זוגתו היתושה, וביחד חדרו דרך האוזניים אל ראשו של נמרוד והתמקמו בתוך מוחו. 40 יום ו-40 לילה זימזמו היתושים במוחו של נמרוד ולא נתנו לו מנוחה. הצייד דחף ענפים דקים לאוזניו ודפק את ראשו בסלעים בניסיון להוציא את היתושים ממוחו, אך הם לא ויתרו. לבסוף השתגע נמרוד וביקש מאחד משומריו שיכרות את ראשו. השומר עשה כמצוותו והראש שורץ היתושים הושלך מהמבצר לעמק החולה. יש הטוענים כי זו הסיבה ליתושים ולקדחת שהיו בעמק.

אגדה דרוזית אחרת מספרת שבמקום זה נמרוד בנה בעצם את ארמונו, ומחלון הארמון נהג לשלוח יד ארוכה לשאוב מים מהבניאס. לשם נמרוד צורפה גם המילה קלעת, שפירושה בערבית מבצר. שמו הקדום יותר של המבצר היה קלעת א-צביבה, והוא מוזכר רבות החל מהמאה ה-13. פירושו: “המזנקת אלי ציד”, או שמקורו במילה הערבית צביב שפירושה “מצוק”, מילה התואמת את תיאורו של האיזור בו בנוי המבצר.

היסטוריה ונוף שחברו יחדיו

המבצר נבנה בשנת 1228 על ידי אלמלכ אלעזיז עות’מן, מושל בניאס, כדי לחסום את הדרך בפני פלישת צבאו של פרידריך השני, אשר איים לעלות מעכו לדמשק. בשלב הראשון נבנה מבצר פשוט ובלתי מתוחכם, אך מאוחר יותר כבש הסולטן הממלוכי בייברס את המבצר, שהפך בימיו למתחם מבוצר ענק.

מומלץ לבקר בכל המצודה, באולמות השונים, במעברי הסתרים, במגדלי השמירה ובבורות המים ולנסות לחוש את אווירת הימים ההם. בתוך המבצר אפשר להיכנס למספר חדרים תת קרקעיים ולמאגר המים של המבצר, וכן לראות שרידים של מגדלי שמירה עם חרכי ירי וחדרים עם קשתות וחלונות. בנוסף, גם הטבע משחק כאן תפקיד ומעצים את החוויה, כאשר מכל פינה במבצר נראים גיאיות מיוערים ונופים נפלאים.

מסלול הסיור מתחיל בשער המונומנטלי של המבצר, ומאחוריו מוצב משקוף ענק ועליו כתובת גדולה המספרת על בניית המבצר על ידי בייברס בשנת 1275 לספירה. ליד המגדל אף נותר בית שימוש מאותה תקופה. בשנת 1998 התגלתה בחפירות אבן גדולה ועליה חרוט חותמת ברדלס, סמלו של בייברס.

מבצר בתוך מבצר

מסלול הסיור ממשיך בין מגדלי שמירה ומאגרי מים, עד שמגיעים למגדל העוז (דון ז’ון) המרשים, מתחם מוגן שהוא למעשה מבצר בתוך מבצר שנועד לשמש מחסה ומפלט אחרון אם יפרצו חומותיה החיצוניות של המצודה. במגדל העוז נמצאו שרידי אולמות מפוארים, בריכות מים וחדרים רבים, וממנו רואים את המבצר כולו ונוף מהחרמון ועד הגליל.

הכניסה אל המגדל כוללת מערכת של שלושה שערים מסיביים הנמצאים בפינה הצפון-מערבית שלו. המתחם כולו מוגן על ידי ארבעה מגדלים פנימיים, אחד בכל פינה. ממגדלי השמירה יורדים לאורך החומה הצפונית של המבצר בחזרה אל השער. אל היציאה מובילה דרך סתרים, הבנויה מאבנים ענקיות ומסתירה את היוצאים מפני הנכנסים למבצר.

כל מי שמבקר במבצר נמרוד משתאה לנוכח עוצמתו של המבצר, הנראה כמזנק אל התהום במורדות החרמון. אורכו של המבצר הוא כחצי קילומטר, גודלו ומיקומו האסטרטגי גורמים לכך שניתן לראותו כמעט מכל מקום באיזור. בימים עם ראות טובה ניתן גם להשקיף מהמבצר לכל הסביבה.

האתר הוא גן לאומי ומופעל בידי רשות הטבע והגנים. למיטיבי לכת מומלץ לשלב סיור במבצר עם הליכה בשבילי ההר לשמורת הבניאס, שביל תלול המתפתל ומטפס כשניים וחצי קילומטרים בין סלעים ומוביל למקדש קדום לאל פאן ולמעיין מקסים.

תמונה ראשית: GameOfLight / CC BY-SA 3.0

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות