האטרקציה הכי גדולה במדבר יהודה – מנזר מרסבא

חג מרסבא במנזר במדבר יהודה-טיול להדלקת נרות, הוא האטרקציה הכי גדולה של חודש דצמבר. עשרות אלפי ישראלים מוכנים לסוע בדרך משובשת שהיא אקס טריטוריה לישראליים, לספוג קור, פקקים, רק כדי לחזות בנס מודלק. גילי מצא, עיתונאית, צלמת ובעלת הבלוג "לטייל עם גילי", הייתה שם אשתקד ומביאה המלצות ומסקנות.

מסתבר שכמו שיש סרטון או פוסט ויראלי, יש גם טיולים כאלו. במיוחד בימים בהם יש הולי לנד אחת, רשימת מדינות אדומות, שגדלה מיום ליום וכמה מיליוני ישראליים, שרעבים לצאת מהבית ולטייל, גם במזג אוויר מקפיא.

השבוע הם הסתערו על טקס הדלקת הנרות במנזר מרסבא בצפון מדבר יהודה. חלקם בכלל לא יודע מי היה מר סבא (דַיְר מַאר סַאבַּא בערבית), אבל הטקס שנערך השנה  ב-16, 17 ו-18 לדצמבר, ראה עלייה לרגל של מטיילים, ולפי הדיווחים המימדים הזכירו בקטנה את מגפת ההתלהבות, שסחפה את הבאים לטקס אשתקד.

מנזר מרסבא. צילמה: גילי מצא

אשתקד חזיתי באלפי ג'יפים, ג'יפונים, רוכבי אופניים, מיטיבי לכת, נהגי טרקטורונים ואופנוענים, שיצרו פקקי תנועה, בדרך למנזר הבנוי על צוק במדרון נחל  קדרון, כדי לראות מאות נרות, שהודלקו על-ידי בדואים מהסביבה יחד עם נזירים במנזר והם דולקים שלושה ימים ברציפות.

מנזר מרסבא. צילמה: גילי מצא

תמונות שמדברות בעד עצמן

הופתעתי בגדול. מדובר במנזר מרשים ומיוחד, לא פחות יפה ממנזרי צוקי מטאורה, במרכז יוון שגם הם מהתקופה הביזנטית. אני אומרת את זה באחריות, כי טיילתי גם שם. מנזר מרסבא הוא אינסטגרמי, מכל זווית אפשרית, ממש כמו המנזרים היווניים, שתלויים על עשרות צוקים והם תופעת טבע.

מי הוא סבאס

המנזר שקרוי על שם מייסדו, הנזיר סבאס שורד כ-1,500 שנה וזה בהחלט השג בהיסטוריה המדברית. סבאס, פעל במשך כ-50 שנה להקמת מיסיונים ומנזרים בארץ ישראל, והיה הדמות החשובה מבין נזירי המדבר של התקופה הביזנטית. רוב מבני המנזר כיום, לרבות כיפותיו וחומותיו החיצוניות, נבנו במהלך שיפוץ המנזר במאה ה-19, שנעשה באמצעות כספי תרומות מרוסיה.

מנזר מרסבא. צילמה: גילי מצא

איך הנזירים חיים ב-2020

המנזר מונה כ-15 נזירים והוא לא מחובר לאספקת מים, חשמל או לרשת הטלפונים. לתשומת ליבכם, אין כמעט קליטה במקום עם טלפון נייד. נזיריו אינם קוראים עיתונים ואינם מאזינים לרדיו. חל עליהם איסור להחזיק כסף, ורק נזירים שמתוקף תפקידם אחראים על רכש של אספקה למנזר רשאים להשתמש בו.

למי אסור להכנס למנזר

לנשים, בשר ותפוחים. אסור לנשים להכנס, כי מדובר במנזר גברים, ולכל מי שמתקוממת מסבירים שאפילו אמו של סבאס לא הוכנסה כשבאה לבקרו. למה לא תפוחים?, בגלל תפוח אחד שכמעט גרם לנזיר להפר את הצום, חל איסור להכניס את הפרי, שבו חווה פיתתה את אדם. עניין הבשר, הוא כמובן מטעמי דת, הנזירים אוכלים "חלבי".

מנזר מרסבא. צילמה: גילי מצא

תדריך הגעה

מנזר מר סבא, הוא מנזר יווני-אורתודוקסי הבנוי על צוק במדרון נחל קדרון שבצפון מדבר יהודה. חשוב לציין שהוא נמצא בתחומי שטח C ושולי שטח A האסור לכניסת ישראלים וזו עובדה שרלוונטית גם לכך, שלא רצוי להשאיר רכב פרטי לבד בשטח. בימים כסדרם זה אזור אימונים צהל"י ורק בסופי שבוע הוא פתוח למבקרים. ניתן להגיע אליו מהישוב קידר או באמצעות הליכה/רכיבה על אופניים/נסיעה ברכב שטח מהכביש שבבקעת הורקניה. יש עוד דרכי גישה לבקיאים במפות טופוגרפיות ואפליקציות ניווט.

מנזר מרסבא. צילמה: גילי מצא

המלצה ספרותית על המנזר

קראתי את ספרו הנפלא של מארק טוויין "מסע תענוגות לארץ הקודש", שנכתב במהלך ביקורו של טוויין בארץ ישראל בשנת 1867. ספר חובה לאוהבי מסעות ושמחתי לגלות בו תאורים של מנזר מרסבא, בשפתו הצינית-הומוריסטית של טווין " יושביו הנוכחיים של מר סבא – כשבעים במספר הם פרושים כולם. עוטים גלימת בד גס, כובע צינורי מכוער נטול תיתורה, והולכים יחף. אין הם טועמים דבר זולת לחם ומלח ואינם שותים אלא מים".

ובקטע אחר טוויין כתב "הם תשושים וכחושים, פניהם חיוורים וגרומים, ואין להם כלל שרירים ואינם מסוגלים לשום מאמץ פיזי… אחדים מהם באו לשאול בעצת רופאינו בהתאוננם על קשיים בעיכול ועל כאבי קיבה, אך הוא יכול רק לומר להם, שמזונם אינו מספיק, ולצוות שיאכלו לחם לבן ובשר. הם הגיבו על כך בחיוך עגום והפליטו באנחה – אי אפשר…"

מנזר מרסבא. צילמה: גילי מצא

הנחיות שימוש לטקס הנרות בחורף 2022

1.עד אז יש לכם זמן לרכוש ג'יפ אמיתי לשטח, לא לאיסוף ילדים מחוגים בעיר.

2.לעבוד על בניית כושר: כי כדי לראות את הנרות דולקים, צריך לעשות טרק שכולל ירידה לנחל קדרון ולעלות לצד השני של למנזר, כקילומטר וחצי כל כיוון

3.אם אתם בקטע של אופני שטח, תרשמו למשל לטיול מדווש מודרך, שיוצא מהישוב קידר

4.חוץ ממים ואוכל, חשוב ביותר פנס ראש, כי כשמחשיך, קשה לעשות את הטרק חזור בעלטה. עוד פריטי חובה: נעלי הליכה טובות לקטעי טיפוס, ירידה ותוואי סלעי, בגדים חמים ותרמוס קפה, יעזרו. מטרייה חיונית, אם מתחיל לרשת גשם, אז גם צריך לשקול צעדים במיוחד בירידה מהמנזר לנחל קדרון.

5.אני לא ג'יפאית ולא מיומנת בשטח הזה, אבל ברור שממש לא כדאי לטעות בניווט באזור שיכול להיות מסוכן מכל מיני טעמים, לכן הצטרפתי לטיול ג'יפים של ביה"ס שדה כפר עציון הגדול בארץ, שהוציא שיירה רצינית עם הדרכה. יש לא מעט מדריכי טיולים, שגילו את פוטנציאל הארוע והם מובילים קבוצות קטנות ומפרסמים את עצמם ברשת.

6. המלצת חנייה-כמה שיותר רחוק מהמנזר עצמו. אפשר בבקעת הורקניה, או ליד הבסיס הצבאי של נבי מוסא. היו שהגיעו עם הג'יפ בדרך שהוכשרה לאחרונה ממש עד המנזר, אבל הפקקים אחר-כך לא היו להיט, נמשכו לתוך הלילה.

מנזר מרסבא. צילמה: גילי מצא

הכתבה מאת גילי מצא, עיתונאית-צלמת ובעלת הבלוג "לטייל עם גילי"- בלוג חוייתי בדגש: נהנית לבד.

עקבו אחרי גילי גם באינסטגרם.



    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות