לילד יש סטרפטוקוק בגרון – האם תמיד צריך לתת לו אנטיביוטיקה?

מתי יש צורך בטיפול אנטיביוטי במקרה של דלקת בגרון? רופא הילדים, אופיר בר און, מסביר.

רשאית יש לבדוק מהו הגורם לדלקת בגרון – חיידק או וירוס?

דלקות גרון הן תחום גדול וחשוב מאד ברפואת ילדים. קודם כל, חשוב לדעת ולזכור: רוב דלקות הגרון נגרמות על ידי וירוסים. במיוחד בילדים, אבל גם במבוגרים.
במידה ויש חום וכאב גרון, צריך לפנות לרופא. הוא יבדוק את הגרון. במידה ויהיו ממצאים בבדיקת השקדים, צריך לקחת משטח גרון.
אין אף רופא בעולם שיכול בעזרת בדיקה גופנית לאבחן באופן ודאי אם הגורם לדלקת הגרון הוא חיידק או וירוס. התמונה הקלינית בבדיקת הגרון יכולה להיות זהה. יש רמזים שיכולים לכוון לחיידק או לוירוס, אבל האבחנה הוודאית אפשרית רק בעזרת משטח גרון.

עוד כדאי לדעת – סטרפטוקוק יחסית נדיר לפני גיל שנתיים-שלוש, אבל בהחלט נפוץ בילדים בגילאי בית הספר, במיוחד בחורף ובאביב.

אז נשאלת השאלה: למה רופאי הילדים כל כך מתעקשים על משטח גרון?

ראשית, ברוב המקרים, היות שמדובר בוירוסים, אין סיבה לתת טיפול אנטיביוטי. ולכן חשוב לאבחן. רק אם יש חיידק אז לתת טיפול אנטיביוטי. לדלקת גרון ויראלית לא נותנים אנטיביוטיקה.

שנית, חשוב מאוד לאבחן סטרפטוקוק בגרון שכן קיים סיבוך לסטרפטוקוק שלא טופל: ראומטיק פיבר. זו מחלה רב מערכתית, הכוללת פגיעה במסתמי הלב, כאבי פרקים ועוד. לא צריך להיבהל, זה סיבוך נדיר יחסית. כאשר לוקחים טיפול מלא, הסיכוי לחלות יורד כמעט לאפס. אבל שוב, צריך לאבחן סטרפטוקוק, ואם הוא שם, אז לטפל בו, וככה למנוע את המחלה הזאת.

בכל פעם שיש חום וכאב גרון מומלץ לבצע משטח גרון, בכל פעם שהמשטח חיובי צריך לתת טיפול אנטיביוטי. פניצילין פשוט, כמו רפאפן או מוקסיפן, עושה את העבודה. אפשר גם לתת אנטיביוטיקות אחרות, למשל, באירועים חוזרים של סטרפטוקוק, מתוך כוונה לנסות לעשות ארדיקציה לחיידק, כלומר להכחיד אותו מהגרון.

ילדים נשאים

יש ילדים שיש להם סטרפטוקוק חיובי במשטח גרון שוב ושוב, אפילו מיד לאחר סיום הטיפול. מעניין שהם בדרך כלל גם לא מאד סובלים מהחיידק. ילדים אלו, כנראה הם נשאים שלו. בערך 10% מהילדים נושאים את חיידק הסטרפטוקוק באופן קבוע בלוע. לנשאים לרוב אין סימפטומים בכלל, והם גם לא בסכנה לפתח סיבוכים של סטרפטוקוק. הם פשוט נושאים אותו בגרון. אבל, הנשאים הם המקור להדבקה של אחרים בסביבה שלהם.

לכן, אם יש ילדה בבית שהיא נשאית קבועה של סטרפטוקוק, צריך לדעת שהיא עלולה להדביק את אחיה ואחיותיה, וגם חברים. כדאי להיזהר ולא לשתות ולאכול מאותם כלים, וללמד את הילדה להשתעל ולהתעטש לתוך המרפק.

לסיכום

דלקות גרון הן לרוב ויראליות. אבל יש גם חיידקים, כדוגמת סטרפטוקוק A, שעושים דלקת גרון. חובה לעשות משטח גרון כדי לאבחן סטרפטוקוק בגרון, ואם המשטח חיובי, חובה לטפל עם אנטיביוטיקה כדי למנוע סיבוכים. יש ילדים שהם נשאים של חיידק הסטרפטוקוק. רופא הילדים שלכם יוכל לעזור לכם להגיע לאבחנה הזאת. בילדים כאלה לא חובה לטפל, אבל צריך לדעת שהם עלולים להפיץ את החיידק לילדים אחרים. לכן מומלץ לשמור על כללי היגיינה בסיסיים.

מומלץ לקרוא גם:

דלקת גרון: למה היא נוצרת, איך מטפלים בה ומדוע יש דלקות חוזרות?

דלקות אוזניים חוזרות בילדים: מה הסיבה ואיך מטפלים?

חורף ראשון בגן הילדים: האם יש מה לעשות כשהילד כל זמן חולה?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות