מה הרג את ספי ריבלין? כל מה שרצית לדעת על סרטן הגרון

בשנים האחרונות לחייו נלחם ריבלין בסרטן במיתרי הקול (סרטן הגרון), אך לבסוף נכנע למחלה. אספנו עבורכם את כל המידע שאתם צריכים לדעת על סרטן הגרון, באדיבות האגודה למלחמה בסרטן, ושרק נהיה בריאים…

מהו סרטן בגרון?

סרטן הגרון הוא גידול ממאיר המתפתח בלרינקס (בית הקול), האיבר האחראי על יצירת קולות, הממוקם מעל קנה הנשימה ועד עצם הלשון, ובתוכו זוג מיתרי הקול, שמייצרים את הקול. רוב סרטני הגרון יופיעו באיזור מיתרי הקול, ומיעוטם יופיע מעל מיתרי הקול ולעתים נדירות – מתחתם. ברוב המקרים, מדובר בקרצינומה של תאי הקשקש המצפים את קירותיו הפנימיים של הגרון. סרטן הגרון יכול לשלוח גרורות אל בלוטות הלימפה הצוואריות, או דרך מחזור הדם גם לאיברים רחוקים יותר. בדומה לסוגי סרטן אחרים, סרטן הגרון אינו מדבק ואינו ניתן להעברה.

מה גורם לסרטן הגרון?

לסרטן הגרון אין גורם אחד. נראה כי מדובר במספר גורמים, החוברים יחד ויוצרים את המחלה. גורמים אלו אינם ידועים במלואם, אך נמצא כי עישון ושתייה מרובה של אלכוהול מגבירים את הסיכון לפתח סרטן בגרון.

האם אני בקבוצת סיכון לחלות בסרטן הגרון?

סרטן הגרון נפוץ יותר בקרב גברים בגיל העמידה, בעיקר גברים הנוהגים לעשן ולשתות אלכוהול, אך מאובחן גם בקרב צעירים, המעשנים באופן אינטנסיבי מגיל צעיר יחסית.

מהם התסמינים לסרטן הגרון?

מרבית גידולי הגרון מתפתחים באחד ממיתרי הקול או בסמוך להם, ולכן התסמין הראשון למחלה, ברוב המקרים, הוא צרידות. אם אתה סובל מצרידות, הנמשכת למעלה מארבעה שבועות, רצוי כי תבקש מרופא המשפחה שלך להפנותך למומחה אף-אוזן-גרון. לעתים רחוקות, מתפתח הסרטן באזור מרוחק ממיתרי הקול. במקרה כזה, התסמין הראשון הוא גוש בגרון או בצוואר, אי נוחות או כאב בעת הבליעה. לעיתים התסמין הראשון הוא כאב קבוע באוזן או תחושה גוברת של קוצר נשימה. גם במקרים אלה, יש לפנות מיידית לבדיקת רופא אא”ג.

כיצד מאבחנים סרטן בגרון?

האבחנה מתחילה, בדרך כלל, אצל רופא המשפחה, שמפנה לרופא אא”ג לשם ייעוץ מקצועי וטיפול. הרופא המומחה יבחן את ההיסטוריה הרפואית שלך ויבצע בדיקה גופנית, הכוללת מישוש בלוטות הצוואר, על מנת לראות האם הן מוגדלות, ובדיקת החלק האחורי של הפה והלוע (כולל הגרון), באמצעות מראה קטנה.
כמו כן, הרופא יכול לבדוק את הגרון באמצעות טלסקופ צר וגמיש, המוחדר לתוך הגרון דרך האף או הפה. בדיקה זו עלולה לגרום אי נוחות קלה, אותה ניתן למנוע על ידי התזת חומר הרדמה לתוך הגרון לפני ביצוע הבדיקה.
אם הבדיקה אינה מספקת תוצאות חד משמעיות, או שהיא מצביעה על בעיה אפשרית בגרון, יפנה הרופא המומחה לבית חולים לשם ביצוע בדיקה מקיפה של הגרון. בדיקה זו עשויה להתבצע במסגרת אשפוז יום, בהרדמה, ובמהלכה מוחדר לתוך הגרון, דרך האף, טלסקופ קטן וגמיש, המאפשר הסתכלות ישירה בגרון ובמיתרי הקול. במידה ובדיקה זו תעלה ממצאים חריגים – תתבצע גם ביופסיה. במהלך הביופסיה מסירים דגימה מהגידול ובוחנים אותה תחת מיקרוסקופ. תוצאות הבדיקה יתקבלו בתוך כשבוע.

כיצד מטפלים בסרטן הגרון?

הטיפול נעשה באמצעות טיפול בקרינה, ניתוח וכימותרפיה. טיפולים אלו יכולים להינתן בנפרד או בשילובים שונים.

צילום: יוני המנחם, מתוך ויקיפדיה.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות