מנופאוזה מוקדמת: כל מה שרצית לדעת על כשל שחלתי בגיל צעיר
הפסקת הוסת או גיל המעבר מתרחש בדרך כלל סביב גיל חמישים, אך מה קורה כשזה קורה בגיל מוקדם הרבה יותר – לפני גיל 40?
כדי להגדיר הפסקת מחזור של ממש – צריך שנים עשר חודשים ללא וסת. המצב הזה – חידלון הוסת או גיל המעבר מתרחש בדרך כלל סביב גיל חמישים. השחלה, שמפרישה בעיקר אסטרוגן ופרוגסטרון, מפסיקה בהדרגה לעבוד ורמות ההורמונים הללו יורדות.
אסטרוגן ופרוגסטרון אחראיים, בין השאר, על הפריון, על החשק המיני, על בריאות הלב והשלד (כלומר בריאות וחוזק כל העצמות בגוף) ויש להם כמובן גם השפעות על המח על העור ועל איברים רבים נוספים. כאשר השינוי הזה מתרחש לפני גיל ארבעים, זה מצב נדיר הנקרא “מנופאוזה מוקדמת” או “כשל שחלתי מוקדם” וקורה רק בפחות מ- 1% מהאוכלוסיה.
איך לאבחן כשל שחלתי מוקדם?
כדי לאבחן כשל שחלתי מוקדם, צריך לעשות מספר בדיקות דם, על מנת לאשש את האבחנה הנדירה הזו. חשוב מאד לוודא אם אכן מדובר בכשל שחלתי, שכן זו אבחנה משמעותית, המכתיבה טיפול מסויים. אם אכן הרופא משוכנע שזו האבחנה – הרי שאז צריך להתמודד במספר מישורים:
ראשית, הסיבה לכשל השחלתי. מדוע זה קרה?
ברוב המקרים לא יודעים את הסיבה ולא מגלים אותה. אך יש מספר בדיקות דם שכדאי לבצע בכדי לנסות ולגלות את הסיבה. אם כי גם אם אכן מגלים את הסיבה, בדרך כלל אין פתרון קסם שיחזיר את השחלות לתפקוד רגיל.
שנית, נושא הפריון.
כאשר יש כשל או אי ספיקה שחלתית, הסיכוי להרות באופן ספונטאני הוא נמוך ונע סביב 5% – 10% בלבד. לעיתים יש בכל זאת וסת מדי פעם, לעיתים רחוקות. אבל ברוב המקרים באמת יש צורך בתרומת ביצית במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית. התהליך של הריון מתרומת ביצית הוא תהליך ארוך ולא פשוט וגם לא זול. לכן כדאי לחשוב טוב ולהתייעץ עם רופא הפריון לפני שבוחרים בדרך הזו.
שלישית, התסמינים.
אלה יכולים לכלול: גלי חום, הפרעות בשינה, שינויים במצב הרוח ויובש בנרתיק. אם האישה אכן חווה חלק או את כל התסמינים הללו – יש לזה פתרונות רבים, כולל טיפול הורמונאלי מקומי או בכדורים או מדבקות, על פי החלטה משולבת עם הרופא המטפל. המדובר הוא בכדורים או מדבקות שמכילים אסטרוגן ופרוגסטרון, כדי להחליף, למעשה, את תפקיד השחלות. אך חשוב לציין שהטיפולים הללו אינם קשורים כלל לטיפולי פריון. מטרתם היא רק לספק הקלה על התסמינים של מנופאוזה מוקדמת.
המישור האחרון, הוא הבריאות הכללית.
אם יש כשל שחלתי מוקדם, ראוי להכנס למסגרת מסודרת של מעקב אחר צפיפות העצם, בריאות הלב והשדיים ורמות השומנים בדם, אורח חיים בריא יותר עם תזונה נכונה וספורט והכל כמובן, בליווי רופא המשפחה ורופא הנשים.
עוד באותו נושא:
החצוצרה לא מתפקדת? זה לא מונע ממך להיכנס להריון