הכל על בדיקת פאפס- אבחון מוקדם לסרטן צוואר הרחם

מהי בדיקת פאפ, מי צריך לעשות אותה ומה קורה כשהיא לא תקינה?

בדיקת משטח צוואר הרחם (המכונה גם בדיקת פאפ, בדיקת פאפס ובדיקת פאפ-סמיר) היא בדיקת סקר לכל אוכלוסיית הנשים. מטרתה לזהות סימנים מוקדמים לסרטן צוואר הרחם. מאז שהתחילו לבצע את הבדיקות האלה בצורה מסודרת, שיעורי סרטן צוואר הרחם ירדו (כי מגלים את המצב הטרום סרטני ומטפלים בו) וגם התמותה מהסרטן הזה ירדה, כי מזהים אותו בשלבים מוקדמים יותר.

סרטן צוואר הרחם קשור בוירוס שנקרא hpv או וירוס הפפילומה. היום ישנן התפתחויות אדירות גם בכיוון הזה, עם חיסון לנערות כנגד וירוס הפפילומה וכן בדיקת סקר לנשים לנשאות של הוירוס על תתי זניו.

מה היא בדיקת הפאפס?

זוהי בדיקת סקר ציטולוגית, כלומר בדיקה שבוחנת תאים מתחת למיקרוסקופ. מקור התאים הוא מגרוד עדין של צוואר הרחם. את התאים מורחים על משטח זכוכית או מערבבים בתוך נוזל. כאשר מתבוננים בהם, מחפשים סימנים לשינויים ממאירים או טרום ממאירים.

לבדיקת פאפ-סמיר יש חסרונות. לא תמיד היא מגלה את המקרים החולים, ומצד שני, הרבה פעמים היא מזהה משהו חשוד, שבסופו של דבר מתברר כלא כלום בבירור מעמיק יותר. אבל אלה הם חסרונותיה של בדיקת סקר אבחונית. זו גם הסיבה שצריך לחזור עליה מדי פעם, ופעם אחת כמובן לא מספיקה.

מה קורה כשמתקבלת תוצאת בדיקה לא תקינה? 

בכל פעם שחוזרת תשובה חשודה בפאפס (וזה דבר מאד שכיח מעצם טיבה של הבדיקה) צריך להתקדם בבירור. להתקדם בבירור, משמעו, שיש לבצע בדיקה אצל רופא המומחה לצוואר הרחם, עם מיקרוסקופ מיוחד, שנקרא קולפוסקופ, בו הוא בוחן את צוואר הרחם בתשומת לב ונוטל דגימות קטנטנות מאזורים חשודים, אם הוא מוצא כאלה.
הבדיקה קצרה ולא כואבת. אולי מעט לא נוחה, אך לא יותר מזה. ברוב המקרים הבירור מסתיים בשלב הזה ורק במיעוט המקרים חוזרת תשובה לא תקינה מהדגימות וצריך להתקדם בבירור.

באיזו תדירות יש לערוך את בדיקות משטח צוואר הרחם? 

מומלץ להתחיל מעקב סביב גיל 20 בנשים בריאות ללא תסמינים. את הבדיקה יש לבצע כל שנה עד שלוש שנים (תלוי בהנחיות הרופא) ולהמשיך לפחות עד גיל 65.

עוד באותו נושא:

חיסון נגד פפילומה למניעת סרטן צוואר הרחם – האם כדאי להתחסן?

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות