איך לטפל בחור בשן?

עששת היא אחת מבעיות השיניים הנפוצות ביותר. עששת מתבטאת לעתים קרובות כחור בשן. אותם חורים בשניים נוצרים כתוצאה מפירוק מתמשך של אמייל המקיף את השן, וזו תוצאה של חומצה שיוצרים חיידקים בפה. אם משאירים את החור ללא טיפול מצבם יחמיר. בשלב כלשהו התוצאה תהיה כאבי שיניים שהולכים ומחמירים, לעיתים אף זיהום ואם עדיין זה לא מטפל, יהיה צורך בעקירה. בדיוק משום כך, חשוב להבין לא רק מהו חור בשן אלא גם איך מטפלים בו כהלכה.

הכתבה בשיתוף מדיקו

עששת. קרדיט: canva
קרדיט: canva

זיהוי ואבחון חורים בשניים בשלב מוקדם 

הדבר הראשון ואולי החשוב ביותר הוא גילוי מוקדם. ככל שמזהים חור בשן בשלב מוקדם יותר, כך ניתן להציל יותר מרקמת השן וזה תורם לבריאות הפה באופן כללי. גילוי מוקדם לא נעשה בדרך כלל על ידי המטופל עצמו אלא על ידי רופא שיניים. אי לכך, הקפדה על ביקורת קבועה אצל רופא השיניים היא ההמלצה הבסיסית החשובה ביותר. 

מהם התסמינים של חור בשן 

אם אתם תוהים האם זה הזמן להתחיל לחפש רופאי שיניים בתל אביב שימו לב לכמה תסמינים של הימצאות חורים בשיניים. בשלבים המוקדמים ביותר, לרוב לא יהיו כל סימנים מוקדמים. במידה והחור מעמיק, מתחילה להופיעה רגישות מסוימת בשיניים. למשל, כאבים קלים בעת אכילת אוכל חם או קר, לעיתים כאב בזמן לעיסת מזון מתוק או שתיה ממותקת. 

ישנם מקרים שבהם ניתן ממש להרגיש חור בשן במגע יד, ובשלב זה חשוב לגשת לרופא השיניים ללא דיחוי. בדיקות שיניים קבועות מועילות מאוד, גם אם לא מרגישים סימפטומים כאלה ואחרים. הסיבה לכך היא שרופאי שיניים יכולים לזהות חורים לא רק לאחר דיווחי מטופלים על כאב או רגישות. הזיהוי נעשה על ידי בדיקה מקרוב, ביצוע צילומים ודרכים נוספות. 

במידה ורופא השניים אכן זיהה שקיים חור בשן ושיש עששת, השלב הבא יהיה זיהוי החומרה. בבדיקה מעמיקה רופא השיניים ישתמש במכשירים דנטליים ייעודיים, יבדוק את רקמת השיניים וייעזר בצילומי רנטגן וצילומים פנורמיים לפי הצורך. אגב, צילומי רנטגן יכולים לסייע בזיהוי חורים נסתרים, כאלה שנמצאים בין השיניים ואף מתחת לסתימה ישנה. 

אפשרויות טיפול בעששת

יש יותר מאשר דרך אחת לטפלת בעששת, כאשר הדבר החשוב ביותר הוא גודל החור ומיקומו. 

  • במידה ונמצא כי החור בשן קטן ביותר, רופא השיניים עשוי להמליץ על טיפול באמצעות פלואור. ישנם מקרים שבהם טיפולים אלה מאפשרים לאמייל להשתקם. 
  • טיפול בפלואור ניתן כיום לביצוע באמצעות תמיסה או ג'ל שמיושמים על גבי האזור הנגוע בשן. יש גם טבליות פלואור לבליעה שיכולות להועיל במקרים מסוימים. 
  • כאשר החור בשן זוהה בשלב מתקדם יותר, הטיפול המתאים הוא ביצוע סתימה. תחילה הרופא מנקה את החור ומסיר את השכבה הנגועה בעששת. לאחר מכן מיושמת הסתימה. 
  • סתימות לחורים בשניים עשויות מחומרים שונים, כגון אמלגם או סתימות לבנות. כדאי להתייעץ על כך עם רופא השיניים כדי לבחור את המתאים ביותר. 
  • אם החור בשן העמיק לפני שניגשתם לרופא השיניים, הטיפול המתאים יהיה טיפול שורש. טיפול כזה נועד להציל את השן שבה הנזק העמיק עד לרמת העצב. 
  • בטיפול שורש הרופא מסיר את העצב, מבצע ניקוי, לעיתים איטום שורשים. אם הנזק לשן מקיף ויש חשש שהיא לא תחזיק מעמד ללא תמיכה, ייעשה שימוש בכתר המולבש על השן. 
חור בשן. קרדיט: canva
קרדיט: canva

טיפים למניעת חורים בשיניים ועששת

בין אם כבר קיבלתם טיפול כגון סתימה ובין אם לאו, תמיד זה יהיה רעיון טוב להכיר שיטות למניעת חורים נוספים. זיכרו, מניעת עששת היא שם נרדף לבריאות הפה וכך תוכלו להוריד את הסיכון לפתח עששת וחורים בשיניים:

  1. קודם כל, היגיינת פה – חשוב להקפיד על צחצוח שיניים בוקר וערב. ניתן להשתמש במשחת שיניים עם תוספת פלואור, להגנה נוספת מפני עששת. פלואור (או פלואוריד) מסייע בבניית מינרלים על משטח השן, לתוספת עמידות בפני החומציות שיוצרים חיידקי העששת. בנוסף, כדאי לשקול שימוש בחוט דנטלי. זה מסייע להסרת פלאק, חלקיקי מזון ומניעת הצטברות אבנית היכן שמברשת השיניים מתקשה להגיע. 
  2. תזונה בריאה לשיניים – תזונה עם פחות סוכרים ורכיבים מתוקים עוזרת להפחית באופן משמעותי את הסיכון לחורים ולעששת. חיידקים בפה משגשגים בזכות סוכר. הם ניזונים מהסוכרים ויוצרים מהם חומצות ששוחקות את השיניים ואת האמייל (שכבת ההגנה של השן). לכן צרכו פחות חטיפים מתוקים ופחות שתייה ממותקת. מזונות קשים כגון תפוח או סלרי עוזרים לנקות את השיניים. 
  3. תכשירים לשטיפת הפה – שימוש בתכשירי שטיפה, לרבות כאלה עם תוספת פלואור יכולים לספק רובד נוסף של הגנה מעששת. זה במיוחד מועיל לאנשים בעלי היסטוריה של חורים בשיניים או בריאות פה לקויה. 
  4. בדיקות שיניים קבועות אצל רופא השיניים – אחרון חביב, הקפידו על ביקור קבוע אצל רופא השיניים, הן לצורך בדיקות והן לצורך ניקוי אבנית. זה מסייע בזיהוי מוקדם וטיפול בעששת. הסרת אבנית, שהיא פלאק קשיח שלא יורד בצחצוח שיניים רגיל, תורמת רבות לבריאות השיניים והפה

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות