פריצת דרך רפואית: התרופות שהעלימו את סרטן השד בתוך ימים

מחקר רפואי פורץ דרך בבריטניה מצא טיפול תרופתי שעשוי להביא לדעיכה ואף להעלמה של גידולים סרטניים בשד.

במחקר בתחום סרטן השד, נמצא כי שימוש בשילוב התרופות טרסטוזומאב (השם הגנרי לתרופת ההרצפטין המוכרת) ולפטיניב, יכול להביא לכיווץ משמעותי מאוד ולעיתים אפילו להעלמה מוחלטת של גידול סרטני אגרסיבי עם ביטוי חיובי של HER2 בשד, בתוך פחות משבועיים.
תוצאות המחקר הוצגו בכנס האירופי ה- 10 של סרטן השד באמסטרדם, ואם מחקרים עתידיים נוספים יצליחו לחזור על תוצאותיו – הדבר יוביל לירידה משמעותית במספר החולות שנזקקות לטיפול כימותרפי.

במסגרת המחקר, אותו הובילו חוקרים מאוניברסיטת מנצ’סטר ומהמכון הבריטי לחקר הסרטן, נבדקו 257 נשים החולות בסרטן השד עם ביטוי חיובי של HER2, בפרק הזמן הקצר שבין האבחנה לבין הניתוח להסרת הגידולים.
הנשים חולקו רנדומלית לקבוצות, קבוצה אחת לא קיבלה כל טיפול תרופתי, קבוצה שניה קיבלה טיפול בטרסטוזומאב (הרצפטין) בלבד, קבוצה שלישית קיבלה טיפול בלפטיניב בלבד, וקבוצה רביעית, שכללה 66 נשים, קיבלה טיפול משולב בשתי התרופות יחד.

66 הנשים שנכללו בקבוצה הרביעית טופלו בשילוב התרופות טרסטוזומאב ולפטיניב במשך 11 יום, כהכנה לניתוח שנקבע להן להסרת הגידול. כעבור 11 ימים, נדהמו הרופאים לגלות שהגידולים הסרטניים התכווצו באופן מרשים, ובחלק מהנשים – נעלמו כלא היו.

לוקחות את הבריאות בידיים: המלצות למניעה ולאבחון מוקדם של סרטן השד
תמונה: shutterstock


פרופ’ ניגל בונדרד מבית החולים האוניברסיטאי במנצ’סטר, שהציגה את תוצאות המחקר, אמרה: “לתוצאות אלה יש פוטנציאל להיות פורצות דרך, שכן הן מאפשרות לנו לזהות קבוצה מסויימת של חולות בסרטן השד, שבתוך 11 יום בלבד, נראה כי החלימו מהסרטן אך ורק בזכות טיפול תרופתי בתרופות נוגדות HER2, וייתכן שנחסך מהן הצורך בכימותרפיה. כלומר, לנשים החולות בסרטן שד מסוג HER2 נוכל להתאים טיפול אישי המותאם לסרטן שלהן”.

סאמיה אל קאדהי, מנכ”ל המרכז לסרטן השד הוסיף כי: “אמנם זהו רק מחקר ראשוני, אך יש כאן פוטנציאל למציאת שילוב תרופתי שישנה את כל כללי המשחק. עם זאת, לפני שנוכל להצהיר על כך, עלינו למצוא עוד הוכחות המצדיקות את מה שמצאנו, בעיקר בגלל שנכון להיום, ההתוויה של טרסטוזומאב (הרצפטין) היא לשימוש רק בנוסף לטיפול כימותרפי, ולא כתרופה העומדת בפני עצמה. עלינו להיות בטוחים שהטיפול בטרסטוזומאב לבדה הוא באמת אפקטיבי עבור חולות סרטן השד”.

אחת החוקרות שהובילו את המחקר, פרופ’ ג’ודית בליס, מנהלת הניסויים הקליניים ויחידת הסטטיסטיקה במכון לחקר הסרטן שבלונדון, הדגישה את ההתוצאות המפתיעות של המחקר, תוצאות שהדהימו את החוקרים, ואמרה כי “זה היה לחלוטין בלתי צפוי, לראות את התגובה הדרמטית של הגידולים הסרטניים לשימוש של 11 יום בלבד, בשילוב התרופות טרסטוזומאב ולפטיניב. תוצאות המחקר שלנו הן בסיס חזק למחקרים עתידיים על שילוב בין טיפולים נוגדי HER2 לפני ניתוח להסרת גידול סרטני בשד”.

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות