כאבי מחזור: למה זה קורה ואיך מטפלים?
כאבי מחזור: למה זה קורה ואיך מטפלים בזה? רופאת הנשים ד"ר אסנת וולפיש עונה על השאלות בנושא.
כאבי מחזור – זה נורמלי?
כאבי מחזור הם תופעה המכונה בשפה המקצועית דיסמנוריאה, והיא שכיחה מאוד אצל נשים.
לרוב, הכאב הוא נסבל ובשליטה, אך לעיתים הוא מפריע לתפקוד היומיומי ומאד מקשה.
אצל אישה הסובלת מכאבי מחזור, קרוב לוודאי שמדובר בדיסמנוריאה ראשונית, או פשוטה, כלומר – כאבי וסת שגרתיים ללא גורם נוסף. זאת , בהנחה שאין מחלות אחרות, כמו אנדומטריוזיס או שרירנים ברחם,
המצב הזה הוא שכיח. במיוחד בקרב נשים עם וסתות כבדים ובנשים מעשנות. לעיתים יש גם נטייה משפחתית. התופעה נפוצה פחות בקרב נשים שכבר עברו לידה.
מה גורם לכאבי המחזור?
מדובר בחומרים שנקראים פרוסטה-גלנדינים. הם מופרשים בזמן הוסת וגורמים לרחם להתכווץ ולהתרוקן. הרחם מתכווץ חזק ואז אספקת הדם לרחם נעצרת לכמה שניות. הרחם סובל מחוסר אספקת דם לשריר הרחם עצמו וזה כואב.
הכאב עצמו מתחיל הרבה פעמים יום יומיים לפני הוסת. הוא נמשך, בעוצמות שונות, בימים הכבדים של הוסת, בעיקר בבטן התחתונה, ולעיתים גם בגב התחתון ובירכיים.
אם הכאב ממוקם דווקא בצד מסוים (כלומר דווקא בימין או דווקא בשמאל ולא באמצע) צריך לחפש סיבה אחרת. לפעמים יחד עם הכאב, יש גם קצת בחילה ושלשול או כאבי ראש וחולשה. כאמור, הכאב פוחת עם השנים ולאחר הולדת ילדים.
כיצד מטפלים בכאב?
ישנם טיפולים יעילים להפחתת הכאב. ראשית, מאחר שהפרוסטה-גלנדינים הם האחראיים על ההתכווצות והכאב, טיפול באמצעות תרופה שחוסמת יצירה של פרוסטה-גלנדינים היא מאד יעילה. לקבוצת התרופות הללו קוראים “אנסאידס”. ביניהן נמצאות תרופות כמו איבופן, נקסין, וחברותיהן. גם חום מקומי על הבטן התחתונה או הגב התחתון ופעילות גופנית יכולים לעזור.
עוד קבוצת תרופות יעילה במיוחד היא הגלולות למניעת הריון, שמפחיתות באופן דרמטי את כמות הדימום וכאבי הוסת. אבל זה, כמובן, מתאים רק למי שאינה מעוניינת להרות ושאין סיבה בריאותית אחרת המונעת ממנה לקחת גלולות, כמו נטיה לקרישיות יתר, למשל.
מומלץ לקרוא גם: