הכרס בולטת? דעו כי אתם מועדים לחלות בסכרת

שומן בטני יכול להעיד על סוכרת סוג 2. כיצד מונעים, מזהים ומטפלים במחלה? מתוך התוכנית "רק בריאות" עם אסנת וולפיש.

ד”ר מריאלה גלאנט, אנדוקרינולוגית (מרכז גלאנט לטיפול בסוכרת) משוחחת עם ד”ר וולפיש על סוג הסוכרת השכיח בעולם המערבי.

ישנם שני סוגים של סוכרת –  סוג 1 סוג 2

סוכרת סוג 1 מתרחשת כאשר יש בעיה או הפרעה במנגנון המייצר את האינסולין וכתוצאה מכך אין אינסולין בגוף, מצב זה דורש החדרת אינסולין על מנת שהמערכת תוכל לפרק את המזון והסוכר, בדרך-כלל על ידי הזרקה.
בסוכרת סוג 2 האינסולין לא אפקטיבי בפירוק הסוכר לתאים, דבר ההופך אותו לשומן המצטבר בבטן הנקרא שומן בטני. השומן הבטני אשר שכיח בעיקר אצל גברים ולעיתים אצל נשים לאחר הפסקת המחזור מעיד על עודף סוכר בגוף, דבר שיוביל לתופעה הנקראת “תנגודת אינסולין” בה מתבצעת הפרשה מתמדת של אינסולין על-ידי הלבלב.
יתרה מכך – שומן יתר בבטן מגביר את הסיכון למחלות לב וכלי דם. מחקר אמריקאי חדש מצא כי אנשים בעלי משקל רגיל עם שומן “בטני”, נמצאים בסיכון גבוה ב-50% למות מוקדם יותר מכל סיבה שהיא, בהשוואה לאנשים הסובלים מהשמנת יתר שבה השומן מפוזר בגוף.

כיצד מטפלים בשומן הבטני?

המטרה בטיפול היא להוריד את רמות האינסולין בגוף, והדרך לצאת מהמעגל הבלתי נגמר של הזרקת האינסולין, היא להשתמש בתרופות המורידות את התנגודת לאינסולין כמו:

  • מטפורמין – הידועה בשמה המסחרי גלוקופאג’ או גלוקומין, התרופה משפרת את רגישות התאים בגוף לאינסולין ומוריד את רמת הסוכר בדם על-ידי הפחתת ספיגת הגלוקוז ממערכת העיכול אל הדם וייצור מחדש של גלוקוז בכבד.
  • תרופות מעכבות SGLT2 (נקראות גם גליפלוזינים) – מורידות את השומן הביטני.
  • GLP1 (זריקות) – משפר את רמת הסוכר בדם.
  • אקטוס – תרופה המורידה את השומן הבטני, מעוררת התנגדות אצל לא מעט חולים מכיוון שהיא מעלה את הסיכון לחלות בסרטן שלפוחית השתן ומחלות לב.

בנוסף, קיימות דרכים ללא טיפול תרופתי אשר עשויות לסייע בהורדת השומן הבטני, לדוגמה – גמילה מפחמימות וסוכרים, מאחר והנ”ל ידועות לפי מחקרים כמגבירות ייצור שומן בטני.

מתי צריך לשים לב לשומן הבטני?

כל כרס היא כרס של שומן בטני ולכן צריך לבדוק את רמת הסוכר בגוף. בשלבים הראשונים זה הפיך, הבעיה היא שלעיתים בבדיקות השגרתיות אין אנו בודקים את רמת האינסולין וכך לא נאתר את הבעיה. ברגע שהסוכר גבוה מדי הבעיה כבר קיימת והמטופל נמצא במצב המצריך טיפול בלי להיות מודע לכך.

מהן דרכי המניעה לסוכרת סוג 2?

כל הורמון המגיע לכמות עודפת בגופינו גורם להפסקת התגובה של הגוף אליו. לפיכך, בכל פעם שאנו אוכלים מתקיימת הפרעה של האינסולין ובמידה ואנחנו אוכלים כל הזמן, יש לנו הפרשת מתמדת של אינסולין שגורמת לתנגודת.
אורח חיים בריא יכול למנוע תנגודת אינסולין ומומלץ לנקוט בדרכים הבאות:

  • לבדוק מה גורם לעליה בשומן בטני ולהמעיט בפחמימות.
  • לעסוק בספורט ופעילות גופנית באופן קבוע – רלוונטי גם למי שכבר חלה וצריך טיפול.
  • לא לנשנש כל הזמן! המרווחים בין זמני האכילה מאד חשובים, בלעדיהם הגוף לא נותן לרמות האינסולין לרדת. לא חייבים לאכול כל 3 שעות כמו שאומרות הדיאטניות, הגוף זקוק למנוחה.
  • לנסות להhמנע כמה שיותר ממתח נפשי – לחץ וחרדה גורמים לעליית קורטיזול, הורמון המשפיע על המטבוליזם ורמת הגלוקוז בדם, אשר גורם להשמנה בטנית.

הסבר נוסף של ד”ר גלאנט על סוכרת סוג 2

מומלץ לקרוא גם:

סוכרת: שינויים קטנים למניעת המחלה שמתפשטת כמו מגיפה

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות