כל מה שצריך לדעת על שימוש בחומר ניגוד בבדיקת CT
איך ניתן חומר הניגוד? האם הוא מסוכן? ואיך למנוע תופעות לוואי?
בדיקות CT הן בדיקות הדמיה המבוססות על צילומי רנטגן. בזכות טכנולוגיה מיחשובית הן מסוגלות להשתמש בקרינה של הרנטגן וליצור תמונות מפורטות בתלת מימד של איברי הפנים. סריקות CT מסייעות לרופאים לאבחן פתולוגיה של סרטן, מחלות לב וכלי דם, מחלות זיהומיות וטראומה, כאשר צילומי רנטגן דו מימדים לא מספקים עבורם תמונה מלאה.
חומרי הניגוד שבשימוש בבדיקות הדימות הוא מבוסס יוד. הוא יכול להינתן בשתי דרכים: דרך הפה (בשתיה) להדמיית מערכת העיכול או דרך הוריד (בזריקה) להדמיית כלי דם. חומרי ניגוד כיום הם בטוחים יחסית לשימוש. עם זאת, הם יכולים במקרים נדירים לגרום לתופעות לוואי, חלקן מסכנות חיים.
לכן, לפני בדיקה עם חומר ניגוד יש לוודא שני דברים:
- תפקוד כלייתי תקין – נבדקים בעלי תפקוד כלייתי לא תקין יעברו בדיקה בלי חומר ניגוד או יעשו הכנה כלייתית על ידי מתן נוזלים מרובים. את התפקוד הכלייתי בודקים בבדיקת דם.
- היתכנות אלרגיה ליוד – הרגישות ליוד שכיחה באוכלוסייה. אנשים הסובלים ממנה מקבלים לפני הבדיקה תרופות נוגדות אלרגיה.
הסיכון להיווצרות תופעות לוואי בעקבות מתן החומר הניגודי עולה גם במצבים של מחלת לב, אסתמה וסוכרת. לחולים הסובלים ממחלות אלו מומלץ להתייעץ אם יש צורך בהכנה נוספת לבדיקה.
לסיכום, בדיקת ה- CT היא בדיקה שכיחה ולא מסוכנת. חומר הניגוד הוא בטוח לשימוש, וניתן למנוע את תופעות הלוואי על ידי שתי בדיקות פשוטות.
מומלץ לקרוא גם:
זה יכול להציל את החיים שלכם: בדיקות סקר לגילוי מוקדם של מחלות