נוטלים מדללי דם? אלו המזונות המסוכנים לכם
התחלתם ליטול תרופות מדללות דם? בשלב הראשון חשוב שתוציאו מהתפריט מזונות עשירים בויטמין K!
תרופות מדללות דם, הנוגדות קרישה, הינן תרופות חשובות ומצילות חיים. תפקידן להפחית את יכולת הגוף לייצר קרישי דם, וזאת באמצעות חסימת פעילותו של ויטמין K. ויטמין K נחוץ לגוף לתהליכים של קרישת דם (אחראי ליצירת ארבעת גורמי הקרישה המיוצרים בכבד) ולבניית העצמות. הפחתת פעילותו על ידי תרופות מדללות דם מאריכה את הזמן הנחוץ להיווצרות הקריש. לקיחת מדללי דם חיונית במצבים בהם קיים סיכון מוגבר להיווצרות קרישי דם – באנשים הסובלים מפרפור פרוזדורים, בחולים לאחר אירוע של תסחיף ריאתי, או אירוע מוחי ולאחר ניתוחים מסוימים (למשל, לאחר ניתוח החלפת מסתם בלב או ניתוח בכלי דם). נטילת התרופה צריכה להיעשות מידי יום באותה שעה, עם עדיפות לשעות הערב.
באילו מזונות נמצא ויטמין K?
ויטמין K מגיע מהמזון – הכמות הגדולה ביותר שלו נמצאת בעלים ירוקים כמו עלי תרד, סלק, כרוב וחסה. בקבוצה הבינונית נמצאים: פטרוזיליה, במיה, אספרגוס, ואפונה. הכמות הקטנה ביותר של ויטמין K נמצאת במלפפון, ארטישוק, אוכמניות ורסק עגבניות. מזונות שאינם מכילים כלל את הויטמין הם: תפוח אדמה, דלעת, גזר, תירס, חציל, דגנים, ביצה, בשר חלב ואגוזים.
במידה והתחלתם ליטול מדללי דם, בשלב הראשון מומלץ להוציא את התרד, הקייל והכרוב מהתפריט ולהשאיר מזונות עם מעט ויטמין K. ברגע שבדיקות הדם לקרישה יצביעו על כך שהגעתם לאיזון, תוכלו להוסיף מזונות נוספים בהדרגה. הרעיון הוא לשמור על עקביות בכמות הצריכה של הויטמין ללא שינויים קיצוניים בהרגלי הצריכה. לא מומלץ להפסיק לחלוטין לצרוך ויטמין K כיוון שאז עלול להיווצר מצב של דילול עצם (אוסטאופרוזיס).
ויש מזונות נוספים שאסור לשלבם עם מדללי דם?
מלבד הסתירה בין הויטמין K לתרופה מדללת הדם, קיימים עוד מזונות המשבשים את השפעת התרופה: מיץ אשכוליות ומנגו עלולים לגרום לעליה בהשפעת התרופה בעוד אצות הסושי וחלב הסויה יגרמו לירידה בהשפעת התרופה.
כמו כן, מומלץ להגביל את צריכת האלכוהול לכוסית משקה אחת ביום כיוון שגם הוא פוגע ביעילות התרופה. במידה ואתם משתמשים בתוספי תזונה, קחו בחשבון שחלקם מכילים ויטמין K ולכן התייעצו עם רוקח לפני.