איך שהר מתפרץ לו: צלם הטבע עינב ברזני בתיעוד מרהיב של פעילות געשית


צילומים מהפנטים של צלם הטבע עינב ברזני של הרי געש ברחבי העולם

וולקנו בסיציליה

מקור השם וולקנו, נגזר משמו של אי מקבוצת האיים הליפאריים בצפון סיציליה שבאיטליה, שם נמצא אי בשם וולקנו הידוע בפעילות געשית. סיציליה זהו האי הגדול בים התיכון, גודלו כגודל ישראל, על המפה זה נראה כמו כדור בקצה המגף האיטלקי. הר געש נוסף מפורסם בסיציליה הוא הר הגעש הפעיל אטנה, זהו הר הגעש הפעיל הגבוה באירופה, מתנשא לגובה 3330 מטר וניתן להגיע לפסגתו יחסית בקלות. מכיוון שיש שם רכבל המוביל את רוב הדרך עד לפסגה. הר הגעש אומנם פעיל, וגם “מעשן” אבל בחורף מתכסה בשלג ומשמש כאתר סקי לכל דבר. סביבו אפשר להצטלם ליד מספר מכתשים פעורים, של התפרצויות מהשנים האחרונות, והתפרצויות מוקדמות יותר. הר הגעש אטנה הוא אחד מהרי הגעש הפעילים ביותר בעולם, והתפרצות שלו אינה אירוע נדיר, בשנת 2001 לבה התפרצה לגובה של יותר מ 100 מטר, בשנת 2011 נספרו לפחות 16 התפרצויות מרשימות של ההר.

הר הגעש אטנה באיטליה. צילום: עינב ברזני
הר הגעש אטנה באיטליה . צילום: עינב ברזני
הר הגעש אטנה באיטליה. צילום: עינב ברזני
עינב והר הגעש אטנה באיטליה. צילום: עינב ברזני

קרח לצד אש באיסלנד

באיסלנד הנמצאת בחלקו הצפוני של כדור הארץ  אפשר לטייל בין לועות של הרי געש כבויים, לצפות בגייזרים מתפרצים ובוץ מבעבע לצד קרחונים. קרחון בשם “סנייפלסיוקול” הפך מפורסם בעולם לאחר שסופר המדע הבדיוני, ז’ול ורן, תיאר אותו בספרו “מסע אל בטן האדמה” כנקודת ההתחלה של המסע לפנים כדור הארץ. הוא נמצא בעצם על אחד מהרי הגעש באיסלנד וניתן לטפס עליו. בשנת 2010 אחד ההרים באיסלנד התפרץ למשך זמן ארוך, המפגש של הלבה עם הקרח יצר קיטור וענן עשן מיתמר שכיסה את החלק הצפוני של יבשת אירופה, בשל כך, רוב נמלי התעופה נסגרו. חוויה בלתי נשכחת נוספת בהקשר הזה היא להיכנס למערות תת קרקעיות, ולשחות תחת האדמה במים צלולים בטמפרטורה של כ-40 מעלות. זה מרגיש כמו לטבול בבטן כדור הארץ. באיסלנד נמצא פארק הגייזרים “גייסיר”, בו נמצא הגייזר שעל שמו נקראים כל הגייזרים בעולם (“גייסיר”). למרבה האירוניה, בעשור האחרון גייסיר לא ממש מתפקד והפך לבלתי צפוי, הגייזר נסתם מסלעים שתיירים השליכו לתוכו בניסיון לעוררו. כיום מספק את ההצגה גייזר צעיר יותר בשם סטרוקור שמתפרץ בסילון מים אדיר לגובה של כ-30 מטר, כל 5 דקות.

הר הגעש אלדבורג באיסלנד / צילום: עינב ברזני
הר הגעש הברפל – Hverfell באיסלנד / צילום: עינב ברזני
הר הגעש הברפל – Hverfell באיסלנד / צילום: עינב ברזני
גייסיר בפארק הגייזרים של מעגל הזהב באיסלנד, על שמו הומצא השם “גייזר” / צילום: עינב ברזני
קיטור מבטן האדמה בפארק הבריר Hverir באיסלנד / צילום: עינב ברזני
צלע הר ליירנוקור ושני אגמיו הרותחים בפארק הבריר Hverir באיסלנד / צילום: עינב ברזני
מערה תת-קרקעית באיסלנד / צילום: עינב ברזני
אגם מיוואטן, סמוך לפארק הבריר Hverir באיסלנד / צילום: עינב ברזני

פעילות געשית באיסלנד – וידאו

התפרצות הר געש במדבר החם בעולם באתיופיה

במדבר דנקיל שנחשב לחם בעולם, טיפסתי בלילה במשך 3 שעות להר געש בשם “ארטה אלה – Erta Ale”, בגובה 613 מטר מעל פני הים, זהו הר געש הפעיל ביותר באתיופיה. בפסגתו מכתש אליפטי, ובתוכו  אגם הלבה הקבוע הוותיק בעולם, הקיים מאז שנת 1906. לאחר שעה קלה של צילומים מעל פני המכתש, התרחשה התפרצות גדולה באגם, בדיעבד סיפרו לי, שההתפרצות נראתה מאחד הכפרים למרגלות ההר. חשתי את עוצמת החום, ונאלצנו לסגת מהמכתש. אגב, במדבר הזה נמצא שקע דנקיל שהוא המקום הנמוך באפריקה (כ 100 מתחת לפני הים), והוא חלק מהשבר הסורי אפריקני המוכר לנו וחוצה את ישראל (בין אפריקה לסוריה).

התפרצות בהר ארטה אלה באתיופיה / צילום: עינב ברזני
התפרצות בהר ארטה אלה באתיופיה / צילום: עינב ברזני
התפרצות בהר ארטה אלה באתיופיה / צילום: עינב ברזני
פעילות געשית במדבר דנקיל באתיופיה על השבר הסורי-אפריקני / צילום: עינב ברזני
פעילות געשית במדבר דנקיל באתיופיה על השבר הסורי-אפריקני / צילום: עינב ברזני

פעילות געשית באתיופיה – וידאו

פעילות געשית בישראל 

בישראל בימינו אין פעילות געשית, אך יש שרידים רבים המעידים על פעילות כזו בעבר הרחוק ברמת הגולן למשל קו הרים מעיד על רצף של הרי געש כבויים, ביניהם הר אביטל והר בנטל. משערים שהפעילות הגעשית האחרונה בהרים אלו, התרחשה לפני כ-4000 שנה. גם בצפון הארץ בגליל בקרני חיטין יש עדויות לפעילות געשית, ובדרום הארץ באזור מכתש רמון ובאילת

הר אביטל, רמת הגולן / צילום: עמיתמית

עינב ברזני, צלם טבע, כתב ומרצה על סיפורי מסע סביב העולם

לאתר של הצלם עינב ברזני

ליצירת קשר – einav51@gmail.com

    הרשמה לניוזלטר

    !זמן מעולה להרשם לניוזלטר שלנו
    .הישארו מעודכנים בתכנים של כל הערוצים

    עקבו אחרינו

    0 תגובות